Kauwgom van de straat

Herinneringen aan de Jacob Cabeliaustraat en de Wigbolt Ripperdastraat, deel 2

Een buurmeisje en mijn persoontje als grote lummels met een zelfgemaakte tent. De kademuur is in beeld en je ziet dat er nog geen bebouwing is. Ik denk dat ik een jaar of twaalf was. (44 jaar geleden) Foto: collectie Marie-Anja Seitz-Warmerdam Met de Haarlemmerweg op de achtergrond - Foto: collectie Marie-Anja Seitz-Warmerdam

Bevrijding

Wij woonden in een katholieke buurt en elke zondag gingen we naar de kerk. Als kind was het een hele veilige wereld. Met koninginnedag hadden we balletjes met elastiekjes en een versierde fiets of step. Het was echt een feestelijke dag met een oranje gevoel in de hele buurt. Bevrijdingsdag was echt emotioneel voor veel mensen en als kind die uiteraard niets van de oorlog begreep en zeker niet dat het eigenlijk maar zo kort geleden was, had ik toch het gevoel dat ik bevrijd was en blij moest zijn dat ik in Nederland en in de Jacob Cabeliaustraat in het bijzonder woonde.

Wak

Voor onze deur was een sloot en wij schaatsten in de winter allemaal op friese doorlopers. Schaatsen was een van mijn grote hobby's en ik ben een keer in een wak geschaatst en ja hoor daar ging ik. Het was gelukkig niet helemaal maar tot mijn schouders was ik voor mijn gevoel bevroren. Gauw naar huis en bij de kachel opwarmen. Een half uur later was ik er weer met schone kleren en een ander paar door mijn moeder gebreide wanten.

Vriendinnetje

De kachel is ook een van mijn leuke herinneringen want de kolenkit was altijd gevuld en allemaal om de kachel heen zitten op de grond was heel gezellig. Er lagen allemaal oude kranten voor en 's avonds lagen daar de schaatsen op. Jeugdherinneringen zijn natuurlijk niet alleen de plek waar je opgroeide maar ook de mensen die in de buurt woonden. Mijn vriendinnetje op de lagere school was Alie die een stukje verderop woonde in de Jacob. Wij konden samen goed ruziemaken en het ook altijd weer goedmaken. Wij waren twee vriendinnen die samen kauwgom van de straat krabten en daar smakelijk een middagje op kauwden. 's Avonds ging de kauwgom in een bakje water en de volgende dag kauwden we onverdroten door. (Niet meer voor te stellen!)

Klik hier voor alle verhalen van Marie-Anja.

Marie-Anja, 10 jaar eerder Foto: collectie Marie-Anja Seitz-Warmerdam

Mijn moeder, twee tantes en de zusjes Warmerdam. Klein detail is de dat we alle drie een twistjurk dragen, gemaakt door mijn moeder. De garages van de Jacob Cabeliaustraat zijn nog net in beeld. Foto: collectie Marie-Anja Seitz-Warmerdam, ongeveer 1960

kauwgom in een glas water

bij mij op de straat ligt nog heel veel kauwgom voor de deuren is dat misschien wat voor je Hans kan je weer wat jaartjes vooruit en als je mazzel hebt zit er misschien wel een kauwgommetje met de mexicaanse griep tussen . Is toch te smerig voor woorden dit. Dat je dit als onwetend kind doet oke maar als volwassen vent onze lieve heer heeft rare kostgangers.

Hans Seitz

kauwgom

Leuke verhaaltjes en dito reacties. Heel soms zo iets als:
sorry hoor, maar ik vind dit heel goor en asociaal,
maar gelukkig staat de voornaam van de inzender er boven.
Zelf ben ik ook niet zo kauwgomvandegrondschraperig geweest maar dat was meer luiheid. En asociaal was het zeker niet. Integendeel, deden ze het tegenwoordig maar weer dan was de openbare ruimte niet bezaaid met platgetrapte kauwgomresten. Zelf was ik altijd de kauwgom helemaal aan het uitkauwen, 's avonds in een glas water en de volgende dag nieuwe er bij. Op het laatst bijna te groot om te kauwen. Dit is mijn niet wijkgebonden bijdrage. De rest laat ik weer aan de specialisten over. Groetjes.

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

zus

Hoi Hanneke

Lucy is inderdaad een zus van Wilma.

Groetekes van Marie-Anja

Hanneke Suurenbroek

Kauwgom enzo

Gatver de gatver. Ja ik deed dat ook. Moet je nu toch niet meer aan denken. Ik kende ook een Lucy Melkert? Is dat een zus Wilma?

Groetjes

Grote lummels

Hoi Marian

Wat leuk zeg dat je hebt gereageerd op de foto. Ik herinner me het ook nog in het echt dat we daar ijverig dat tentje bouwden. Ik hoop dat alles goed gaat met jou en je zussen.

