Verteller: Mijnheer Charmant
Slotervaart

"Daar moet u een keer naartoe voor het Geheugen, dat is zo'n leuke man" werd mij ooit ingefluisterd.

Mijnheer Charmant woont hier al meer dan 54 jaar Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 2 april 2009

Spoorwegen

Mijnheer Charmant woont in de Nicolaas Japiksestraat, vlakbij de Sloterplas, in de "Spoorwegbuurt". Zo'n 245 huizen in 1955 gebouwd voor het spoorwegpersoneel, want in Amsterdam was er een groot tekort aan mensen; er kwamen mannen uit allerlei provincies  solliciteren, een baan plus een huis, dat was het toch wel!
Mijnheer Charmant, in 1919 geboren in Roermond vertelt: "Ik ben een Limburger, nooit word ik een Amsterdammer, die geest heb ik niet, maar ik vind het heerlijk wonen. Ik wilde altijd bakker worden, dat mocht niet van mijn vader, ik moest studeren. Toch ben ik 10 jaar lang bakker geweest, toen kreeg ik last van bakkersexceem.
Ik wilde graag trouwen en moest een andere baan zoeken. Ik solliciteerde voor conducteur maar de enige baan die mij in 1948 aangeboden werd was ... seinhuiswachter! Heb ik toch maar gedaan. Na jaren werd ik Hoofd Seinhuis. In 1973, na een operatie, kon ik het werk niet meer doen en na drie maanden cursus werd ik lokettist - tot 1980 - toen ik afgekeurd werd."

Eerste bewoner

Mijnheer Charmant: "Hier werd ik de eerste bewoner in oktober 1955, kijk, er hangt een oorkonde in de gang. Voor het 50-jarig bestaan is er een groot feest hier geweest, zelfs de televisie kwam mij interviewen. Er is maar 15% van de oorspronkelijke bewoners over in de wijk, jammer hè? Nou ben ik bijna 90 jaar, dat is toch wel de moeite? Nou ja, mijn geheugen laat mij soms in de steek.

Mijnheer Charmant, u doet uw naam eer aan, u bent super charmant en u heeft een steentje bijgedragen aan het Geheugen van West, bedankt!

Auteur: Annick van Ommeren-Marquer

Straatnamen verklaard

Wie was Nicolaas Japikse? ( 1872-1944)

Een Nederlands historicus, zoon van Jacobus, hoofd van de Franse school in Joure. Hij studeerde geschiedenis in Leiden en in 1928 werd hij directeur van het Koninklijk Huisarchief. Hij was de geschiedenisleraar van Prinses Juliana.

Nicolaas Japiksestraat Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 2 april 2009