'Kleine Blokkie'

Verteller: Hans Neuteboom
Oud-West

"Mijn vader - Leo Neuteboom - was taxichauffeur en reed ook trouwerijen"

Frederik Hendrikstraat midden jaren 50 Foto: collectie Hans Neuteboom

"We hebben zelf altijd in west gewoond tot ongeveer 1968. Hierboven een foto van de Frederik Hendrikstraat waar de mooie auto in de straat - een Buick - die van mijn pa's werk is. De tramlijn is lijn 3 en het grote gebouw op de hoek is de toenmalige Stoomwasserij."

"Ook een foto van mijn moeder en mij op het Frederik Hendrikplantsoen, dit was in 1946."

"Dan een foto van drie taxi´s als trouwauto's voor het stadhuis van Amsterdam aan de Oude Zijds Voorburgwal. De voorste auto is van mijn pa. Alle auto's zijn van hetzelfde merk: Kaizer Fraser."
"Mensen keken vaak uit naar een mooie taxi en vroegen dan aan de chauffeur om een paar collega's met hetzelfde type auto er bij te zoeken, zodat ze netjes konden trouwen. Er werden dan vaak tuiltjes bloemen in en aan gehangen en na invoering van de blokband (verplichte herkenning van een taxi destijds) werd deze afgeplakt.
Ik werd trouwens in onze buurt 'kleine blokkie' genoemd omdat mijn vader een 'blokband' was.

Op de laatste foto sta ik in de Van Reigersbergenstraat, voor de Gemeentewerf?"

Lees ook het verhaal Frederik Hendrikstraat over deze buurt.

Trouwauto's voor het stadhuis rond 1955 Foto: collectie Hans Neuteboom

Marcel Hogerwerf

Blokband

Wat leuk, ik heb ook nog met een Leo Neutenboom gewerkt in het zelfde rooster op de taxi gereden. Is wel zo'n 40 jaar terug ben best benieuwd of het de zelfde is geweest.

Nico Vilters

stoomwasserij

Mooi dat je de stoomwasserij noemt. Ik meende me te herinneren, dat ik daar een keer voor een geopende deur heb staan kijken naar een stoomketel. Dat zal zo rond 1958 geweest zijn. Ik begon te twijfelen aan mijn geheugen, omdat de beeldbank van Amsterdam aangeeft dat het pand een sigarenfabriek was. Ik zag toen in het wasserijgedeelte volgens mij, met hout bekleedde, ronddraaiende vaten waar de was in zat.

kleine blokkie

Leuk verhaaltje. Ook mijn vader was taxichauffeur en wij woonden op de Hugo de Grootkade (op de bovenste foto rechts bovenaan) tegenover het Bilderdijkpark. De stoomwasserij heeft een paar jaar leeg gestaan en was een spannende speelplaats. Helaas zijn foto's uit die tijd verloren gegaan bij een verhuizing, maar veel foto's van deze en andere buurten zijn te vinden bij de beeldbank van het stadsarchief: beeldbank.amsterdam.nl/