Aktiviteit in de Petruskerk te Oud-Sloterdijk

Verteller: Johan de Vries
Auteur: José Stolp
Sloterdijk

Zuinig is men op de uit 1450 stammende Petruskerk van Oud-Sloterdijk en terecht, want zowel de kerk, het kerkhof als de omliggende gebouwen zien er prachtig uit. Zet uw fiets dan ook niet tegen het hek van het kerkhof om beschadigen ervan te voorkomen!

Petruskerk te Oud-Sloterdijk Foto: José Stolp, 31 mei 2008

Vrijwilligerswerk

In 1992 is de kerk helemaal gerestaureerd en wordt sindsdien door vrijwilligers onderhouden. Zij zijn dan ook zeer aktief en waren net klaar met het werk op het kerkhof toen ik om 1 uur ’s middags bij de kerk aankwam. Volgens Johan de Vries, voorzitter van de Stichting tot behoud Petruskerk en omgeving Oud-Sloterdijk, is het vrijwilligerswerk helemaal uit de hand gelopen en vergt het erg veel tijd.

Oase van rust

De meeste vrijwilligers hebben, omdat hun familie hier vandaan komt, een binding met de kerk. Elsa, een van hen, wees me het graf aan waar haar opa begraven is en zei: ‘als hij nu uit zijn graf op zou staan dan zou zijn mond open vallen, zo is de omgeving veranderd’. Je waant je inderdaad in een andere tijd als je in Oud-Sloterdijk bent. Het is er een oase van rust en de omliggende kantoorgebouwen en de snelweg passen er helemaal niet bij.

Ooit hield hier de stad op

Zelf weet ik ook nog wel hoe ik als kind met mijn ouders ging fietsen, vanuit Slotermeer, waar wij woonden. Bij het dorpje Oud-Sloterdijk begon de fietstocht want daar hield de stad op. Je fietste door de weilanden en braakliggend land. Het zag er ongeveer uit zoals nu de Brettenzone.

Volop aktiviteiten

Sinds de restauratie is de kerk volop in gebruik voor ‘rouw en trouw’ en voor de twee-wekelijkse kerkdienst op zondag van 10 tot 12 uur.
Johan: ‘jaarlijks worden veel uitvaarten verzorgd en tot wel 20 ter aarde bestellingen. Er zijn meer dan 100 trouwerijen en ceremonies, maar feesten mogen in verband met geluidsoverlast niet meer gegeven worden’.

Andere ‘werkers’

Helaas zijn niet alleen vrijwilligers aktief in de kerk maar zijn er ook boktorren en houtwormen dag en nacht ‘aan het werk’. De sporen liet Johan mij zien in de toren waar zich ook een 17de eeuws uurwerk bevindt.

Agenda

Op monumentendag, 13 september 2008, is het onderwerp ‘Speciale sporen in de kerk’.
Op zaterdag 13 en zondag 14 september geeft Monumentenwacht Noord-Holland om 11 uur en 15 uur presentaties over dit onderwerp. Hoe mooi je een monument ook onderhoudt ‘sporen’ zullen er altijd blijven.

Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van de kerk? Kijk op de website: www.oudsloterdijk.nl

José Stolp

Gepubliceerd: 13 juni 2008

Graven op het mooi onderhouden kerkhof Foto: José Stolp, 31 mei 2008

De fraaie kansel en het perfecte interieur Foto: José Stolp, 31 mei 2008

De aangetaste houtconstructie Foto: José Stolp, 31 mei 2008

Een van de boosdoeners (inzet Boktor) Foto: José Stolp, 31 mei 2008

Johan bezig met het 17e eeuwse uurwerk Foto: José Stolp, 31 mei 2008

Erik Rijnhart

verjaardag

In 1999 werd ik 50 jaar en heb dat in de Petruskerk gevierd met 80 gasten. Het was een verjaardag om nooit te vergeten. Het was er ruim, maar door grote palmen ook intiem. Een van mijn vrienden, die orgel speelt gaf een klein orgelconcertje. Het "lopende" buffet was geweldig. Met de kinderen van mijn school aan de Wildzanghlaan liep ik wel eens om het kerkje heen. Ze hadden geen idee, dat Sloterdijk ook echt een dijk was.
En nu hoop ik er mijn afscheid van mijn werkend leven er te vieren, half februari 2012

Cor Pot

Opendag

Geacht Bestuur,

Mijn ouders zijn in 1929 bij u getrouwd. Nu hoorde ik dat er a.s. zaterdag 11 september a.s. bij u een open dag is, maar ik kan dit nergens terug vinden.
Kunt u mij berichten of dit zo is ?
Bij voorbaat dank en
met vriendelijke groet,
Cor Pot.
Almere.

compliment aan vrijwilligers

Zojuist weer een bezoek gebracht aan het graf van mijn oma en vader. Ik was weer getroffen door de prachtige staat waarin dit kerkhof verkeert. Mijn complimenten voor het vele werk van alle vrijwilligers, met name Johan de Vries, die zoveel zorg en inzet en vrije tijd aan de Petruskerk en omgeving besteden. Heel, heel veel dank !

Jaap Louisse

Inspanning van vrijwilligers

Laten we blij zijn dat er in ons land nog steeds vrijwilligers zoals Johan de Vries zijn, die als een "goed huisvader" alles bewaakt, rapporteert, coordineert en tijdig ingrijpt om onomkeerbaar verval te voorkomen.
Boktorren, vandalen, veroudering en weerselementen zorgen sneller voor verloedering dan vaak gedacht wordt.
Ook dit kerkje hebben we slechts geleend van onze voorouders om het te kunnen doorgeven aan onze kinderen.

Hilma Beunder

nog een keer Sloterdijk

Vergat bij mijn vorige reactie ook te schrijven dat mijn vader in zijn jeugd gezongen heeft in de kerk (en daar over vertelde).

Hilma Beunder

volkstuintjes sloterdijk

Ik woon al jaren in het buitenland, maar herinner me Sloterdijk uit de jaren 1950-1965, ongeveer. Mijn opa ging iedere dag op zijn fiets, vanuit de Pieter van de Doesstraat, naar zijn volkstuintje in Sloterdijk. Ik ben van plan om er eens te gaan kijken bij een volgend bezoek aan Nederland.

Karin Busch

Prachtig kerkje

Leuk artikel om te lezen en mooie foto's. Ben hier 13 jaar geleden getrouwd en het was zo'n unieke lokatie dat een aantal van de aanwezigen ook voor de Petruskerk hebben gekozen voor hun grote dag. En nog steeds is het een fantasische plek, mede dankzij het werk van alle vrijwilligers.

Agnes Schrijvers

Interessant

Wat een interessant artikel, ik heb vlakbij Sloterdijk gewoond, maar ben er nu al een tijd niet geweest. Ik ga zeker een keer kijken!