Nering rond de Rijpgracht

Bos en Lommer

Normaal gesproken was er in mijn jeugd op elke hoek van de straat wel een winkel gevestigd. Op de Rijpgracht werd van deze gewoonte niet afgeweken. Er was genoeg variatie voor de dagelijkse behoefte voorziening, of het geld moest al op zijn. Zo ver is het, naar ik weet, bij ons echter nooit gekomen.

De Rijpgracht gezien vanaf de Willem de Zwijgerlaan Foto: 13 mei 1960, Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam, collectie foto's eigen fotodienst.

Breed hadden we het niet. Mijn vader was winkelbediende in een ijzerwarenzaak, waar hij spijkers, hang- en sluitwerk en gereedschappen verkocht. Gedurende de wintermaanden, wanneer er ijs op de grachten lag, was hij ook nog schaatsspecialist. Trouwens, op de één of andere manier maakten wij lang niet van al die winkels gebruik. Ongetwijfeld een overblijfsel uit de oorlogsjaren, toen joden niet meer alles konden kopen. Lang niet alle winkeliers hielpen nog een jood en dat was mijn vader.

Op de fiets

Vanaf mijn vroegste jeugd wist ik niet beter dan dat Meester uit de Chasséstraat onze slager was, zelfs tot nadat ik uit huis was. Eerst maakte mijn zuster Betty iedere zaterdag een vast rondje om de boodschappen in huis te krijgen, maar toen ik een fiets kreeg was ik aan de beurt. Als eerste reed ik dan naar de Chasséstraat, dan naar het begin van de Clercqstraat waar de snoepwinkel van Van Noord was gevestigd en dan nam ik op de terugweg, via de Willem de Zwijgerlaan, bij de hondenwinkel van Peppels ‘verse waar’ mee voor ons hondje Blacky. Apart fietste ik dan nog even naar de jongste broer van mijn moeder, ome Henk in de Comeniusstraat, om de wekelijkse Avrobode te halen.

Vaste kruidenier

Al dit soort zaken waren natuurlijk ook vlak bij huis te vinden, maar ja, met deze winkeliers hadden we schijnbaar een minder goede band. Behalve met de groenteman op de hoek van de Rijpgracht en de Joris van Andringastraat. Eerst was dat Dop en later werd het Wester. Schuin aan de overkant bij ons zat kruidenier annex melkboer Ettema op de hoek van de Bestevaerstraat en de Rijpstraat, maar onze vaste kruidenier was dat niet, wij kwamen bij meneer Peters, kruidenier op de Willem de Zwijgerlaan nog voorbij de Jan van Galenstraat. Iedere woensdag wandelde mijn moeder daar naartoe en af en toe mocht ik mee. Hoeveel winkels we ook passeerden maakte niet uit, onze vaste leverancier was meneer Peters. Zelfs de 10% korting van de Gruyter werd gepasseerd.

Het verhaal van fred Fontijn over de winkels in de buurt van de Rijpgracht is nog veel en veel langer, klik hier voor deel 2 van dit verhaal.

En meer lezen over deze buurt? Klik hier voor 'Landlust', een deel van Bos en Lommer.

monique steenhorst

reactie

hallo rini,
je kent mij waarschijnlijk niet meer, maar ik heb met mijn ouders en broer gewoond van 1958 t/m juni '63
ook ik ken de fam. rijnink en opa en oma glas en natuurlijk margreet smals, toen mijn beste vriendinnetje...
leuk om iets van je te lezen...hoop dat alles goed met je is...

Ramon Sterker (sterker@ziggo.nl)

