Herinneringen van een 'oudgediende' Diender (7)

Verteller: Barteld Plenter
Geuzenveld, Osdorp

Nog een leuke gebeurtenis die me te binnenschiet en die voor veel jongelui uit Geuzenveld (nu ook goede vijftigers neem ik aan) wel herkenbaar is …

Fiat 850, makkelijk et stelen?!

Op een gegeven moment werd ik door de wachtcommandant van de “Lodewijk” naar de Frederik v. Dorpstraat gestuurd waar op de hoek met de Jacob Cabeliaustraat een of ander particulier bij een gestolen auto zou staan. Tot mijn grote verrassing trof ik daar de mij welbekende Geuzenvelder Martin M. aan. Nu wist ik dat Martin niet vies was om met een auto, niet zijnde zijn eigendom, een stukje te gaan rijden. “Deze auto is gestolen meneer” zei hij en wees daarbij op een Fiat 850. Ik zeg “hoe weet jij dat”, “Nou ik heb gezien dat de auto hier neergezet is en dat de jongens hard weg renden”. De portieren van de Fiat waren echter aan alle kanten gesloten. Nadat ik dat tegen M. gezegd had vertelde hij dat deze heel simpel waren te openen. Ik vraag “hoe moet dat dan Martin?”, “Ja” zegt hij “ik kijk wel uit, dan heb ik met mijn vingers aan de auto gezeten en draai ik er voor op”.
Nadat ik de auto had opgevraagd bij het HB (hoofdbureau), bleek inderdaad dat de wagen als gestolen stond gesignaleerd. Toen heb ik Martin toch maar even uitgenodigd in mijn auto als passagier mee te rijden naar het bureau voor een goed gesprek. Daar heb ik een kort maar indringend praatje met hem gevoerd en kwam de aap al snel uit de mouw. Martin had zelf de auto opengebroken en daarmee rond gereden. We zijn toen daarna nog even een ritje wezen maken en heeft hij me, naar ik meen, nog twaalf Fiatjes 850 aangewezen waarmee hij gereden had zonder toestemming van de eigenaar. De meeste wagens werden aangetroffen op of in de directe omgeving van het Osdorpplein. Omdat de zaak hierdoor te gecompliceerd was geworden werd Martin overgedragen aan de afdeling autodiefstallen aan het Hoofdbureau. Naar ik later hoorde, zijn door de aanhouding van Martin een groot aantal auto diefstallen in den lande (en later bleek ook daarbuiten) opgelost. En dan moet men rekenen in honderden meestens fiatjes 850.
Later ben ik Martin nog verschillende keren tegengekomen maar hij heeft nooit een onvriendelijk woord tegen mij gericht. Integendeel, ook tegen mijn kinderen was hij altijd uiterst vriendelijk en voorkomend.
De laatste keer dat ik hem gezien heb is alweer een hele tijd geleden, hij stond toen op het bordes van een woning aan de Vondelstraat tijdens de krakersrellen (’80) naar later bleek als een van de key figuren in de kragersbeweging.
Volgens zeggen leeft hij niet meer, maar dat kan ik niet bevestigen.
Een markant figuur was hij zeker en ach … echt slecht was hij niet.

Gepubliceerd: 7 juli 2008

Lees ook de andere verhalen van deze diender

Martin M.

schitterende verhalen

Wordt het zo zachtjes aan niet eens tijd om een standbeeld voor Martin Minte op te zetten.
Meest markante figuur dat Geuzenveld ooit gekend heeft.

Het zou nog mooier zijn als we zijn leven kunnen verfilmen.

Zwemmen in Januari

Het Martin Minte fenomeen heeft toch wel bij veel mensen een onuitwisbare herinnering achter gelaten kan ik wel zeggen.
Nou was deze ook wel voor een hoop dingen te vinden.
Zoals het zwemmen in januari.
We waren met een mannetje of zes op de brommers wat aan het rondrijden (tegenwoordig heet dat cruisen of zo)en kwamen langs sloterplas.
Lekker weer om te zwemmen maakte ik als grap.
En dat had ik beter niet kunnen zeggen zeker niet met Martin in de buurt.
Doen we zei deze resoluut.
Nou nee dus zei de rest je zal wel gek zijn het ijs lag er op.
Veel te koud dus .
Schijt aan zei onze Martin .
Aan de kant van de steiger stopte deze trok zei kleren uit op uitzondering van zijn Bjorn Borg zal ik maar zeggen.
Nou was Martin in onderbroek heel groot en wit dus hij viel best wel een beetje weg tegen de achtergrond mar niet genoeg helaas allemachtig wat een gebouw.
Met een aanloop en een joehoeeeee sprong hij het water in je hoorde het breken van het ijs en weg waqs hij.
Onder het ijs dus en dat waren toch een paar hachelijke minuten .
Waar blijft die eikel nou spraken we tegen elkaar.
Het leek wel een minuut of vijf (achteraf veel minder natuurlijk )maar toch.
Maar ja hoor als een grote walrus kwam hij weer boven met de woorden "kom er bij het is lekker".
Lekker??
Aan de kant vroren je ....... er al af laat staan in het water.
UIteindelijk kwam hij er uit klede zich aan en gingen we weer op de brommer richting ons allen bekende Hexspoor.
Nu moet gezegt worden dat wij hem wel wat belooft hadden als hij te water ging .
We hem zouden trakteren bij Hexspoor.
En dat heeft ons een flinke duit gekost want om warm te worden moest er wel wat in zei Martin.
Het was dan ook een flinke aanslag op onze beurs zal ik maar zeggen maar het was ons dubbel en dwars waard.

