Storm velt kraan

Verteller: Okko Steensma
Slotermeer

In december 1965 raasde er een flinke storm over Nederland. De natuur ging zo tekeer dat een dijkbreuk ternauwernood kon worden voorkomen door de inzet van het leger. Schepen hadden het moeilijk aan de Nederlandse kust. Het weer was guur en ging gepaard met slagregens.

De gevelde kraan Foto: Beeldbank van het Nationaal archief

Tijdens deze storm moest ook één van de bouwkranen, welke bij de bouw van de flats aan de Burgemeester Hogguerstraat stonden, het ontgelden. Dit gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag 19 december. Ik weet nog dat ik daags ervoor met één van mijn ouders in de bus zat richting het Mercatorplein en langs de bouwplaats reed. Er waren 3 flats in aanbouw. Bij ieder flat stond een kraan. De kraan bij de flat aan de westkant, vlakbij het benzinestation aan de Burgemeester Rendorpstraat, stond in een vreemde stand. De normaal schuin naar voren hangende giek hing nu achterover gebogen over de kraan heen. De wind had de giek over de kraan heen geslagen. Hierdoor was de kraan waarschijnlijk een nog grote windvanger geworden want een paar dagen later hoorde ik dat de kraan omgevallen was. Wie heeft er nog foto’s en/of aanvullende informatie over deze gebeurtenis?

Auteur en e-mailadres: Okko Steensma

Het artikel op de voorpagina van De Volkskrant van 20 december luidde: Door storm geveld
Zo te zien was er op die dag veel over het weer te melden.

Hieronder de onfortuinlijke kraan in betere tijden (1964), gezien vanaf de jachthaven van de Sloterplas Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Stormschade

Preies zo'n ongeluk is ook gebeurd op het terrein van het, toen in aanbouw zijnde, St Lucas Ziekenhuis. Ik denk zelfs in diezelfde periode.