Hey Fred en de anderen,
Als je wat met de Culturele Club gaat doen ben ik zeer nieuwsgierig omdat ik later dan jij, hier ook bij "mocht" komen en wij ook nog met Ernst Karstens e.a. bepaalde tuinfeesten/jazzballet/feestavonden hebben georganiseerd. De CC is later nog overgegaan in Club 113 (het huisnummer van Sportpark de Ruijter) waarmee op de zaterdagen dansavonden werden georganiseerd met "life bandjes". Als bevestiging en/of geheugensteuntje voor Ron de Wit ben ik ook niet zeker en twijfel sterk, dat Andre Hazes in de Bestevaer heeft gewoond, wel Frits Lambrechts (de acteur/zanger) die ook bij AKC Landlust balde en een vriend was van mijn broer Rob. Voor Rob Banen heb ik nog een kleinood als informatie.. en dat is een basketje met rood groene kleuren, die waren gemaakt door zijn vader en werden weggegeven als tournooi-prijsjes. Zo ook goede herinneringen aan de kampclub en zelfs in deze wintertijd, dat we op de speeltuin een ijsbaan mochten openen, zelf nog meegeholpen aan het wegvegen van het grind, zodat de ondergrond met water kon worden ondergespoten, dat was een activiteit van de "tuinwacht" Jan Valks (ook een korfballer) en een groot promoter van het spelletje naar de toenmalige jeugd toe.
Al schrijvende gaan er steeds meer geheugendeuren open, ik stop nu maar even tot de volgende keer.

Rini Wouters-Mirani

reactie

Hoi Fred,
Even een reactie op jouw vragen...... Ik zat bij Jan Zegstroo en Sonja Rijnink in de klas. Ik ben van lichting 1953 (ben nu 55 jr) en wij zaten bij Mevr. v.d. Meulen (1+2) juf Els Slawik (3+4) en bij Hr. Wormer (5+6) Elly Hellemons was de oudste dan kreeg je 2 jongens van Seljee en Marijke Seljee en daarna kwam Diana Hellemons. Dit was 1 gezin...... Ik heb niet bij Henk Koenen op de trap gewoond. wij woonden op 57 t/o de ingang van de speeltuin. Mijn vader was wel verzorger van Korfbal Landlust. Ik heb wel op allerlei clubjes gezeten. o.a. kampclub.
O ja Fred, ik spreek Margreet Stroobach-Smals ook nog regelmatig en Bert Champeau. Ik zal het ze melden dat ze ook naar deze side gaan kijken. Erg leuk hoor allemaal.
Heel veel succes met het vergaren van "onze herinneringen". We zullen je zeker daarbij helpen.
Groetjes van Rini Mirani

Fred Fontijn (fred@fontijn.nl)

Leuke reacties

Over mijn geheugen heb ik al heel wat complimenten gekregen. Ik heb het met mijn geboorte meegekregen, ga ik maar van uit. Ik kan er kan er niets aan doen. De complimenten sla ik op, leuker vind ik het wanneer er mensen zijn die naar aanleiding van mijn geschrijf ook weer jeugdherinneringen krijgen. Ik schrijf het op en sla het op, voor later, zeg maar.

Rini Mirani zit niet in mijn geheugen, volgens mijn berekening woonde ze bij Henk Koenen, een korfballer, op de trap en nog een gezin met twee jongens, waarvan de jongste ook korfbalde. Met Joop Rijnink gaat het overigens ook goed, daar heb ik ook nog geregeld contact mee. Het verhaal van de familie Hellemons brengt me een beetje in verwarring, ik weet niet beter dat Elly, ook korfbalster, in de Tjerk woonde, schuin boven melkboer Snoek en op één trap met de familie Rolman. Ik ben benieuwd waar de fout zit.

Met Fred van de Horst, had ik al eens via ‘schoolbank’ contact. Zijn email adres zit nog steeds in mijn bestand, maar is waarschijnlijk intussen gewijzigd, want ik kreeg het laatst teruggestuurd. Dat je in de Jan Haringstraat woonde wist ik nog, daar speelde ik wel eens met je broer Tom, een klasgenoot van mij. De Zwijgerlaan was ik vergeten, dat geheugen ook, maar weet het nu ook wel weer. Met Guus Knemeier, ben ik ook nog een poos opgetrokken en een aantal keren bij op bezoek geweest, als jongetje. Waarschijnlijk kende ik hem van de Kampclub, van Sportpark de Ruyter.