Een avondje zandvoort met Martin Minte

Als fiat liefhebber stond martin algemeen bekend ook de manier waarop hij deze plachte te lenen.
Moet gezegt worden dat hij deze na gebruik altijd netjes parkeerde.
Ik stond met twee niet nader genoemde vriende bij snackbar Hexspoor toen ons aller martin aan kwam rijden met jazeker een witte fiat 850.
Zin in een ritje naar zandvoort sprak deze terwijl hij met zijn arm uit het raam hing.
Nou wisten wij natuurlijk heel goed dat dit fiatje niet van hem was maar je was jong en je flikte wel eens wat , al stond het zweet er duimen dik op (maar lekker stoer doen toch).Maar toch ingestapt en naar zandvoort getogen.
Onderweg zweten als peentjes want martin had wel een beetje lak aan sommige verkeersregels .
\Rechts inhalen waarom niet plaats genoeg.!!
Bumperkleven ach wat gezellig toch zo,n treintje maken!!
Snelheidsborden?Waar dan ??
En gewoon zwaaien naar iedereen.
Uitendelijk toch heelhuids aan de kust geraakt .
We leken de paus wel toen we uitgestapt waren (Je weet wel de grond kussen en zo).
Na wat rondgelopen en wat gegeten en gedronken te hebben was het tijd om maar weer eens op Amsterdam aan te gaan.
Op de hoogte van het Bouwes hotel stopte martin plotseling en sprak terwijl hij uitstapte de woorden heben jullie even ben zo weer terug.
Ons stomverbaasd achterlatend liep hij de parkeerplaats van het desbetreffende hotel op .
Na een minuut of tien werden we toch wel een betje ongerust.
Maar nee hoor daar kwam hij alweer aan.
Alleen was hij niet meer lopend nee luidtoeterend kwam hij voorbij rijden in Austin haley.
Om hierbij maar even te melden dat als het kon hij ook wel eens een ander merk meeleende.
En weg was hij ons zwaar verbijsterd achterlatend op de boulevard.
Wat te doen??
Ondergetekende had geen verstand van autorijden maar gelukkig een van de niet nadergenoemde vrienden wel.
Dus met ware doodsangst naar Amsterdam gereden .
De auto ergens op de ruys de berenbrouck neer gezet en als de sodemieter maken dat we weg kwamen.
We liepen naar hexspoor want daar in iedergeval mijn brommer nog.
Wat schetst onze verbazing wie daar staat!!
Jazeker Martin Minte we konden hem wel schieten toen hij zei "waar blijven jullie nou".
We konden hem wel wurgen maar dat liet je wel uit je bolle hoofd want zoals bekend was hij nou niet een van de slapste.
Dus maar een beetje grijnzen en stoer doen maar onze broeken moesten we thuis wel even verschonen zal ik maar zeggen.
Ik ben nog nooit zo bang geweest mede door het feit dat als we waren gepakt ik zeker thuis nog niet klaar had geweest.
Al met al is dit ook de eerste en laatste keer dat ik bij en met Martin waar dan ook ben ingestapt.
Al met al hebben we er later best wel om kunnen lachen.
En kon je ook niet kwaad op zo,n figuur blijven want het was in wezen geen kwaaie.
Maar elke keer als ik in Zansvoort ben en langs het betreffende hotel rij kan ik toch een glimlach niet onderdrukken en denk ik toch altijd even aan dat figuur.
Een hele grote kerel en boef maar met een heel klein hartje.

Martin

Ik heb toch echt ooit gehoord dat ie een of andere ziekte kreeg waar de dood op volgde.

