Het (A-sociale) Rode Dorp

Verteller: Marijke Schipper
8 Fans

Als meisje van negen kwam Marijke Schipper (1945) in Amsterdam Nieuw-West terecht, in de Antoon Keldermanstraat. Herinneringen aan die tijd heeft ze nog genoeg.

Klas Marijke Schipper met Juffrouw van Soest Klassenfoto van Marijke Schipper, 1954- 1955. In het midden Juffrouw van Soest. Rechts van het midden, in het wit, Marijke Schipper.

Zoals de herinnering aan een van de opzichters in het Rode Dorp, toen de familie Schipper ging kijken naar een van de huizen die ze van de woningbouwvereniging toegewezen hadden gekregen. “Die woning krijgt u toch niet”, zou deze opzichter hebben gezegd, toen hij de vader van Marijke opmerkte. Dat schoot hem natuurlijk duidelijk in zijn verkeerde keelgat. Niet in de laatste plaats omdat hij op medische gronden verplicht was te verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Terwijl hij dat helemaal niet wilde! Uiteraard was er sprake van een misverstand. De huizen die het hier betrof waren voorzien van in de muur verankerde leuningen, van verzwaarde deuren en extra kleine ramen. Allemaal om de toekomstige bewoners tegen zichzelf te kunnen beschermen. Waarom? Omdat de Amsterdamse bestuurders hadden besloten zogeheten ‘onopgevoede’ elementen te mengen met verantwoordelijke burgers. De verwachting was dat de a-sociale bewoners zich zouden optrekken aan de rest, waardoor toch een leefbare wijk zou ontstaan. Niets was natuurlijk minder waar, want precies het tegenovergestelde gebeurde. Het werd in sommige buurten echt een bende.
Marijke kan zich uit die tijd nog herinneren hoe haar klas op de lagere school meer dan 11 docenten in minder dan een jaar tijd wist weg te pesten. “Pas toen juffrouw van Soest voor de klas kwam te staan, keerde de rust terug. Deze vrouw had een groot overwicht op alle leerlingen in de klas. Ze was eigenlijk de goedheid zelve. Als het onrustig dreigde te worden, gingen we Pimpamdoeren of ze stuurde iemand die zat te dromen gewoon naar buiten, in plaats van hem of haar te bestraffen.” Marijke Schipper blijkt vol te zitten met herinneringen uit het vroege verleden van Geuzenveld- Slotermeer. Over het meisje van school die vaak naar pies rook omdat ze niet werd verschoond. Of over hutten bouwen met de juffrouw en de rest van de klas. Bijzonder is ook het verhaal van uitgehongerde meeuwen bij de Sloterplas, die besloten de haringkar aan te vallen omdat door de langdurige en strenge vorst al het beschikbare voedsel was verdwenen.
Maar misschien kan ze dat allemaal maar beter in een boek verwerken. Daarvoor hebben we hier op de site te weinig ruimte.

Bekijk meer afbeeldingen

Marijke Schipper in het park, 1971 Marijke Schipper in het Eendrachtspark, 21 februari 1971. Marijke Schipper in het - volgens eigen zeggen - Eendrachtspark, 21 februari 1971. Inmiddels is duidelijk uit de reacties naar voren gekomen dat het in Artis is - red.

De ouders van Marijke Schipper, tweede helft jaren Zestig De ouders van Marijke Schipper in de Antoon Keldermanstraat, voor het huis. Tweede helft jaren zestig.

Marijke Schipper 2004 Marijke Schipper op de Burgemeester de Vlugtlaan, 2 juli 2004.

a.Falli

Re: Het (A-sociale) Rode Dorp

willy, 27 Aug 2004, 11:19
hier een reactie van iemand uit het rode dorp wij
hebben nooit verzwaarde voordeuren en verankerde
leunigen gehad hoor, er werd zoveel geluld door de
mensen .maar in de zogenaamde nette buurten daar
woonden het smerigste volk die hun kinderen
opstookte dat ze niet met de asociale mochten
omgaan ja mensen toen werd er al gediscrimeneerd
voor al op de scholen en ik weet zeker dat mijn
moeder met haar 9 kinderen honderd keer schoner in
haar huishouden isgeweest als de moeders van de
kinderen uit mijn klas

is zo wil kwam er vaak voor al met de kerst

Nelleke Plomp

Burg.v.Leeuwenlaan, het blijft mijn buurt!

Ikzelf heb in het "nette" voorgedeelte van de Burg. van Leeuwenlaan gewoond. Dit complex eindigde voor de brug/scheiding naar het "Rode Dorp".
Aan het einde van mijn straat had je de VEGE, van het echtpaar Kimmink.
In mijn lagere school periode wilde ik maar wat graag met een meisje omgaan die over de brug (Rode Dorp) woonde. ik weet helaas haar naam niet meer, maar weet nog wel dat haar huis op een hoek lag, prachtig aan het water. Zo gek wonen was het daar niet. Wel waren er veel warrige verhalen in omloop, zoals er verteld werd dat iemand daar een paard in de gang had staan.

Ik heb hier een gouden jeugd gehad met veel warme herinneringen aan de buurt en zijn bewoners.

Voor wie dit leest en mijn naam herkent, een hartelijke groet!

loes stift

buurt

Beppie Looy woonde toch in de Aalbessestraat? Jouw naam komt mij ook bekent voor.

Loes stift

buurt

Hallo Marijke, ik kan me jou helemaal niet herinneren, ik heb om de hoek gewoond, op de Pieter Postsingel (fam.Stift). Woonde jij soms in het laatste huis van de straat? Weet je waarom het het rooie dorp werd genoemd, omdat de daken rood waren. Als er mensen over de Haarlemmerweg fietste riepen ze kijk dat is het rooie dorp. Maar aan de andere kant van het veldje stont de wijk voor de sociaal zwakkere van die tijd(Corn. Outshoornstr.) Ik heb daar van 1955 tot 1970 gewoond.

