Herinneringen van een 'oudgediende' Diender (13)

Verteller: Barteld Plenter
Geuzenveld-Slotermeer, Halfweg

Nu lijkt het alsof ik mij alleen maar met 'politiewerk' in Amsterdam-West heb bezig gehouden, maar dat is natuurlijk niet waar.

Sv Halfweg, 6e elftal 1976 Foto: collectie Barteld plenter

Veldvoetballen

In het Eendrachtpark werden regelmatig voetbalwedstrijden gespeeld, gewoon als buurtpartijtjes, maar ook tussen 'jeugdhonken' onderling. Zoals Utopia,het latere Buddha en Kwak. Ik ging daar regelmatig even kijken omdat ik een voetballiefhebber ben en uiteraard veel van deze jongens kende als buurtgenoten en sommigen ook uit hoofde van mijn beroep (maar dat terzijde).

Scheids en elftalleider

Op een gegeven moment tijdens zo’n wedstrijd in het park, werd ik gevraagd om even als scheidsrechter op te treden wegens chaotische toestanden en omdat ik in mijn 'jonge jaren' wel aan voetbal had gedaan en dus wel íets van de spelregels wist voldeed ik graag aan dat verzoek. Dit had als uiteindelijk gevolg dat ik zo’n beetje de vaste 'scheids' en elftalleider werd van het Geuzenveldse team. Omdat de ploeg veelal won, werd er door één van de spelers geopperd om als compleet elftal bij een voetbalvereniging aansluiting te zoeken.
Hoewel er bij verschillende verenigingen in sportpark de Eendracht en op sportpark Ookmeer geprobeerd werd als volledig team lid te worden, had helaas, en vreemd genoeg, niet één club belangstelling. Stom, want een volledig contributie betalend talentvolle groep jonge gasten komt natuurlijk elke dag langs. Enfin het was hun verlies ... zoals zou blijken.

Halfweg

Want de voetbalvereniging Halfweg uit die plaats werd bereid gevonden om ze (ons) als 6e elftal (het laagste) in te schrijven in de competitie, naar mijn mening was dat in 1974.
Door de jongens werd ik toen gevraagd om ook lid van s.v. Halfweg en officieel leider van het team te worden, aan welk verzoek ik graag voldeed, uiteraard met de restrictie dat op de dagen dat ik dienst had, ik niet als elftalbegeleider op kon treden.
Het was een team met uitstekende voetballers er in, zoals de gebroeders Groot (Jacob Tilstraat), de gebroeders Warmerdam (Wigbolt Ripperdastr.), de gebroeders König (J. Bilhamerstr.), Arie Keuning (H’Liede), Nico Adrichem (C. Roobolstr.), Frans Vermeer (P. Postsingel), Rob Reuter (Colijnstraat). Ik zal ongetwijfeld nu een paar namen vergeten, men vergeve het me, ik ben 73 en we praten over +/- 35 jaar geleden dus dat mag toch? Een aantal hiervan staan op de foto (uit 1976).

Succes

Met dit team werden behoorlijke successen behaald, verschillende toernooi winsten en in de competitie werden we een paar keer achter elkaar kampioen, waardoor het 6e team uiteindelijk opgewaardeerd werd tot het 2e elftal en uiteindelijke speelde naar ik meen in reserve 3e klas KNVB. Later is dit team helaas uiteengevallen doordat een aantal spelers stopten en sommigen overstapten naar het 1e elftal, mijn elftalleiderschap was toen al door tijdsgebrek beëindigd.

Van bajesklant tot familielid

Vermeldenswaardig is nog dat ik tijdens mijn dienstijd aan de Lodewijk één van de spelers al eens eerder had ontmoet omdat ik hem zijn ontbijt had gegeven door het luikje van een cel.
Hij was daar een nacht ingesloten voor een licht kwajongensvergrijp, iets met een bromfiets meen ik. Nog weer later heb ik nog op een andere en zeker niet onaardiger manier met deze persoon contact gehad, hij werd namelijk lid van mijn familie.

Lees ook de andere verhalen van deze diender.

Jezus Keuning

welkom terug mijn zoon !!!!! Maria, onze afvallige Rob is weer terug na zijn dwaaltocht.

Welkom terug mijn zoon !!!!!
Maria, onze afvallige Rob is weer terug na zijn dwaaltocht.

Rob

Arie Keuning

En Arie keuning, zittend , 2e van links. Dat was ook een eigenwijs, opstandig en nerveus figuurtje hoor.
Volgens mij dacht ie dat ie Jesus was en zijn vrouw Marga was dan Maria.

Frans Vermeer

Op de bovenste rij , 3e van links een andere boef , Frans Vermeer, die een grote meubelmakerij heeft in de Goorn
en gek was van Triumph Spitfire's . Altijd onafscheidelijk met die leipe Jans Bos uit Monnikendam. Onderste rij 2e van rechts Nico Adrichem (Apiesjam) uit de Corn.Roobolstraat hoorde dat die psychisch nogal in de kreukels lag. Aparte snijbonen maar wel vaak lachen.

Henk Warmerdam

had ik het toch goed
je kon wel lachen met die henk maar het was wel een crimineeltje en een heel druk mannetje in die tijd en misschien nog wel dat weet ik niet een vos verliest wel zijn haren maar nooit zijn streken toch
doe de groeten aan Henk van Johnny uit Uthopia
Is u dochter nog steeds vrij of weer gescheeen.