Het (A-sociale) Rode Dorp

Verteller: Marijke Schipper
8 Fans

Als meisje van negen kwam Marijke Schipper (1945) in Amsterdam Nieuw-West terecht, in de Antoon Keldermanstraat. Herinneringen aan die tijd heeft ze nog genoeg.

Klas Marijke Schipper met Juffrouw van Soest Klassenfoto van Marijke Schipper, 1954- 1955. In het midden Juffrouw van Soest. Rechts van het midden, in het wit, Marijke Schipper.

Zoals de herinnering aan een van de opzichters in het Rode Dorp, toen de familie Schipper ging kijken naar een van de huizen die ze van de woningbouwvereniging toegewezen hadden gekregen. “Die woning krijgt u toch niet”, zou deze opzichter hebben gezegd, toen hij de vader van Marijke opmerkte. Dat schoot hem natuurlijk duidelijk in zijn verkeerde keelgat. Niet in de laatste plaats omdat hij op medische gronden verplicht was te verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Terwijl hij dat helemaal niet wilde! Uiteraard was er sprake van een misverstand. De huizen die het hier betrof waren voorzien van in de muur verankerde leuningen, van verzwaarde deuren en extra kleine ramen. Allemaal om de toekomstige bewoners tegen zichzelf te kunnen beschermen. Waarom? Omdat de Amsterdamse bestuurders hadden besloten zogeheten ‘onopgevoede’ elementen te mengen met verantwoordelijke burgers. De verwachting was dat de a-sociale bewoners zich zouden optrekken aan de rest, waardoor toch een leefbare wijk zou ontstaan. Niets was natuurlijk minder waar, want precies het tegenovergestelde gebeurde. Het werd in sommige buurten echt een bende.
Marijke kan zich uit die tijd nog herinneren hoe haar klas op de lagere school meer dan 11 docenten in minder dan een jaar tijd wist weg te pesten. “Pas toen juffrouw van Soest voor de klas kwam te staan, keerde de rust terug. Deze vrouw had een groot overwicht op alle leerlingen in de klas. Ze was eigenlijk de goedheid zelve. Als het onrustig dreigde te worden, gingen we Pimpamdoeren of ze stuurde iemand die zat te dromen gewoon naar buiten, in plaats van hem of haar te bestraffen.” Marijke Schipper blijkt vol te zitten met herinneringen uit het vroege verleden van Geuzenveld- Slotermeer. Over het meisje van school die vaak naar pies rook omdat ze niet werd verschoond. Of over hutten bouwen met de juffrouw en de rest van de klas. Bijzonder is ook het verhaal van uitgehongerde meeuwen bij de Sloterplas, die besloten de haringkar aan te vallen omdat door de langdurige en strenge vorst al het beschikbare voedsel was verdwenen.
Maar misschien kan ze dat allemaal maar beter in een boek verwerken. Daarvoor hebben we hier op de site te weinig ruimte.

Bekijk meer afbeeldingen

Marijke Schipper in het park, 1971 Marijke Schipper in het Eendrachtspark, 21 februari 1971. Marijke Schipper in het - volgens eigen zeggen - Eendrachtspark, 21 februari 1971. Inmiddels is duidelijk uit de reacties naar voren gekomen dat het in Artis is - red.

De ouders van Marijke Schipper, tweede helft jaren Zestig De ouders van Marijke Schipper in de Antoon Keldermanstraat, voor het huis. Tweede helft jaren zestig.

Marijke Schipper 2004 Marijke Schipper op de Burgemeester de Vlugtlaan, 2 juli 2004.

koos

Je hebt gelijk, het was in de bijkeukenen, niet in de keuken. Ik kan het weten, ik heb er naast gewoond.

hinnik

Sorry dames, het was niet in de keuken maar in de bijkeuken zoals dat vroeger heette. En de een had er zijn fiets in staan of zijn brommer en deze aardige man liet zijn paard daar staan, het stond daar lekker warm.

Paard in de keuken

Voor de goed orde , het was het rode dorp achter in Geuzenveld langs die weg waar je naar de sportvelden gaat.

Paard in de keuken

Het is ook bijna niet te geloven, maar tegenover waar ooit die bejaardenflat stond, dus voor die tijd zelfs, stond een paard
in de keuken , niet van horen zeggen, ook geen droom geweest
maar meerdere keren zelf gezien.
Ik denk dat het eind jaren 60 was.

a dorp

wat is nu het a dorp slotermeer of geuzenveld heb beiden dorpen gewoond vergrendelde deuren nooit gezien wel hele leuke maar grote gezinnen ieder huisje heeft wel wat ook in zogenaamde nette hoogbouw bij ons aan de overkant in geuzenveld

stien

oke rode dorp snap niet warom heb er heerlijk gewoond39 jaar waarom het rode dorp

bewoonster

waarom het rode dorp snap dat niet toch niet om de grote gezinnen

Re: Het (A-sociale) Rode Dorp

heb zelf in de van leuwenlaan gewoond super

goed zo willy wij hebben ook nooit verzwaarde deuren gehadheb bijna 30 jaar daar gewoond

wat was het verschil geuzen veld of slotermeer

van leeuwen laan was ook een buurt waar mensen heel hard werkten

a sociale dorp

vind het heel erg daar wonen hardwerkende mensen waar menig een een voorbeeld aan kan nemen

Beste marijke, wat ik heel graag wil weten is bedoel jij de Van Leeuwenlaan in Slotermeer of het Rode Dorp in Geuzenveld? Groeten van Willy

System Administrator

hier nog een reactie van een rooie dorper alles klopt willy
heel goed gezegt
de mensen in de zogenaamde
hoogbouw dat waren a-sociale
kom zelf uit een gezin van 13
kinderen.
en niemand was zo schoon.
als die asocialen
als jullie dat maar weten.

Bij het verhaal van Marijke Schipper staat een foto afgebeeld waarbij zij volgens eigen zeggen in het Eendrachtpark staat. Een dergelijk oud brugje is echter nergens in de Westelijke Tuinsteden te bekennen, dus het kan nooit in het Eendrachtpark zijn. Het brugje bevindt zich in werkelijkheid in Artis. De foto is dus waarschijnlijk genomen tijdens een uitstapje naar de Dierentuin en niet bij een gewone wandeling in de buurt.

hier een reactie van iemand uit het rode dorp wij hebben nooit verzwaarde voordeuren en verankerde leunigen gehad hoor, er werd zoveel geluld door de mensen .maar in de zogenaamde nette buurten daar woonden het smerigste volk die hun kinderen opstookte dat ze niet met de asociale mochten omgaan ja mensen toen werd er al gediscrimeneerd voor al op de scholen en ik weet zeker dat mijn moeder met haar 9 kinderen honderd keer schoner in haar huishouden isgeweest als de moeders van de kinderen uit mijn klas