Herinneringen van een 'oudgediende' Diender (15)

Verteller: Barteld Plenter
Overtoomse Veld, De Baarsjes

Op een morgen (ergens in de jaren 70) werden mijn collega en ik naar het Surinameplein gestuurd waar een arbeidsongeval zou hebben plaats gevonden.

Surinameplein vanaf een houten bouwsteiger rond de klokkenhof Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, september 1961

Er zijn sommige voorvallen die in je geheugen gegrift blijven staan, zoals dit voorval:

We kwamen daar gelijk met een ambulance van de GG & GD aan en daar bleek dat er een man tijdens werkzaamheden aan het dak, was uitgegleden, was komen te vallen en op straat terecht was gekomen. De man werd met zeer ernstig letsel door de mannen van de ambulance overgebracht naar het VU Ziekenhuis.
Uiteraard werd door ons een onderzoek ingesteld en meteen de arbeidsinspectie gewaarschuwd en werden de overige werknemers die ook aan het dak hadden gewerkt door ons gehoord. Hier bleek wel uit die gesprekken met de zeer ontdane collega’s van de man, dat hier sprake was van een ongeval en dat een misdrijf uitgesloten kon worden.
Uit het verdere verhoor van deze mensen kwamen we erachter dat de man uit Spakenburg (of Bunschoten, dit weet ik niet meer precies) kwam, zijn naam en adres waren ook bij hen bekend.
In de loop van de dag kregen we vanuit het VUZ bericht dat de man helaas was overleden. Ondertussen was de familie van de man al telefonisch in kennis gesteld en onderweg naar het ziekenhuis. Omdat het geen natuurlijke dood betrof moest er natuurlijk een proces-verbaal (PVB) worden opgemaakt en de Officier van Justitie hiervan in kennis worden gesteld.
Tevens moest en dat is voor dit gebeuren belangrijk, de Gemeentelijke schouwarts worden gewaarschuwd . Deze moet namelijk altijd de dood constateren en een rapport opmaken dat bij het PVB wordt gevoegd.
Nu bleek echter dat door de artsen van het VU Ziekenhuis de man kunstmatig in leven werd gehouden omdat ze zijn nieren (of lever, of beide) heel graag wilden gebruiken voor een transplantatie, de schouwarts wilde en mocht hierdoor geen verklaring van overlijden afgeven.
Aan mij was toen de ondankbare taak om de inmiddels gearriveerde familie van één en ander op de hoogte te stellen. U kunt zich voorstellen dat dit geen plezierige opdracht was, temeer dat door de geloofsovertuiging van de familie dit ernstige morele problemen opleverde.
Uiteindelijk gaf de familie na ernstige debatteren onder elkaar, toch toestemming en kon het kunstmatig in leven houden van de man worden beëindigd en mocht de schouwarts zijn verklaring opmaken.
Dit zijn toch droevige voorvallen die je niet licht vergeet en mijn respect gaat nu nog steeds uit naar de familie die een zwaar en moeilijk besluit hebben moeten nemen wat misschien tegen de geloofsovertuiging indruiste van verschillende leden van deze familie.

Lees ook de andere verhalen van deze diender.

VU-ziekenhuis 1975 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

jan Molenaar

bart

Bart,
Je hebt om een reactie gevraagd. Hier is hij dan. ik had dit niet achter jou gezocht. Een heel mooie site en ga zo door. Groeten Jan Molenaar