Gebouw Mahez, industrieel erfgoed?

Westerpark

Het naoorlogse oeuvre van de architecten Ben Merkelbach en Piet Elling heeft op dit moment sterk te lijden onder de geringe waardering die er voor de architectuur uit de wederopbouwperiode bestaat. Het ene na het andere sloopplan wordt gepresenteerd en het lijkt alsof bijna niemand zich druk maakt om de teloorgang van hun oeuvre.

Gebouw Mahez aan de Buyskade Foto: Norman Vervat, september 2007

Onzekere toekomst
Begin dit jaar is het Rijnhotel in Rotterdam verdwenen, enkele jaren geleden is men begonnen met de sloop van het Amsterdamse stationspostkantoor en het Tuindorp Jeruzalem gaat samen met het Secretariaatsgebouw van de Jaarbeurs te Utrecht een onzekere toekomst tegemoet. Hoopgevend is wel dat men voor een belangrijk werk van hun hand, het GAK te Amsterdam, zoekt naar een nieuwe bestemming. Het is echter nog de vraag of dit echt gaat lukken.
Om te voorkomen dat we over enkele jaren bijna alle bijzondere naoorlogse gebouwen van deze architecten kwijt zijn vraagt Heemschut samen met de SP in het stadsdeel Westerpark aandacht voor Gebouw Mahez aan de Buyskade te Amsterdam.

Gebouw Mahez
Mahez werd in 1954 gebouwd voor een Amsterdamse machinehandel en is als zodanig jarenlang in gebruik geweest. Op dit moment is het een bedrijfsverzamelgebouw en verkeert het in zeer matige conditie. Ondanks deze matige conditie is het wel zichtbaar dat het gebouw zeer veel van zijn originele karakter heeft behouden. Aan de buitenzijde heeft men slechts kleine aanpassingen verricht en ook het interieur is voor een belangrijk deel nog steeds in de originele staat. Het gebouw is één van de beste industriële ontwerpen van deze architecten en werd in de jaren vijftig en zestig veelvuldig afgebeeld in boeken en tijdschriften. Door het zeer functionele karakter is er echter geen algemene waardering voor dit gebouw ontstaan. Dit gebrek aan waardering heeft er toe geleid dat men stilletjes sloopplannen voor het gebouw kon ontwikkelen. Wij hopen deze stilte nu te doorbreken.

Niet slopen
Het gebouw moet verdwijnen omdat het stadsdeel en enkele projectontwikkelaars op deze plek graag woningen willen realiseren. Heemschut denkt dat het goed mogelijk is om een groot aantal woningen op deze plek te realiseren en het ook gebouw te behouden. De architecten Van der Waals/Zeinstra hebben voor ons reeds enkele schetsen gemaakt en bevestigen op deze manier die gedachte. Hetzelfde bureau heeft enkele jaren geleden een aantal projecten in de omgeving ontworpen. Hun ontwerp sluit dus direct goed aan bij de omgeving en dit lijkt ons een grote winst. Gezien de grote vraag in de stad naar kleinschalige bedrijfsruimte denken wij dat het niet moeilijk is om de huidige functie van Mahez na restauratie te handhaven!

Heemschut hoopt dat het lukt om het stadsdeel te overtuigen van de noodzaak van behoud. Er is in deze buurt reeds zeer veel industrieel erfgoed verdwenen en het zou zonde zijn als de buurt dit bijzondere gebouw ook verliest.

Meer weten over Heemschut? Klik hier.

Henk

Henk

Hoi ik ben Henk Akkerman ik was vroeger chauffeur van bruijntjes
Ik heb er een gezellige tijd gehad met Dirk de jong
Willen de bo
Roel de groot
Sjef rink Herman en willen bruijntjes
Mooie tijd gehad
En mahez oooo dat was mijn geweldig nou Gr
Henk Akkerman

marco bruijntjes

mahez

jaap! Als je me kent gelieve dan te schrijven naar marcobbruijntjes@live.nl

marco Bruijntjes

Re: Re: Re: Niet slopen maar gebruiken

jaap:
jaap:Marco Bruijntjes:Wij hadden vroeger een transportbedrijf genaamd H.Bruijntjes en wij reden voor de Mahez. Het was onze grootste klant. Er liggen vele voetsporen van onze familie en personeel in en rondom het gebouw van Mahez.Ik heb het altijd een mooi gebouw gevonden en past ook goed in deze buurt. Gewoon laten staan alleen al voor de herinnering aaan vervlogen tijden.ik heb daar met veel plezier gewerkt bij herman en willem en bertus echt een leuk bedrijf herman werkte vrijwilig in de thorbekebar rembrandt pleinen ze hadden ook prenatal als klant echt leuk om daar te werkenlaat ff wat terug horen en nog ff wat oma woonde in zandvoortgroet jaap

Jaap ik ken je niet maar mijn e-mail is marcobbruijntjes@live.nl en zoek kontakt

jaap

Re: Re: Niet slopen maar gebruiken

jaap:
en ze hadden ook prenatal als klant echt leuk om daar te werken
laat ff wat terug horen en nog ff wat oma woonde in zandvoort
groet jaap

jaap

Re: Niet slopen maar gebruiken

Marco Bruijntjes:

ik heb daar met veel plezier gewerkt bij herman en willem en bertus echt een leuk bedrijf herman werkte vrijwilig in de thorbekebar rembrants plein
en ze hadden ook pratal als klant echt leuk om daar te werken
laat ff wat terug horen en nog ff wat oma woobde in zandvoort

groet jaap

Marco Bruijntjes

Niet slopen maar gebruiken

Joost

Laten staan is mijn advies.

Het is iderdaad een prachtig industrieel gebouw!
Eeuwig zonde om dat te slopen.

Natuurlijk moet het Mahezgebouw blijven staan want het springt er lekker uit tussen de saaie woningbouw van deze buurt. Knap het op en maak er appartementen in. De gemeente (stadsdelen) willen alles slopen wat geen of weinig geld genereert. Zolang het genoeg euries oplevert laten ze het staan. Wij, ons bedrijf, hebben in het verleden jarenlang het onderhoud van dit pand verzorgd. En mijn mening is dat het nog honderd jaar mee kan! Het is tegenwoordig schandalig zoals er met dit soort bouwwerken wordt omgesprongen. Als de verf bladdert moet het al gesloopt worden. Dus niet slopen, maar opknappen en laten staan!