Fred binnenkort hoop ik een verhaaltje af te ronden over de Cultureleclub, ook een onderdeel van de speeltuinvereniging, waar wij elkaar nog wel eens tegenkwamen. Net als Ina de Boer, vriendin van Loes van Baarlen. Volgens mij ben je ook nog lid geweest van de Rijpere Jeugdclub, de voorloper van de Cultureleclub, beide onder leiding van ome Thijs van der Berg. Door mijn schrijfactiviteiten kwam ik laatst wat namen van die rijpere jongeren tegen, die jij vastenzeker kent en wel de volgende: Henk Oosterling, Hannie Recourt, Henk Denneboom, Tonnie Koopmans, Beppie van der Meijden, Coby Olivier (trouwde met Henk O.), Rennie Andriessen, Henk de Goede, Appie Heijnemans, Bertus Luttikhuis en Ansje Landgraaf.

Trouwens, die banketbakker Derksen daar kochten wij natuurlijk ook ons banket en die verhuisde later naar de hoek van Speijkstraat/Admiraal de Ruyterweg, waar ze een automatiek begonnen. Ik werkte daar aan de overkant bij drukkerij Senefelder en we waren toen goede klanten.

Fred van der Horst

Schoenmakers

Hallo Fred,
Via mijn broer Tom werd ik opmerkzaam gemaakt op deze website en jouw verhalen. Wat heb jij een geweldig geheugen waardoor je al die namen nog weet. Er gaat voor mij weer een wereld open. Ik woonde aanvankelijk in de Jan Haringstraat op nummer 38 2 hoog en woonde dus precies op de hoek van de Rijpgracht. Op beide hoeken van de Jan Haringstraat zat een schoenmaker. Volgens mij heette de ene Bos en de andere weet ik niet meer maar die stelde als schoenmaker ook niet zo veel voor In de Jan haringstraat had je verder nog een groentehandel, een melkboer, een bakker en een bankerbakkerij van de familie Derksen. Hun zoon Paul is later mijn zwager geworden.
Wij zijn later verhuisd naar de Willem de Zwijgerlaan, vlak bij de winkel van de familie Meines en mijn vriend Flip, waarmee ik nog een poosje in een band heb gespeeld, samen met o.a Guus Knemeier? die naast ons woonde en Rein IJssennagger.
Wat een leuke tijd was dat.
Hartelijke groeten van Fred van der Horst

Rini Wouters-Mirani

Geweldig!

Hallo zeg.........wat een geheugen!! Mijn moeder deed haar boodschappen bij de melkboer op de hoek van de Tjerk Hiddes en Joris van Andringastr. De melkboer kwam teninste nog aan de deur en de bakker ook. Die woonde naast ons in de Gerard Callenburg. Wij op 57 ' en de bakker op 59'''. Hij heette Hellemons. Tja, en dan de school....pfffff, dat was een rampenplan met een leraar die Wormer heetten. En Logeman die schoolhoofd was. En de speeltuin met de clubjes waren toch geweldig! Mijn vader was nog masseur bij korfbalver. Landlust.
Ik heb aan die dingen toch erg veel leuke herinneringen. Jammer dat dat allemaal voorbij is. Lang leve de technologie (?)
Ik zie trouwens bekende namen in deze reacties staan. Jan Zegstroo (uit mijn klas) Rob Banen etc. etc. Leuk hoor
Ik kan jullie wel mededelen dat Moeder Rijnink uit de Gerard Callenburgstr 53 nog steeds in leven is. Ik heb nog contact met haar.
Groetjes van Rini Wouters-Mirani

Marjan de Groot

Loes Holleman.

In bovenstaande reacties een paar keer de naam van Loes Holleman tegengekomen, zij is destijds heel jong getrouwd met de veel jongere broer van mijn vader dus voor mij (Ome) Joop (de Groot) die toen nog bij mijn Oma tegenover Loes woondde. Niet veel later kregen zij een dochter Linda (waarvan ik nog foto's heb).
Door familie-omstandigheden ben ik ze uit het oog verloren, maar volgens mij hebben zij later ook nog een zoon gekregen. Loes, eigenlijk nu Tante Loes, woondde met haar moeder boven "Otje" die als de zon zich maar even liet zien, in het keukenraam probeerde een kleurtje op te doen. Dat konden wij via onze woning aan de Rijpgracht weer goed in de gaten houden (grappig al die herinneringen). Dat het er nog veel meer mogen worden. Groetjes Marjan de Groot.

