Wij blijven Amsterdam-West trouw

Van Hoorn naar Amsterdam was voor mevrouw A.C. de Boer een heel grote stap in 1960.

Aafke's man in het plantsoen van het Zaanhof. Foto: A.C. de Boer

Spaarndammerbuurt

Mijn ouders namen een bakkerij over in de Oostzaanstraat, in de Spaarndammerbuurt. Druk, maar wel heel fijn. De zaak liep goed en het was een gezellige buurt. Al snel leerde ik mijn man kennen, hij woonde ook in de buurt, op het Zaanhof.

Naar de Orteliusstraat

Toen wij trouwplannen kregen, was het wel heel moeilijk een woning te vinden. In 1966 kwam er een oplossing. Met een inwoonvergunning woonden wij ongeveer 9 jaar in de Orteliusstraat op nummer 70, een benedenhuis vlakbij de Postjesweg. Het was een heel goede tijd, hadden leuk contact met de buren. Onze kinderen speelden in de tuin en later op de super brede stoep.

Scholen

Onze oudste, een zoon ging naar de kleuterschool op het Magalhaensplein, Het Vergeetmijnietje. Op aanraden van onze buren besloten wij hem naar de lagere school Marius Bauer te laten gaan, dat was wel wat uit de buurt,maar de school stond heel goed aan geschreven. Met een groepje andere ouders vormden wij een kwartet. Wij hadden allemaal 2 kinderen in dezelfde leeftijd. De oudste kinderen gingen naar de Marius Bauerschool en de jongste kinderen, bij ons een dochter,naar kleuterschool De Grutto. In geval van ziekte konden wij elkaar helpen. Die schoolkeuze is een prima beslissing geweest.

Uitzicht op de A10

Na verloop van tijd verhuisden een paar van de gezinnen naar de "andere kant van het Rembrandtpark". Wij verhuisden naar de Alma Tademastraat, naar een etagewoning op de 1e etage boven de boxen,helemaal op de hoek haaks op de ringweg A10 Het was een prima flat. Er was nog geen geluidscherm. Toen dat later kwam vonden wij dat eigenlijk jammer voor het uitzicht.
Wij hebben er een heerlijke tijd gehad.Het was een fijne buurt, maar toen er gebouwd ging worden in de buurt van Sloten, besloten wij toch in te schrijven voor een huurwoning om te zien hoe onze kansen waren.

Naar Nieuw-Sloten

In de zomer van 1992 kregen wij een eengezinswoning aangeboden in de Overpeltstraat. Wij hebben eerst nog getwijfeld, waren net terug van vakantie. Het leek op een woestijn,helemaal geen bestrating,De beslissing viel toch wel snel toen we de woning zagen. Alleen het eerste blok van 9 woningen werd voor de bouwvakvakantie opgeleverd,voor ons was dat 2 weken later. Het is helemaal goed gekomen, we hebben totaal geen spijt. Veel van onze vroegere buren hebben dezelfde stap gemaakt.
Er is inmiddels al heel wat gebeurd in de straat;bomen gerooid, nieuwe bomen geplant en een nieuwe bestrating. De bomen die geplant waren groeiden heel snel, de wortels vernielden de bestrating en gaven erg veel rommel door vele bladeren. Ook zijn de huizen nu totaal gereinigd. Het ziet er weer prima uit. Voorlopig zitten wij goed in Nieuw-Sloten.

Auteur: A.C. de Boer

Lees ook de andere verhalen:
- van deze cursusgroep Cursusgroep Eigenwijks, maandag 2008
- de verhalen van de andere cursusgroepen Digitaal geheugen senioren.

De Overpeltstraat wordt opnieuw bestraat Foto: Aafke de Boer

De nieuwe bomen Foto: Aafke de Boer

En de gevels worden schoon gemaakt Foto: Aafke de Boer

Weer een keurige straat Foto: Aafke de Boer

Het tuintje van de woning in de Orteliusstraat Foto: Aafke de Boer Het tuintje van de woning in de Orteliusstraat - Foto: A.C. de Boer

Schatje

Nou buiten die box ook hoor.