Marian Schipperheijn

Grote lummels bij de tent

Hallo Marie-Anja, die andere grote lummel bij dat kleine tentje ben ik, Marian Schipperheijn. Ik woonde met mijn ouders en 3 zussen ( Ans, Ria en Carla) op nr. 18. Wat onzettend leuk, al die verhalen van vroeger. Je weet nog veel details. Ik herinner me jouw familie nog goed, net als de andere families uit de straat. Er waren veel kinderen en we speelden veel buiten. Hoogtepunt vond ik altijd het schaatsen 's winters op het ijs van de sloot. Ik maak van de gelegenheid gebruik om ook Wima even gedag te zeggen. Dag Wilma, je herinnert je mij waarschijnlijk niet, omdat je wat jonger bent, maar ik was een vriendin van je zus Lucy. We zaten op het Ambassadekoor, net als zoveel jongeren uit Geuzenveld.
Geweldige tijd. Ik hou contact, want dit is leuk. Groeten uit Den Helder.

Moeder

Hoi Pamela

Je moeder staat inderdaad op de foto en ik weet nog heel goed dat jij altijd graag kwam logeren bij ons en je moeder kwam ook zo vaak toen ik zelf nog klein was en ik keek zo tegen haar op natuurlijk met haar nagellak en make-up en lekkere luchtjes. Je moeder ging dan ook altijd mijn haar doen en dan kreeg ik een heel mooi kapsel.

Leuk trouwens dat je deze verhaaltjes ook hebt gelezen en dat je dat met plezier gedaan hebt.

Groetekes van je nicht? Marie-Anja

Pamela Huijerman

Mijn moeder

Hoi Marie-Anja.

Is dat nou mijn moeder rechts op de foto ?
Leuk om dit allemaal te lezen en je weet dat ik altijd graag kwam logeren toen ik nog klein was.

Getverdemme

Getver de getver de getver de getver, kauwgom van straat eten en dan nog samen herkauwen. Getverdemme.

Groetekes

Allemaal groetekes voor 2009.

Marie-Anja

Huizen Jacob Cabeliaustraat

Hoi Wilma

Nog even een reactie op je vraag over de woningruil. Ik kan me indenken dat je dacht dat wij in de Jacob een vijfkamerwoning hadden. Het gedeelte van de Jacob waar jullie op keken bestond uit vijfkamerdoorzonwoningen en om de hoek waren de vierkamerwoninkjes.

groetekes van Marie-Anja

Goor

sorry hoor, maar ik vind dit heel goor en asociaal.

Utopianen, Buddhisten

Allemaal de beste wensen voor 2009

bukshag

beste Alie ( wat leuk dat jij reageert, hoe is het met je broer Wim ), Wilma en Marie Anja. Niet alleen kauwgum maar ook peuken en restant cigaretten raapten wij van de straat. Vervolgens draaide je er een nieuw shaggie van en rookte je het grootste bocht wat je maar kan bedenken.

Alie

Mijn achternaam is Melkert en wij woonde in de Ruys de Beerenbrouckstraat.
Eerlijk gezegd, zegt jouw naam mij niets maar dat komt waarschijnlijk (wat leuk om eens te kunnen zeggen) omdat ik toch een aantal jaartjes jonger ben. Ik ben een leeftijdsgenoot van de zusters van Marie-Anja.

Coupe

leuke foto's en vooral leuk kapsel van die mevrouw links.

Alie Keijer-Hamel

Jacob Cabeliaustraat

Hallo Wilma en Marie-anja
Waarom weet ik niets meer van die kauwgum,zeker verdrongen of zo(inderdaad erg smerig zeg).Wilma wat is jouw meisjes achternaam,ik kom er niet meer op.op welk nummer woonden jullie.O wat erg he .
Leuk die foto,s Marie -anja. zo,n eerste comunie foto moet ik ook nog ergens hebben,zal eens even gaan zoeken.
Groetjes Alie

Marie-Anja

Hoi Wilma

Anne-Marie is in de Jacob. geboren en mijn moeder vond het juist lastig dat de kinderen drie om drie waren (verdeling slaapkamers) De kleine slaapkamer was eigenlijk onveilig als we er met zijn drietjes sliepen want de deur kon dan niet meer open. We hadden een stapelbed en een opklapbed.
Die kauwgom was inderdaad zeer smerig en dan heb ik nog niet eens in het verhaal verteld dat Alie en ik ook nog ruilden.

Hoi

Dank voor je reactie.
Ik was even in de war en dacht dat de huizen in de Cabeliaustraat ook vier slaapkamers hadden.
Maar inderdaad, jullie hadden exact hetzelfde huis als wij hadden, alleen in een andere straat.
En ook wij hadden zes kinderen alleen minder gunstig verdeeld: vier meisjes en twee jongens.
Is Annemarie in de Ripperdastraat geboren?
Ik verheug me op je volgende deel! Die kauwgum: wat smerig maar hoe herkenbaar. En toch hebben wij het allen overleefd!

Marie-Anja Seitz Warmerdam

verhuizing

Hoi Wilma

Wij hebben woningruil gedaan met de familie Hemminga en de reden was dat mijn ouders van dit vierkamerwoninkje naar een vijfkamerwoning wilden. Wij waren met drie jongens en drie meisjes en dat was heel onhandig met de verdeling van de slaapkamers en mijn moeder wilde geen jongens en meisjes op dezelfde slaapkamer. Mijn jongste zus werd geboren toen ik bijna 9 jaar was en je ziet dat dan de jeugdherinneringen heel verschillend zijn. Groetekes van Marie-Anja.