Herinneringen van een 'oudgediende' Diender (14)

Verteller: Barteld Plenter
Geuzenveld-Slotermeer

Zaalvoetballen was omstreeks 1975 in Nederland in opkomst. Omdat we op het veld met het team redelijk succesvol waren werd besloten om ook het op dat terrein te proberen en een zaalvoetbalvereniging op te richten.

Het supporterscafé. (Is nu gesloopt) De 'beruchte' betonnen paaltjes.
Fotograaf: Martin Alberts, 7 juli 2003

Sponsorcafé

Tot “verenigingsgebouw” en kantine - compleet met tosti’s, biljart en supporters - werd café “Richard” (voorheen Hesterman) op het Confuciusplein gepromoveerd, ook omdat een paar leden van de vereniging daar toch al als vaste bezoekers bekend waren. De eigenaar van het café werd als sponsor aangenomen. Hieronder werd de naam van de zaalvoetbalvereniging ook bekend.
Na inschrijving bij de Kamer van Koophandel, waarbij onder andere ik als voorzitter werd ingeschreven volgde - compleet met statuten en alle ander administratieve rompslomp - aanmelding bij de KNVB en mochten we deelnemen aan de zaalvoetbalcompetitie.
Meteen het tweede jaar al hadden we succes en werden we op een haar na kampioen. En dat in de 2e klas van de vaderlandse zaalvoetbalcompetitie.

Bekende voetballer

Ondertussen speelden we al met twee teams in diezelfde competitie. Eén van de spelers die lid was van onze vereniging speelde betaald voetbal in de Belgische competitie, ik meen bij Anderlecht. (zeker weten doe ik dit niet). Deze speler, Hans(ie) Bouwmeester (ex-FC Amsterdam), kwam, als we een wedstrijd moesten spelen voor de competitie, speciaal over uit België als hij niet in conflict kwam met zijn werkgever aldaar tenminste. Ik weet niet meer hoe lang we als vereniging in competitie hebben gespeeld.

Vijandelijke overname?

Op een gegeven moment kwam er een bod van een bekende firma (naar ik meen een groot kappersfilialen bedrijf, was het Kerastase?), die de club over wilde nemen. De firma wilde via het zaalvoetbal naamsbekendheid krijgen. Maar onze hoofdsponsor Café Richard wilde dat niet, om mij niet geheel bekende redenen, zodat dat niet doorging. Korte tijd later werd de vereniging helaas opgeheven. Ik was al eerder als voorzitter afgetreden doordat ik voor mijn dienst een tijdlang niet in Amsterdam woonde. (Vanwege de recherche-opleiding in Zutphen.)

Maar de Amsterdamse Politie heeft, mede door dit voetballen, er wel twee voortreffelijke personeelsleden bij gekregen. PeterPaul Warmerdam en Rob Reuter maken nu nog deel uit van het korps.

Lees ook de andere verhalen van deze diender.