Waar is hier?

Verteller: Beata Kroon-Boot
Descartesstraat

Mevrouw Beata Kroon-Boot (1941) is samen met haar ouders, 2 broers en 4 zussen in 1953 aan de Descartesstraat komen wonen. Het gezin was de tweede bewoner van de straat, die toen net opgeleverd was. ‘We kwamen uit een tweekamerwoning in de Kinkerbuurt en kregen een zevenkamerwoning. Toen we er net woonden riepen we: ‘mam, waar ben je?’ Dan riep m’n moeder: ‘hier!’ En dan riepen wij weer: ‘waar is hier? Het nieuwe huis had zoveel kamers!’

Descartesstraat wie, wat, wanneer, waar Mevrouw Kroon-Boot voor het ouderlijk huis in de Descartesstraat, december 2004.

Pionieren en noodgebouwen
‘In het begin was het echt pionieren. Er waren nog geen winkels. De buurt was een grote zandbak. Het heeft wel even geduurd voordat er bestrating kwam. Omdat er veel grote gezinnen in de nieuwe buurt kwamen wonen, werden er noodscholen gebouwd. Aan de Noordzijde had zelfs de katholieke kerk een noodgebouw, de Lourdeskerk. De pastoor kwam elke twee weken bij ons op bezoek. De Sloterplas was toen nog omgeven door boerderijland, waar boeren hun paarden lieten grazen. Vaak ging ik stiekem een ritje maken.’

Confuciusplein
‘Ik heb het Confuciusplein helemaal opgebouwd zien worden. Toen de casco’s van de nieuwe flats in aanbouw waren, sprongen wij als kind van de derde etage op een naastgelegen bult zand. Als kind dacht je er niet bij na dat dat wel eens gevaarlijk zou kunnen zijn! Vanaf 1955 kwamen de eerste winkels op het plein. Een ijzerwarenwinkel, een groenteboer en Vana, de buurtsuper. Wij gingen niet naar die super, omdat mijn moeder altijd gewend was om naar de Gruyter te gaan. Dus wij gingen ook weer in deze buurt naar de Gruyter, die op de Burgemeester van Leeuwenlaan zat. Tegenwoordig zit een sportwinkel in het pand, maar gelukkig heeft de eigenaar de mozaïekplaten uit de tijd van de supermarkt laten hangen. Op het plein zat ook een buurtcafé. Bij de kolenboer haalden we de kolen, want alle woningen hadden toen nog een kolenkachel, die alleen de woonkamer verwarmde.’
Het buurtleven
‘De buurt was heel gezellig. Je kende iedereen in de straat. Gezamenlijk maakten we het trappenhuis schoon. `s Avonds keuvelden we met elkaar of we zongen bij een gitaar of mondharmonica. In de strenge winter van 1962-1963 hebben we het grasveld tussen de Descartesstraat en de Leibnizstraat vol laten lopen met water. De grond was zo bevroren dat het water er op bleef staan. Van de sneeuw maakten we walletjes. Mijn vader was elektricien, waardoor hij kon zorgen voor verlichting bij de ijsbaan. De hele buurt heeft daar leren schaatsen!’

In 1964 is mevrouw Kroon-Boot uit huis getrouwd en verhuisd. Nu runt ze samen met haar man Drukkerij Sol aan het Confuciusplein.

Gezin Boot Familie Boot in de nog in aanbouw zijnde Descartesstraat, omstreeks 1953

Elisabeth Van Eijk

Hegelhof 10

Familie van Eijk

Ze hadden 6 kinderen jongens, ze eten jaap jr, Rinus, jan Karel, cor Henk wie ken ze nog, De oudste zoon van hun is mijn vader Jaap, Jaap is toen verhuisd met zijn gezin naar Lelystad. Ik wil eens weten of jullie mijn familie nog kent.

De oudste zoon jaap en hun zoon Rinus is die zijn helaas niet meer.

Ik had daar een vriendin.

Mijn oma woonde vroeger in de hegelhof 10 wie ken Bep nog

Stom toeval dat ik dit tegenkom en ook een foto zie van ons oude huis. Ik zie da

Re: Desdcartesstr 91/1

Kees Bording:
Zit je een beetje op google te surven kom je opeens een foto van je ouderlijk ( woonde met mijn ouders op 91/1 ) huis tegen met je vroegere buurmeisje erbij, heel appart.

Els Bernhardt

OPROEP!

