Buurt 3 gaat weer kamperen!

Buurt 3 - Slotermeer

En weer zetten in de late lente de buurtbewoners hun tenten op het grasveld aan de Burgemeester Vening Meineszlaan om na de middag en avond ook de nacht en ochtend samen door te brengen.

De buurtcamping Slotermeer Foto: Shirley Brandeis, juni 2008

Het is net vakantie

Voor de zesde keer organiseert een enthousiaste ploeg op 20 en 21 juni in buurt 3 een feestje. Voor en door bewoners. “Ook voor buiten deze buurt,” aldus Ad van Dam (een van de organisatoren). Ja, er zijn nieuwe ‘dingen’. Maar de highlights van voorgaande edities zijn er ook weer bij, stelt Van Dam gerust. En dus zijn ze er weer: de hardloopwedstrijd, het skeeleren, de optredens, onder andere van het Zid Theater, de buurtexcursies naar de schooltuinen, de moskee, de kerk en door het Van Eesterenmuseum, het kampvuur na het eten en het gezamenlijk kamperen in eigen buurt.

Ontmoeten

Nieuw is onder andere de filmvertoning, verzorgd door Theo Haring en Irene Kopp van de CreamClub. Nieuw is ook de barbecue. Van Dam: “Mensen nemen, zoals elk jaar, zelf eten mee. Maar nu gaan we ook barbecueën!” Het was Van Dam die samen met medebuurtbewoner Maarten Vos in 2004 het initiatief tot een eerste buurtfeest nam. “Om elkaar beter te leren kennen,” was het doel. Inmiddels kennen veel buurtbewoners van buurt 3 (tussen de Slotermeerlaan en het spoor en rondom de Burgemeester Vening Meineszlaan) elkaar. Op de jaarlijkse buurtfeesten worden contacten gelegd, onderhouden en na een jaar komt men vooral weer samen voor het volgende buurtfeest. Een feest waar ontmoeten centraal staat.

Yoga

“Iedereen is welkom,” aldus Van Dam. Hij hoort het wel eens, mensen die niet langskomen omdat ze (net) niet in buurt 3 wonen. “Het is juist een feest om mensen te binden! Geen passief feest ook. Mensen kunnen hier iets laten zien, iets doen.” Hoogtepunten van het weekend zijn de buurtmaaltijd - zal ook dit jaar menig bewoner weer langskomen met Japanse sushi, Surinaamse kippenpootjes, Turkse linzensoep of salades, vraagt de organisatie zich af – en het kampvuur. En dan, dan is het stil tussen middernacht en acht uur ’s ochtends. Waarna de dag begint met yoga onder leiding van schooltuinmeester Sjef Szarzynski en een groot ontbijt.

Te leuk

Eigenlijk dacht hij na de vijfde jubileumeditie te stoppen. Maar dat kon Van Dam toch niet over zijn hart verkrijgen. Allereerst was er de nominatie. Prinses Máxima koos vorig jaar uit maar liefst honderdvijftig inzendingen de buurtcamping in Slotermeer als één van de tien genomineerden voor het Appeltje van Oranje. Sinds 2003 kent het Oranje Fonds jaarlijks een prijs uit aan organisaties die ‘het maatschappelijk welzijn en de sociale cohesie stimuleren’. Organisaties die zich inzetten voor een leefbare samenleving. En dat doet de feestcommissie in buurt 3 al jaren, vandaar de nominatie die leidde tot een aardige troostprijs van 2500 euro. Naast deze geldelijke erkenning – die wordt gebruikt voor het feest – is er ook gewoon dat gevoel dat Van Dam omschrijft als: “Dit is eigenlijk te leuk om op te geven.” En ook: “Wat wij hier doen is interculturaliteit in de praktijk!” Het dorpsgevoel in de grote stad, dat is het, vindt Van Dam. Dat voelt iedereen elk jaar weer.

De camping wordt zaterdag 20 juni 2009 om 14.00 uur officieel geopend met een verrassingsact. Iedereen is vanaf 13.00 uur welkom om deze zaterdag zijn tent op te komen zetten. Een flinke groep buurtbewoners is bij de organisatie betrokken, maar wat extra handen op de dag zou fijn zijn. Vindt u het ook leuk om actief te zijn tijdens de buurtcamping of wilt u een andere bijdrage leveren: bel of mail dan naar Ad van Dam: 020 614 73 27 of a.v.dam@planet.nl.

Het buurtcampingontbijt in 2008 Foto: Shirley Brandeis, juni 2008

ferat molla