Met 8 veteranen uit Amsterdam West

Amsterdam West

Impressies van de Wereldgymnaestrada 2007

De veteranen in actie Foto: juli 2007

Geschiedenis

Op initiatief van de heer J.H.F. Sommer werd in Rotterdam in 1953 de eerste gymnaestrada georganiseerd met het doel om aan te tonen hoe veelzijdig gymnastiek is. Gymnasten van ‘acht tot 80 jaar’ komen in dit evenement bij elkaar en laten zien hoe gymnastiek in haar zuivere vorm, zonder wedstrijdelement, in hun thuisland wordt beoefend.
Deden er in 1953 dertien landen mee, in Oostenrijk waren het er dit jaar drie en vijftig met ruim 22.000 deelnemers afkomstig uit alle vijf de werelddelen.

Organisatie

Tegenwoordig wordt de Gymnaestrada, evenals de Olympische Spelen, eens in de vier jaar gehouden. In de week van 7 t/m 15 juli 2007 vond de 13e gymnaestrada plaats in Oostenrijk. De hele week vinden er van alle vormen van gymnastiek, en dat zijn er vele, demonstraties plaats. Uit de toegenomen belangstelling blijkt wel dat er grote belangstelling voor bestaat. De deelnemers proberen het plezier uit te stralen dat zij aan hun sport beleven.
Er heerst daarbij een buitengewoon prettige sfeer die je moet hebben meegemaakt om het te beschrijven. De opening alleen al, als van twee kanten de 22.000 deelnemers het stadion binnenstromen en het veld en de tribunes vullen, een regenboog van kleuren, bezorgt je kippenvel.

Massaal lopend buffet

De demonstraties vinden plaats in diverse expositiehallen, op verschillende plaatsen in de stad en de massale aantallen in het stadion. Overal is beweging gaande. Treinen en bussen vol deelnemers rijden door de stad. Het merendeel daarvan wordt ondergebracht in scholen, daarnaast bestaat voor de liefhebbers de mogelijkheid om op de camping te verblijven.
Gegeten wordt er ’s middags in drie aparte hallen. Het werkt min of meer als lopend buffet: met je dienblad maak je een keuze uit één van de drie menu’s en laat je je opscheppen.
Vervolgens zoek je een plekje aan de lange tafels met je drankje en je warme hap.

Gezonde veteranen uit Amsterdam West

Onder de deelnemende veteranen waren er acht afkomstig uit Amsterdam West, allemaal op jongere leeftijd in de diverse verenigingen in de wijk begonnen.
Met het oog op de actuele aandacht voor het belang van bewegen verwacht ik ook naar de gymnastiekverenigingen een grotere toeloop wat zou kunnen leiden naar meer deelnemers uit West in 2011. Dit kan alleen maar de gezondheid ten goede komen. De spreuk is immers: “mens sana in corpore sano”, een gezonde geest in een gezond lichaam.
Iedereen wil toch zo lang mogelijk fit en gezond blijven.

Gepubliceerd, 21 december 2007