Van de week heb ik samen met mijn moeder alle berichten gelezen op deze site. En samen genoten! Wat heerlijk om al deze herinneringen te lezen en te weten dat we met z'n allen zulke goede (jeugd-)herinneringen hebben aan het Hegelhof. Toen mijn moeder van de week in het parochie-blaadje van de Lourdes las dat mevrouw Bosch-Brouwer is overleden vroeg ik mij af of dat mevrouw Bos(ch?) van Hegelhof 2-1 was. Door te googelen kwam ik daardoor toevallig terecht bij het geheugen van West. Ik denk inderdaad dat nu ook de moeder van Marleen is overleden.
Mijn moeder woont nog steeds in ons huis en heeft dus alle veranderingen meegemaakt. En, mijnheer Janssen, ook met de nieuwbouw die inmiddels heeft plaatsgevonden in de Descartesstraten wordt het er echt niet beter op.
Mijn ouders zijn hier op 26 februari 1955 komen wonen: een ijsdag met gemiddelde temperatuur van -4.7 °C en een gevoelstemperatuur van -11.8 °C. Marijke, Clara, Jan en Ad waren er al, ik werd in datzelfde jaar geboren en daarna kwamen nog Chris en Agnes.

Ik wil mijn herinneringen op een ander moment nog met jullie delen.
Nu zou ik graag een OPROEP willen doen: stuur de laatste echte Hegelhoffer, mijn moeder, een kaartje (voor de kerst of oud en nieuw of zomaar). Nu zij 93 is en het wat minder met haar gaat denk ik dat dat een enorme verrassing voor haar zou zijn.
Ik weet dat deze site niet frequent bezocht wordt, dus mocht je dit lezen en je hebt nog contact met anderen wees dan zo vriendelijk deze oproep door te geven.
Overigens hebben alle ingrijpende veranderingen nog een andere consequentie gehad:
er heeft een omnummering plaats gevonden! Ik weet niet wie zoiets stompzinnigs heeft bedacht want dit is natuurlijk uiterst onhandig! Het adres is nu HEGELHOF 63! De postcode blijft hetzelfde: 1064VW.

Ik hoop wat van jullie te horen!
Els Bernhardt

Marcel Marsman

Re: hegelhof 15 huis

hennie neijman:
vind het heel gaaf om oude verhalen te horen over het hegelhof zou het heel leuk vinden om contact te hebben met de mensen van het hegelhof
vrg. hennie neijman

Hoi Hennie

Een beetje laat maar bij deze reageer ik op jou bericht om contact te hebben met de Hegelhof bewoners.
Deze site was mij niet bekend en vind het geweldig om al het verleden nog eens terug te lezen.
Ik heb er altijd een zeer leuke tijd gehad en daarom een geslaagde jeugd.
Zoals een ieder met elkaar omging is in deze tijd haast niet meer voor te stellen.
Ik herinner mij jou als de grote jongen met de 100.000 klappers tijdens oud en nieuw.
Tegenwoordig zet ik zelf deze trend door alleen niet meet op het Hegelhof maar in /hoofddorp waar ik sinds 1996 woon.
Ik heb 2 jongens van nu 19 en 21 jaar en ben 23 jaar getrouwd.
Dit jaar ben ik 50 geworden en ben heel benieuwd hoe oud jij nu bent want in die tijd speelde leeftijd geen rol zodat ik dus niet weet hoeveel ouder jij was.
Mijn moeder is in 2011 overleden op een acceptabele leeftijd van 91 jaar.
Hierbij wou ik het even laten en hoop op een antwoord van jou of een ander Hegelhof bewoner.
Met.vr.groet Marcel Marsman

C.H. Oost-de Vries

Re: ik reageer:

Bezoeker:

Wat leuk al de namen van de buren van het hegelhof 4 eens te lezen. Ook ik Corrie de Vries heb in het Hegelhof nr 4 hs gewoond. Helaas niet zo lang. ong. 2 jaar. Wij woonde naast de fam. Marsman en hadden een kleine middelgroote hond Trixy. Zover ik weet hadden zij een winkel voor loodgieters spullen of zoiets.Mijn oudste zuster Tiny is helaas overleden. Mijn andere zuster Maria heeft nog een soort van verkering gehad met Arnold. Appie herrinder ik mij als een wat flinke jongen, maar kan het ook mis hebben. Mijn Vader is kort na de verhuizing overleden(Ernstig auto ongeluk) daarna zijn wij naar Amsterdam noord verhuist. De naam van de mensen waarmee mijn Moeder woningruil heeft gedaan weet ik niet meer. Wel ken ik nog een Jan Bernhard die schuin aan de overkant woonde. Op de hoek van deze kant woonde een gezin met 5 kinderen. Anita, was een van de 5. Daar speelde ik weleens mee. Het vuurwerk bij het Sloterplas vond ik als jong meisje (toen 12 jaar) prachtig. Dat zal ik niet gauw vergeten. Wat een siervuurwek.

