Zaans groene buurtwinkels

Zaanse Schans

Steenkoude excursie met het Amsterdams Historisch Museum, het Geheugen van Oost, het Geheugen van West en warme chocolademelk met slagroom.

Toentertijd nog een buurtwinkel: Albert Heijn. Met de 'uithangborden' voor tabak (links en rechts) en theeverkoop (midden aan de gevel). Foto: Beppie Gorter, AHM, 14 december 2008 Toentertijd nog een buurtwinkel: Albert Heijn. Met de 'uithangborden' voor tabak (links en rechts) en theeverkoop (midden aan de gevel). - Foto: Beppie Gorter, AHM, 14 december 2008

Zondag 14 december 2008 trokken enthousiaste verhalenverzamelaars van de Geheugens van Oost en West - uitgenodigd en begeleid door medewerksters van het Amsterdams Historisch Museum - naar de Zaanse Schans.

Na een warme uitleg (binnenmuseum) volgde een ijskoude wandeling (buitenmuseum) door het typische Zaanse landschap met kleine huisjes, bomen, molens, slootjes en bruggetjes. Gids Piet Soeters (één van de tien vrijwilligers van de stichting Zaanse schans) wist iedereen te boeien met zijn deskundige uitleg en grappige anekdotes.
Weet u wat een 'goedjaarsend' is? Nee? Ga dan een keer op excursie en u leert alles over duivelse katers, makelaars, ornamenten die niet van steen zijn en waarom je op een oude molen wel mag 'doodvallen' en op een nieuw gebouwde molen niet.

Na een welverdiende en gesponsorde opwarmer aan het einde van de excursie, deden de deelnemers de naam van het project eer aan en bezochten zij de oude buurtwinkels op de Schans: de bakkerij en het eerste winkeltje van Albert Heijn.

Een geslaagde middag; bedankt gids Piet Soeters en Beppie, Charlie en Maia van het Amsterdams Historisch Museum!

Wilt u meer weten over buurtwinkels in Amsterdam-West? Lees hier de andere verhalen en berichten in onze rubriek Buurtwinkels.

De oude meesters zouden jaloers zijn op zo'n plaatje Foto: Beppie Gorter, AHM, 14 december 2008

IJzig koud - Foto: Beppie Gorter, AHM, 14 december 2008 IJzig koud slootje, bruggetje, bomen, huisjes - Foto: Beppie Gorter, AHM, 14 december 2008

Gids Piet Soeters vertelt - Foto: Beppie Gorter, AHM, 14 december 2008

En het werd steeds kouder - Foto: Beppie Gorter, AHM, 14 december 2008 Over duivelse katers ... - Foto: Beppie Gorter, AHM, 14 december 2008

Onder de pannen zijn Foto: Beppie Gorter, AHM, 14 december 2008 "Onder de pannen zijn" - Foto: Beppie Gorter, AHM, 14 december 2008

Zaans Groen? Elk groen in de Zaanstreek is Zaans groen! Foto: Beppie Gorter, AHM, 14 december 2008 Vraag: "Wat is Zaans Groen?" Antwoord:" Simpel, elk groen in de Zaanstreek is Zaans groen!" - Foto: Beppie Gorter, AHM, 14 december 2008

En het werd kouder en kouder Foto: Beppie Gorter, AHM, 14 december 2008 En het werd kouder en kouder  - Foto: Beppie Gorter, AHM, 14 december 2008

En het werd kouder en kouder Foto: Beppie Gorter, AHM, 14 december 2008 En het werd kouder en kouder - Foto: Beppie Gorter, AHM, 14 december 2008

José Stolp

Leuke impressie!

Wat een leuk stukje en mooie foto's! Je kan zien dat we allemaal ondanks de kou geinteresseerd zijn! Prettige feestdagen en veel goeds voor 2009!
groeten van José