Rob Banen

"Geheugen van Fred"

Zou de nieuwe naam kunnen zijn van deze prachtige site.
Ongelooflijk dat jij alle namen van de ondernemers nog weet en heel erg leuk om aan jouw "hand"weer door onze oude buurt te lopen in gedachten.
Ook je andere artikelen met grote aandacht gelezen, bedankt.

Jan Zegstroo

flash back

In 1960 verhuisde wij van de Karel Doormanstraat naar de Elegaststraat. Ik was 6 jaar. En vanaf die tijd deed mijn moeder de boodschappen in de Rijpstraat. Inderdaad Klaas Smidt de bakker had een scheve kaak. Mijn moeder vertelde dat dat gebeurd was bij het trekken van een kies??? Één van mijn jeugd trauma's, gelukkig heb ik alle kiezen en tanden nog. Ettema de kruidenier zat er direct naast, in het begin was de kruidenierswinkel gescheiden van de melkzaak. Eerst in de rij bij het ene winkeltje en vervolgens achteraan sluiten bij het andere. Aan de overzijde zat Groenteman Valent of van Lent. Kenmerkend was zijn manier van "anders nog iets" zeggen, ik kan het nog steeds imiteren. Wat leuk om aan de hand van bovenstaande verhaaltjes in gedachte nog een keer op zaterdagochtend met mijn moeder boodschappen te doen in de Rijpstraat.

Ron de Wit

Geheugen

De site heet "geheugenvanwest" maar jeetje mina als er een is die een geheugen heeft dan bent u het wel.
Wat een herkenningen, sommige was ik alweer kwijt.
Bakker Smidt met zijn scheve mond, Ettema en daarna Kraakman.
De fietsenwinkel kan ik mij alleen als Mook herinneren.
Ik woonde zelf in de Bestevaerstraat 119, later kwam Andre Hazes onder ons wonen. Hij werd toen net bekend met het liedje eenzame kerst.

Schoolbank

Hallo Lydia,
Fijn dat je mijn verhaal leuk vindt, altijd mooi om te horen. Op mijn eerste lagereschool dag, was John, jouw broer, de eerste waarmee ik contact had. Ik zat naast hem in het eerste bankje van de rij. Nooit geweten dat hij ook nog een zus had, net zomin dat hij dat van mij wist waarschijnlijk. Toen ik in 1951 op school kwam zat jij dus alweer in de zesde klas. Bij mijn zus Betty heb ik geïnformeerd of zij de namen die jij noemt kent en of deze op De Rijpgracht woonde. Bob de Grebber, zegt haar niets. Henk wel die zat bij haar in de klas, Bob staat overigens wel op 'Schoolbank', er is dus nog hoop.
Thea Royer heeft wellicht naast ons gewoond, niet zo lang denk ik, want ik herinner het mij niet. Loes Holleman woonde, volgens Betty, inderdaad ook op onze gracht, tussen de Joris van Andrigastraat en de Gerard Callenburgstraat in.
Maarten Hodde en Tom Otting zaten ook bij ons in de klas en zij waren, samen met nog een heel stel anderen, op de reunie die wij in oktober vorig jaar hadden. Een bijeenkomst die door alle aanwezigen als plezierig is ervaren.
Veel plezier verder met nostalgisch terugkijken op deze site.
Groeten,
Fred Fontijn

Lydia Tebbenkamp

JPS

wat een leuk verhaal. Ik ben de zuster van John Willemsen en
heb bij jullie op school gezeten. Ken jij Thea Royer, Bob de Grebber en Loes Holleman. Die woonde toen ook op de Rijp-gracht en zaten bij mij in de klas. Ik zat toen bij die vreselijke meester Hendriks in de klas. Wat een engerd.Leuk om ook foto's te zien van de speeltuin. Ik ben nooit meer in die buurt
geweest, het zal best veranderd zijn. Misschien dat ik er ooit nog eens ga kijken. Ik kan bij Schoolbank niemand vinden uit
mijn klas, dat is wel jammer. Maar ja, ze kennen mij misschien toch niet meer, ik heb maar 3 jaar op die school gezeten en later zie je ze eigenlijk niet meer terug. Ik woon nu in Bovenkarspel, er wonen hier best veel Amsterdammers maar
toch niemand die mij kent. Jammer.
John heeft mij dat doorgemaild van geheugen van west, wat veel foto's en verhalen, leuk hoor.