joop jansen 32

Re: Herinneringen

joop jansen 1932:
Wij waren jonge gezinnen,het hele hegelhof was gezellig jong.Maar vergeet niet dat wij allen zo,n 35....40....50...jaar ouder zijn geworden en dat er al vele van onze hofbewoners overleden zijn.Ik geef U nu de namen van de overleden hofbewoners.Hr.Malizia.........Mevr. v.Vlaanderen.......Hr. en Mevr. v. Eyk.....Hr. en Mevr. de Groot........Mevr. Smit......Mvr. de Ruiter.....Hr Marsman......Hr.Bosch.........Hr bos......Hr en Mevr Nijman.....Mevr de Bruin....Hr en Mevr. Eigenberger.....Hr Pronk..........Hr. v.Busbach..........Hr. Kropman en de Hr. Wassenaar.U ziet het,een hele lijst en een excuus,als ik er een bewoner van ben vergeten.

Nog even een aanvulling op de overleden personen:
Hr. v.Vlaanderen..Mevr.Jansen..Mevr.v.Buschbach.
Mocht iemand er nog meer overledenen van onze hof uit die jaren weten,graag Uw aanvulling a.u.b

Ik weet dat ik mijn belofte niet ben nagekomen,maar ik kon het reageren op deze site niet laten.
Sory !

hennie neijman

hegelhof 15 huis

vrg. hennie neijman

h.m. neijman

hegelhof 15 huis

mijn naam is hennie neijman en heb 23/24 jaar in het hegelhof nr 15 gewoond
mijn vrouw joke heeft bij toeval deze site gevonden en mij hier van op de hoogte gesteld vind dit erg gaaf ik kan hier over een boek schrijven maar dat doe ik niet wel wil ik 2 dingen vertellen dat erg gaaf is en waar gebeurd is punt 1
tussen kerst en oudjaar kerstbomen jacht en dan 31 december de hele straat auto vrij en 22.00 uur alle kerstbomen midden in de straat zetten en om 24.00 uur de fik er in daarna vuurwerk en als dat klaar was met je glas de ronde doen om iedereen de beste wensen toe te wensen 5.00/6.00 uur laveloos thuis komen en je roes uit slapen.wij werden allemaal wat ouder en gingen niet meer op bomen jacht maar naar de markthallen tussen kerst en oudjaar daar werden kerstbomen door de gemeente op geslagen wij betaalde tussen de 15/ 30 gulden en een vrachtwagen vol oude kerstbomen werd dan gebracht in het hegelhof nr.2 als het goed gevroren had werd achter ons huis de gemeente tuin onder gespoten zo dat wij met ze allen konden schaatsen dit was het in het kort zijn er nog vragen bel mij, dat vind ik heel leuk mijn telnr. is 0229-243177
tot later

Thecla Jansen

hegelhof 21 hs

ik ben wel laat om te reageren maar het is zooooooo leuk om weer herinneringen te lezen van mijn jeugd. Zoals Kleppe wist bijna zeker dan ze Klepper heten want in mijn herinneringen liep de moeder van Frank op echte kleppers en dat vond ik toen grappig en nog steeds vind ik het gaaf. Mijn herinneringen gaan uit naar de herfst waar we met zn allen bladeren gingen vegen en dan over de heg in de openbare tuin leggen en dan er in springen. Maar ook oud en nieuw, nog steeds vertel ik het aan mijn kinderen en hoe gaaf dat was met al het vuurwerk. Er zijn zoveel dingen die je kan noemen uit die buurt, je kan er een boek over schrijven. Ik weet dat ik op 2 hoog ben geboren en dat we zijn verhuisd naar huisje. Weet dat Henny Nijman tegen de buitenmuur stond te tennissen. Dieffie met verlos op de lantarenpalen en de inhammen van de balkons. Ik ben blij dat ik in die tijd ben geboren en nu de herinneringen kan doorgeven aan mijn kinderen. Ik ben blij dat ik een Amsterdammer!