Maria Knijn

Martin Minte

Hoi Bas,

Hij kwam toch uit Geuzenveld? Mijn ex-man had het wel eens over hem, hij komt zelf uit de KS Hasselaarstraat, waarvan ook niks meer over is.
Ben ook benieuwd naar hem, nu je dat vraagt, ik zal eens aan mijn ex vragen wat hij nog van hem weet.
Ken je Beppie Looy nog? Die woont hier ook in Purmerend en is bevriend met mijn ex.

Maria Knijn

van Leeuwenlaan

De meestekinderen die daar vandaan kwamen, bij ons op school zaten, de Liduinaschool en de Henricus, waren leuke warme eerlijke kinderen, dit in tegenstelling tot gluipers bij ons uit de buurt die wel zondags heel vroom met papa en mama in de kerk zaten in hun zondagse kleren.
Ik besef nu wel dat ik sommige mensen tegen me in het harnas jaag, maar ik weet nog heel goed dat er een familie was uit de van Leeuwenlaan, waarvan men zei dat de meisjes geen onderbroeken hadden en op het schoolplein dus voortdurend hun rokken omhoog werden getild.
Ik kon toen al niet tegen onrecht en heb die meisjes toen naar huis gebracht en kreeg thuis op mijn donder omdat ik weer eens te laat thuis kwam.
Dat bruggetje bij Marijke is inderdaad in Artis.
Dat verhaal over de opzet van het Rooie Dorp komt vast niet van haarzelf, maar ook van horen zeggen denk ik.
Wij hoorden ook sensatieverhalen, maar zoals altijd het gaat van die naar die en het wordt steeds mooier of slechter.
Heerlijke buurten hadden we maar het geroddel van de ene buurt over de andere was niet van de lucht, leve de vrome gezinnen.
Enne.......het A-dorp, niks mis mee geweest, ik was daar echt niet bang hoor, ondanks verhalen van paarden in de gang en wapens overal hahahaha.

Michael

leuk artikel, Marijke !

Leuk buurtje en leuk verhaal ! Wel weer jammer dat er mensen zijn die het altijd weer beter weten...
mijn opa en oma hebben ook in de A. Keldermanstraat gewoond met mijn moeder en haar twee broers. Ik heb zeer positieve herinneringen aan deze straat en ken Marijke en haar kinderen ook van vroeger.

Ik hoop dat Marijke de motivatie heeft om nog meer stukjes te schrijven.

M. de vries

Martin Minte

Heeft iemand Martin Minte gekend uit het dorp en wie weet wat er van hem geworden is.

PAARD

GOED ZO ROBBIE

paard

ik weet nog goed dat de man met het paard de ene dag kwam met fruit en de andere dag kwam hij met de zelfde kar weer vodde ophalen

ton van wijngaarde

Waar is dat?

Het rode dorp waar ik heb gewoond tot mijn 29e jaar , werd begrens door de albardagracht enerzijds en de cornelis outshoornstraat aan de andere zijde.
De antoon keldermanstraat ligt aan de andere zijde, voor ons was dat de haarlemmerweg zijde.
Wild west verhalen waren er altijd al, een paard in de gang bijvoorbeeld, dit was 1 van mijn buren , en nee dat paard stond niet in de gang hoor, zijn eigenaar was vergeten eten neer te zetten voor hem , dus kwam het paard aan de deur om het te halen.
Het paard was een trekpaard , zijn eigenaar gebruikte het paard om een kar te trekken , waarmee hij groente en fruit verkocht langs de deur(ik zelf heb hem wekelijks geholpen).

De man had maar 1 been en had regelmatig toevallen dus er moest eigenlijk wel iemand bij hem zijn , anders zou de kar "onbestuurbaar "worden.

Het rode dorp werd gekenmerkt door zijn saamhorigheid , ze waren ervoor elkaar , en indien nodig ook samen tegen de politie hoor.

Ik zelf kom uit een gezin met 13 kinderen, en mijn buurman met die fruitkar , stopte altijd bij mijn moeder voor de deur en zei dan "anne wat heb je nodig voor je kids ", en als ze dan betalen wou reedt hij gewoon door.

Ik kan met een goed gevoel terug denken aan de tijd dat ik daar woonde .

Niks strenge winter

Dat paard stond gewoon midden in de zomer met zijn kanis door het keukenraam naar buiten te turen.
Geloof me nou mensen. Het was een enorme attractie.
En de dementerenden onder ons neem ik niks kwalijk.

Willy

Willy . Jij moet het toch weten want als Willy Wortel en bijdehandje van de buurt stond je in de voerbak naast dat paard.
En ga wat aan ke Nederlands doen wat dit kan,ken,kun,kant echt niet.

paard

hehe eindelijk alles recht gezet paard wegens strenge winter in de fietsehok gezet hahahaha

paard

paard

omdat het toen een strenge winter was heeft hij dat paard toen van het land gehaald en in de schuur gezet dat is dat raam naast de keuken zo kwam het praatje in het rond

paard

vind het zo een gedoe paard in de keuken er is niets van waar dat beest stond gewon waar iedreen zijn fiets neer zettenin de bij keuken domoren

rode dorp

inderdaad marijke wat heb je op je hals gehaalt

een gewezen dorpbewoonster

dorp

wat die marijke schipper niet allemaal op haar hals haalt he dat krijg je met al sprookjes verhalen wij weten wel beter groeten van iemand uit het dorp

paard

inderdaad onzin hoe komen ze er op

paard

wat een onzin allemaal paard in de keuken is bekend tot in spanje maar ik weet beter paard in de keuken een lacher