Jenever wedstrijd

Op een avond in Utopia zei Martin Minte tegen me, zullen we een wedstrijdje jeneverdrinken doen. Wist ik veel.
Voorzover ik me kan herinneren had ik tot dan toe nog nooit 1 glas jenever gedronken dus dit was mijn vuurdoop. En dat heb ik naar later bleek geweten ook.
Spring achterop mijn motor,zei ie, dan gaan we even naar mijn huis daar heb ik een doos met heel veel kleine jeneverflesje dan gaan we die soldaat maken want die moeten toch op.
Na 10 minuten weer terug in Utopia. Bierglazen erbij en de kleine flesjes jenever werden tot de rand toe leeggekieperd in de glazen. Getverdemme wat een goor spul die jenever, maar kon me niet laten kennen en moest en zou het opdrinken.
Na 1 glas genuttigd te hebben begon alras de wereld om mij heen te tollen en voor ik het wist lag ik volkomen laveloos op de vloer.
Aangezien er even later geen redden meer aan was besloot men mij maar naar huis te brengen. Ik zie (hoewel!) m'n vader nog in de deuropening staan.
Mijnheer, Uw zoon heeft waarschijnlijk iets te veel gedronken.
Nou leuk dan, kunnen jullie hem even op zijn bed leggen, dan kan ie daar zijn roes uitslapen. Maar het was helemaal geen roes , ik zat midden in een dilerium!! Achteraf gezien nog behoorlijk gevaarlijk ook geweest.
De andere morgen met barstende koppijn uit bed gekomen.
Kon er later wel om lachen , maar...............................................

Overleden

Stom toevallig hoorde ik vandaag van iemand, ook uit geuzenveld, dat Martin inderdaad overleden zou zijn.
Het verhaal is dat hij een kat, die hoog in een boom zat, wilde redden en daarbij zelf uit de boom is gevallen en aan zijn verwondingen overleden zou zijn.
Uiteraard kan ik niet instaan voor de juistheid van dit bericht maar het zou me niets verbazen als het zo is gegaan: Martin was met recht "ruwe bolster, blanke pit".

Eigen pagina

Eigenlijk verdiend Martin een geheel eigen pagina. Zoals gezegd: wie uit geuzenveld kent hem niet? Denk dat er nog veel meer verhalen zijn.

Onzijdig

Anekdote van de avond-Mavo uit de L.Couperusstraat:

De leraar Nederlands ging het verschil tussen mannelijk,vrouwelijk en onzijdig uitleggen.

Steekt er een zijn vinger op, Martin M.
Mag ik iets vragen ?

Is onzijdig ook menselijk ?

Grote hilariteit en na 1 week zagen we Martin jammer genoeg al niet meer terug op school.

Martin M.

Wie uit Geuzenveld kent Martin niet?
Ik moest denken aan een verhaal dat ik gehoord heb toen ik nog klein was.
Het jongerenkoor Ambassade Geuzenveld was, in een grote bus, op weg naar een optreden. Ergens halverwege kon de bus niet verder omdat er een geparkeerde auto stond en de weg te smal was. Vraag me niet hoe het kan want dat verteld het verhaal niet maar Martin was mee met het koor. Martin is toen uit de bus gestapt, heeft de auto "opengemaakt" en een stukje verderop gezet zodat de bus verder kon rijden!

Martin M.

Haha prachtige aanvulling (puur toeval?) op mijn verhaal van vorige week, zie hieronder :

Martin Minte.
Als Martim Minte in de buurt was gebeurde er altijd wel wat.
Zo liep ik op een avond door de Ruys de Beerenbrouckstraat op weg naar ?
Komt er van tegenovergestelde richting een bekende grote bebrilde verschijning aanlopen. Martin Minte. Hee Fred hoe is tie , vroeg ie met zijn wel bekende slepende stem. Waar moet je naar toe ?
Ik zou niet meer weten waar ik toen naar toe moest maar weet nog wel dat ik er nooit gekomen ben.
Ik breng je wel even met de auto. Heb jij een auto dan ? vroeg ik.
Ja joh hij staat aan de overkant. Hij liep op een oranjerode Fiat 850 af.
Rommelde wat aan het slot (1 1/2 seconde) en nodigde mij uit om naast hem plaats te nemen. Al rijdende richting de Colijnstraat zei ik
dat ik helemaal niet wist dat ie een auto had. Hij zei toen zoiets in de trand van je hoeft geen auto te bezitten om er in te rijden.
Al rap vertelde hij dat ie regelmatig ging joyrijden met Fiat's 850 's.
En de auto waarin ik dus zat was er ook een. SHIT !!!!!
Had ik dat geweten was ik echt niet ingestapt , stel je voor dat........
en dan ben je nog medeplichtig ook. Na een korte , met dichtgekenepen billen, ritje door Geuzenveld bedankte ik hem vriendelijk voor de eer maar wel of ie mij z.s.m. weer in de Beerenbrouckstraat wou afzetten. Ik had haast en moest nog iets doen, ja,ja.......... Trots vertelde ie me dat dit al zijn honderdzoveelste gekaapte 850 was en dat er nog wel velen zouden volgen want het was zo gemakkelijk om dat slot van die auto's open te krijgen. Ik zou het ook kunnen , nou nee, bedankt.
Ik zei nog zou je hem niet terugzetten op de plek waar je hem net weghaalde. Maar dat was ie echt niet van plan het was veel leuker om hem 100 meter verderop neer te zetten , zodat die eigenaar de volgende ochtend .......enz.enz.
Kan dit verhaaltje nu wel opbiechten want naar ik hoorde heeft Martin al reeds lang geleden het tijdelijke voor het eeuwige omgewisseld.