H van Dijk

Dokter Eskes

Ik heb jarenlang in Osdorp gewoond, maar mijn huisarts was dokter Eskes in de Descartesstraat. Dat was een al wat oudere man en begin jaren '90 is hij opgevolgd door dokter van der Horst. Deze heeft later de praktijk overgeplaatst naar het Confuciusplein in hetzelfde pand waar al een apotheek zat.

Kees Bording

Desdcartesstr 91/1

Stephan

Oude buren hegelhof

Ook ik ben geboren en opgegroeid op het hegelhof (15-1). Mijn ouders zijn daar in 1963 komen wonen, In ons trapportaal:
Fam de bruijn, Mevr Winter, Fam Brokaar, Fam Neijman, Hudepohl (wij dus) en Versteegh.
Dhr en Mevr. Brokaar zijn inmiddels ook overleden, net als mijn ouders.
Zelf heb ik nog steeds contact net Niels Brokaar, en een heel af en toe met Linda Neijman. Overigens klopt het verhaal van Rietje bijna: Romeo is getrouwd met Inge Neijman (inmiddels zijn die al jaren gescheiden).
Ik ben uit dezelfde generatie van Thecla Janssen, Frank Kleppe, Hen van Eijk etc. Ook woonde volgens mij in het huis waar later de Fam Kleppe woonde of daarnaast Fam de Kort (Wim, Janet Alfons, Norbert (noppie)....
In elk geval was et een zeer mooie tijd waarin ik zorgeloos opgroeide.
Mijn herinneringen zijn natuurlijk ook het spelen op het hof met alle kinderen, oud en nieuw, zoals die op deze site al vaker zijn beschreven...
Ik ben heel benieuwd of iemand nog opmerkingen/aanvullingen heeft op dmijn reactie

Marianne Knorr-Selderslaghs

Re: uit mijn geheugen.

joop jansen 32, 2 aug 10, 16:51
Beste mensen,
Dit is de laatste maal dat ik deze site bezoek.
Er komt geen nieuws meer en krijg het idee,dat ik de laatste
overlevende van het Hegelhof ben.
Ik hoop van niet,maar het is ook mogenlijk dat de computers
kapot zijn .
Beste mensen,
De gene die nog in leven en dat moet beslist de kinderen
zijn,wens ik het aller beste en de oudjes,waar ik ook toe
behoor nog vele jaren in gezondheid.
groetjes Jansen

>

Hegelhof 6 huis - fam. Selderslaghs

Via mijn zus(je) Jolanda deze site ontvangen. Wat ontzettend leuk om vanaf het begin info te lezen over het Hegelhof.
Wijzelf woonden sinds 1952 in de Nannostraat en zijn (ouders-Marianne-André-Tonnie-Jolanda) in mei 1964 op nr. 6 hs komen wonen. In het huis van meester ?? Zij zijn naar Amstelveen verhuisd.
In oktober '64 is toen mijn jongste broer Paul geboren.
Er werd inderdaad veel op straat gespeeld. Jong en oud met elkaar.
Toen het Hegelhof 24 jaar bestond is er een rommelmarkt gehouden. Om alvast geld in te zamelen voor het 25-jarig bestaan. Georganiseerd door diverse tieners van het hof, w.o. Huub, Karel, Marianne e.v.a.
Op de zonnige zaterdag 2 juni 1979 hebben we het 25-jarig bestaan van ons hof gevierd. Pinksterweekend, ik was hoogzwanger van mijn oudste dochter Diana.
Mijn ouders zijn eind 20e eeuw naar Badhoevedorp verhuisd.
Intussen zijn ze beiden overleden.
Ikzelf ben getrouwd met Lex uit het Maurits Sabbehof, aan de andere kant van de Roëllstraat. En woon nu in Hoofddorp. Waar ik Huub en Frank begin jaren 90 ben tegengekomen in hun groentewinkel.
De url van deze pagina ga ik zeker doorgeven aan oud-Hegelhofbewoners.

joop jansen 32

uit mijn geheugen.

