De sterke arm (3)

Verteller: Riet Steensma
Geuzenveld

Laatst las ik een stukje van de heer B. Plenter over de CC (Centrale Controle) van de gemeentepolitie Amsterdam. Ook ik heb daar nog nare herinneringen aan.

Betrapt

Mijn man Ybele Steensma was op een dag - hij had dienst van 7.00 uur tot 15.00 uur - zijn brood vergeten en dat kwam hij dus tussen de middag even op halen - want met een gezin met 3 opgroeiende knapen, had de diender in die tijd geen geld om even een broodje te gaan kopen, wat ze in deze tijd wel kunnen doen. Wij woonden in de Dirk Sonoystraat op de 2e galerij. Mijn man kwam binnen pakte snel zijn brood en na een vluchtige kus ging hij meteen de deur weer uit. Ik liep hem na de galerij op. Terwijl hij het trappenhuis in liep om naar beneden te gaan, zag ik plotseling schuin aan de overkant uit het steegje tussen de dansschool en het blok huizen tegenover ons, een man snel de kant van mijn man uit lopen. Wat bleek, deze man was van de CC en had mijn man betrapt, dat hij in diensttijd zijn woning één minuut was binnen geweest en kreeg daarom dus 8 strafuren. Dit was natuurlijk erg kinderachtig, zeker als je er nu, ruim 40 jaar later, tegenaan kijkt.
Maar ik vind wel, dat er heden ten dage veel te weinig of zelfs helemaal geen controle meer is en dat geldt niet alleen voor de politie, maar voor het gehele bedrijfsleven.

Vraag over filmopnamen Confuciusplein

Is er nog iemand van het politiekorps of daarbuiten die weet wat voor filmopnamen dit waren? De foto is genomen eind jaren 60 of begin 70 op het Confuciusplein. Mijn man (Ybele Steensma ) was hier bij aanwezig.

Gepubliceerd: 15 juni 2008

Lees ook De sterke arm 1 en De sterke arm 2.