Plotseling hoorde ik een enorme klap

8 Fans

Op 6-jarige leeftijd kwam Joke le Duc-Laarman (1955) met haar ouders en haar zus van de Da Costakade naar de Reina Prinsen Geerligstraat nr. 10 in Slotermeer (in de volksmond de 'RPG')

Plotseling I De overval, bij 'toeval' door Joke op de foto gezet. De overval, ergens in de jaren tachtig, bij 'toeval' door Joke op de foto gezet.

'Ik kwam met m'n zus Janna uit het sanatorium, waar we waren geplaatst als gevolg van de tbc die we op de kleuterschool hadden opgelopen'. Ze weet nog goed dat er toen nogal een taboe op rustte en dat er thuis en in de familie liever niet over werd gesproken. 'Maar goed, we hadden meer groen en ruimte nodig, dus via de GGD kregen we die woning in Slotermeer en mijn vader was daardoor ook nog eens sneller met z'n brommertje op z'n werk in de Westhaven.
'Alles was binnen handbereik. We konden zo vanuit huis de Burgemeester Fockstraat uit lopend naar de Rendorpschool aan de andere kant van het Gerbrandypark (ook zij kan zich vooral juffrouw Kat nog goed herinneren) en iedere zaterdag gingen we naar het buurtcentrum Ons Huis, toen een houten noodgebouwtje schuin tegenover waar nu de moskee is in de Rendorpstraat. We deden daar ook handwerkvakken en voor m'n 8e verjaardag kreeg ik een kindernaaimachientje, waarmee ik ongeveer een maand deed over een poppenjurkje. ‘Maar', zegt ze trots, 'later heb ik nog wel in het atelier van Fong Leng gewerkt, de ontwerpster van o.a. de jurken van wijlen Mathilde Willink'. In 1977 trouwde ze met Dick en de trouwfoto's werden natuurlijk in het Gerbrandypark genomen. 'We moesten trouwen.........; nee, ik was niet zwanger, maar ik werkte bij de speelgoedwinkel Friedel, een van de eerste winkels op de De Vlugtlaan. Alleen getrouwd mochten we van de woningbouw op naam van Friedel de woning boven de winkel betrekken, waar we nu nog steeds wonen'.
Vanuit de huiskamer kijkt Joke recht op de De Vlugtlaan. Dat heeft z'n voor- en z'n nadelen. 'Het is best een drukke straat, maar er valt altijd wel wat te zien'. Eén moment zal ze nooit vergeten. 'Ik zat net m'n middagboterhammetje te eten toen ik gegier hoorde van banden en een enorme klap. Ik stoof overeind en zag twee auto's aan de overkant op de stoep bij de Amro-bank, waar enkele mannen uitsprongen. Ik dacht, dat kan niet waar zijn op klaarlichte dag, maar het was wel degelijk een overval. Ik heb snel een fototoestel gepakt, een foto gemaakt en ben naar beneden gerend om de winkel voor de rest van de middag te sluiten'. De adrenaline giert nog steeds door haar lijf als ze daaraan terugdenkt

Plotseling II Joke (en Dick) voor Joke haar ouderlijk huis in de RPG

Plotseling III Joke voor haar winkel aan de RPG, oktober 2004 Joke op de Vlugtlaan, voor de voormalige speelgoedwinkel Friedel waar zij nog steeds boven woont. Oktober 2004

Plotseling IV Joke op de Vlugtlaan, voor de voormalige speelgoedwinkel Friedel waar zij nog steeds boven woont. Oktober 2004

edwinus

hallo ik denk het niet dat wij familie zijn want mijn vaders broer heeft geen kinderen dus het kan hooguit van een van de broers van mijn opa zijn geweest wil je meer weten hoor ik van je joke

Hoi Evie, hier Janna vanuit Den Helder

Wat leuk om via deze omweg nog eens iets van je te horen. Tuurlijk herrinner ik jou. Dacht nog laatst aan jou. Ik kan me nog wel voor de geest halen dat ik door jullie huis hen liep. Met van die witte nootjes op de kast, erg vreemd toen , nu weet ik dat het borrelnootjes zijn. We genoten altijd van het vuurwerk dat altijd door jullie werd afgestoken op oudejaar. Wat een tijd geleden he. Woon je nog in Amsterdam? Ik al sinds jaar en dag in Den Helder. Evie, groetjes van mij en misschien hoor ik nog wel eens iets van je.

evie louhenapessy

hallo evie de reatie is wat laat maar ik kan jouw ook nog herinneren mijn zus janna ook wel wat leuk om zo iets van je te horen, het was toen nog een leuke buurt nu is dat heel anders niet meer te herkennen.maar wel sinds kort een museumbuurt met echte rondleidingen. groetjes joke

Edwinus

Joke le Duc-Laarman

Mijn moeder heette ook Laarman van haar meisjesnaam.
Waarschijnlijk een (achter) kleinkind van één mijn opa`s jongere broers ?

Re: Plotseling hoorde ik een enorme klap

Die speelgoedwinkel van Friedel was voor mijn broer en mij het mooiste van de Burg. De Vlugtlaan. De winkel had namelijk wel drie etalages! Eén aan de voorkant en twee aan de zijkant.
Presto herinner ik me niet, wel Splinter. Dat was een winkel met huishoudelijke artikelen, die speelgoed erbij deed.
Ik zei eens tegen mijn moeder dat ik wist waarom die winkel 'Splinter' heette: "Omdat alles daar spiksplinternieuw is!" Meteen ging mijn moeder dat toen aan die dames achter de toonbank vertellen. Grote hilariteit in de hele winkel, terwijl ik graag terplekke door de grond was gezakt.

System Administrator

Hallo Joke, ik heb je verhaal op internet gelezen.En toevallig heb ik ook in de R.P.G.straat gewoont, op nr.15 hs. Mijn naam is Evie Louhenapessy, misschien ken je ons nog, ik ken je zusje Janna. Wij woonden naast fam.v.Cutsum, en fam.Vieleers, en fam.Muller, en fam.Scholten. Ik hoop dat je ons nog junt herrineren!
Groetjes Evie.

Jee, Friedel ja. Da's mijn jeugd. Ik woonde in de Speelmanstraat erachter. Kan me Joke herinneren (toen een grote mevrouw voor mij) en wist niet dat ze er nu nog woonde.
Het was altijd kiezen: Friedel of Presto (aan de overkant en ook vol speelgoed). Beide winkels een waar kinderparadijs en in mijn herinnering vele vierkante kilometers groot. Als ik nu in de winkels kom, begrijp ik dat ik toen 'waarschijnlijk' heeeeel klein was.
Wat leuk ook om de ouwe tramhalte te zien op de foto.

Ik ben de bewuste Joke le Duc-Laarman
ik heb een kleine correctie aan de tekst die bij de twee fotos staat van de winkel het is niet mijn eigen winkel maar heb daar alleen gewerkt.
Deze winkel is niet in de RPG maar op de Burg. Vlughtlaan