Beste mensen,
Er komt geen nieuws meer en krijg het idee,dat ik de laatste overlevende van het Hegelhof ben.
Ik hoop van niet,maar het is ook mogenlijk dat de computers kapot zijn .
Beste mensen,
De gene die nog in leven en dat moet beslist de kinderen zijn,wens ik het aller beste en de oudjes,waar ik ook toe behoor nog vele jaren in gezondheid.
groetjes Jansen

joop jansen 32

vraag

Beste Frank Bosland,
Ik ,vader van Huub,Frank en Thecla,wachten bijna een jaar op de verhalen die je op deze site zou tikken.
Maar ondanks dat mijn P.C niet meer zo snel is,komt jou P.C ook op deze site
niet aan de gang.
Brave Borst,
Denk nog eens aan het Hegelhof met zijn omgeving toen jij en wij als ouders
stukken jonger waren,dan nu en tik nog eens wat herinneringen op.
Ik wacht af!
Doe ook de groeten aan je moeder Joop jansen.

joop jansen 32

de oudste bewoner

Nog niet zo lang geleden is de oudste bewoner de Hr. Bernhard op 93
jarige leeftijd overleden.
Buiten dat hij de oudste bewoner was,was hij met zijn gezin ook de eerste bewoner die de nieuwbouw van het Hegelhof mocht bewonen.
Hij heeft dus de buurt in al zijn facetten mogen meemaken.
Een mens heeft vele levens.

joop jansen 32

kerst en nw.jaar

Ik wens iedereen die het Hegelhof in de fijne dagen nog gekend heeft,
Prettige Kerst en Nieuwjaarsdagen met vooral gezondheid
groetjes Joop Jansen.

joop jansen 32

Beste Frank

Ik ben een poos van deze site afgeweest en wil na maanden nog even reageren op jouw schrijven van Aug.
Ik neem aan,dat je ook zo,n beetje naar de vijftig toeloopt en bezef je,net als ik,wat voor een fijne onbezorgde jeugd jullie hebben gehad met op het weiland riet in de fik steken en als dan de brandweer het kwam blussen,jullie er gewoon bijstonden te kijken,alsof jullie de onschuld zelf waren.Om in het sloterparkbad te komen,jullie met het goed boven het hoofd houden,via het park door de sloot waden,zo het zonneveld opliepen.
Dit zijn een paar uit mijn geheugen kwajongensstreken welke mijn jongens
toendertijd vertelden.Ik deel je mening,dat jullie een gezonderde jeugd hadden,dan de jeugd eeuwig binnen zittend,spelletjes op een computer zitten te spelen.Xandra de Bruin zou circusartiest worden en was altijd in de siertuin gymnastiek aan het doen met grondoefeningen.Of zij dat is geworden,is mij niet bekend.Brave Borst ik groet je en doe iedereen de groeten,die mij nog kennen.

Vuurwerk +

Beste Joop (maar voor mij blijft u Hr. Jansen!) inderdaad was het Huub want dat wist mij gisteren Marcel Marsman te vertellen!!!!
Het klopt inderdaad dat mijn moeder een nicht van Hr. Malizia was! Mw. Malizia leeft nog ondanks een slopende ziekte en heeft nog kontakt met mijn moeder. En ergens hierboven las ik iets over Romeo in connectie met de Familie Neijman: Romeo is getrouwd geweest met Inge Neijman (zijn al heel lang geleden gescheiden).
Nog een correctie op mijn eerdere bericht mbt Mw. Marsman; zij wordt dit jaar 90 jaar!
Marcel en ik hebben gisteren herinneringen opgehaald over het hof nadat ik hem verteld had van deze site. Vergeleken met de jeugd van nu hadden wij nagenoeg niets! Heel weinig speelgoed, geen computer, geen tv op onze kamer; we speelden vooral altijd buiten, of op het hof, of op het grasveld, of op het weilandje in de buurt van de Sloterplas. We kwamen inderdaad tot de konklusie dat wij een onbezorgde jeugd hebben gehad doordat we daar altijd zo met elkaar optrokken. En wij kwamen tot de conclusie dat wij wellicht (door de omstandigheden van het hof en de tijd) een gelukkigere jeugd hebben gehad dan de jeugd van vandaag........
Ik heb Marcel het adres van de site gestuurd en gevraagd of hij ook nog wat wil aanvullen; sowieso weet mijn moeder nog heel erg veel te vertellen. Zij kan niet met de computer omgaan en heb haar gevraagd of ze eea op papier wil zetten dus dat geef ik eerdaags hier door!
Ik heb trouwens zelf een zeer kortdurende relatie gehad met Sandra de Bruijn (heette ze geen Xandra?).
Groetjes en tot snel, Frank Bosland.