Opbouw en afbraak van een mooie wijk

Slotervaart

In 1960 zijn wij in Slotervaart komen wonen en nu wonen wij er nog.

De Henri Dunantschool, Henri Dunantstraat 2 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 5 december 1968

Tegenover ons huis was een school waar onze drie kinderen op gezeten hebben. De school - de Henri Dunantschool - staat er al een aantal jaren niet meer. Op het ogenblik wordt er een heel nieuwe wijk gebouwd op een heel kleine plek, met onder andere een school, een moskee en diverse huizen. De eerste bewoners worden eind 2010 of begin 2011 verwacht. Dat zijn de mensen uit een andere straat die voorkeur hebben om daar te huren of kopen, in verband met de afbraak van hun huizen; dus onze hele buurt verandert. Is ook wel nodig na 50 jaar. Ben benieuwd hoe dat er over een aantal jaren uit zal zien.

Auteur: Gisela de Groot
Ik hoop dat ik een leuk verhaaltje uit mijn geheugen heb kunnen halen. We zitten met zes mensen op deze cursus en naast mij zit de kleuterjuf van mijn dochter uit het jaar 1962, hoe is het mogelijk?!

Gepubliceerd: 4 juli 2009

Link naar alle verhalen van deze cursus die deze week gepubliceerd gaan worden.

Lees ook de andere verhalen in de rubriek Senioren bouwen aan digitaal geheugen.

Dit is een verhaal geschreven tijdens de cursus 'Senioren Amsterdam-West bouwen aan digitaal geheugen', een samenwerkingsproject van Eigenwijks, Computerwijk en het Geheugen van West. Mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds (subsidie) en Movisie (ondersteuning).

Er wordt druk gebouwd

De contouren van de nieuwe flat

Jacqueline van der Zant

Henri Dunant school

Ik herinner me nog de ‘trappendienst’. Als je op school de trap op of af wilde gaan, moest je je hand aan de leuning houden. Ook de bloembollententoonstellingen staan mij bij, het tonen van alle thuis opgekweekte bloembollen en de verkoop van zelfgemaakte werkstukken aan ouders. Je zwol van trots als je een prijs had! Ook bijbellezers van juffrouw Krijt ‘shalom chaverim’ met haar hondje, het helpen bij de schilderlessen in de lagere klassen, gym van juffrouw Kat, handwerken of voorlezen uit ‘Sil de strandjutter’ zoals ik deed, het heen-en-weer-lopen van de meesters en juffen, de opmerking als iemand hard viel ‘zonde van de tegels’ van meester ..? Juffrouw Vinkenoog, juffrouw Hafkamp, meester Franke, meneer Van Veen, het zingen op de Henri Dunantboot. De vrienden en vriendinnetjes van ‘de wilde Zwanen’.. mooie tijden!

george witteveen

george

Ik zat ook op de dunant school van 1960 tot 1963 bij meester henrie juf bierbrouwer ik woonde in de maassluisstraat  in de winter over de dijk en het ijs langs de brood fabriek zo naar school .ik heb nog de klassen foto van 1963 op schoolreis.lang geleden maar een mooie tijd misschien is er nog iemand die me kent lijkt me leuk

Okko Steensma

Re: Re: Re: Henri Dunantschool

Henri Dunantstraat gezien naar de zojuist gebouwde Henri Dunantschool, school voor G.L.O. en de ringspoordijk op 5 oktober 1959. Op de voorgrond links de Elisabeth Boddaertstraat.

foto afkomstig uit de collectie Stadsarchief Amsterdam

Henri Dunantschool 1959

Marcel

Re: Henri Dunantschool

Truus Korthuis:
Ik heb een leuke tijd gehad op deze school, ik was een meisje met veel streken. Pesten van andere kinderen dat gebeurde niet zo veel bij mijn weten. Ik zat er op tussen 1960-1967 . De laatste twee klassen was bij meester Crabbendam. Wie kent mij nog

Geen idee.....ik heb van 1958 tot 1962 daar op school gezeten, kwam in 1958 in Slotervaart wonen, blue-banddorp of zaagtandendorp, laagbouw huisjes met blauwe dakranden......Van Veen, Leemhuis, Crabbendam, Volkstedt, Brouwer etc......liep elke keer van de Jacq. Veltmanstraat via de Otto Heldringstraat naar school, had vele vriendjes en vriendinnetjes, weet ik nog wel.......wat een tijd geleden zeg........

Louis HIssink

Re: Re: Henri DunantSchool

Rob van Rossum:
L.F.Hissink:Daar heb ik van 1969 tot 1973 opgezeten. Hoofd van de school Meneer van Veen. Meester Klootwijk, Juffrouw Hafkamp, Juffrouw Kat , Juffrouw Leemhuis.. Zomaar een paar namen die me op komen. Leuke tijd gehad. Kampioen schoolbasketbal geweest. Nog steeds herineringen aan de finale in de Apollohal in Amsterdam. Eigenlijk geen contacten aan overgehouden met klasgenoten. Jammer..
He louis, was ik daarbij........die Apollohal
Je woonde toch vooraan in de Jacues Veltmanstraat groot gezin tegenover Bernadette.....
Groet, Rob

Ja klopt. Ik woonde op nummer 78.
Ik kwam van de week toevallig nog een teamfoto tegen van die basketbalploeg..

R. Nyns

Henri Dunantstraat

Ook ik bracht er mijn vroege kinderjaren door. Vanaf maart 1962 t/m juli 1967. Ik zat op de Henri Dunantschool waar jaarlijks een bloembollen tentoonstelling was, zodat de hele school naar hyacinten rook. De strenge winter van 1962. Schaatsen op de sloot en een periode met veel ijzel waarin we naar school toe schaatsten. Mijn juf was juffrouw Marian Brouwer. De kleuterschool was de Wilde Zwanenschool , gevestigd in een houten noodgebouw aan de Elisabeth Bodaertstraat. Het was de tijd van de Greenspot ijsjes en heel af en toe met een stuiver snoep kopen bij de drogist op het Abraham Staalmanplein. Ik woonde op nummer 25. Bij ons op de "trap" woonden voornamelijk jonge gezinnen. Ik herinner me veel kinderen en bijgevolg veen vrindjes en vriendinnetjes. De families Trippelvitz, van Deijk, Meijer, Wiertz, Hessing. De eerste televisie was bij de familie van Deijk. Daar gingen we op woensdagmiddag soms kijken. De hele uitzending voor kinderen duurde slechts een uurtje. Daarna was het afgelopen.

Jan van Os E. Boddaertstraat 1963-'71

Re: Henri DunantSchool

L.F.Hissink:

Juffrouw Leemhuis, dat was mijn lerares 1966-67 de 6e en laatste klas op de H Dunantschool. Aan schoolbasketbal heb ik hele andere herinneringen , Ik herinner me alleen verloren wedstrijden zo rond '65-'66 tot 84-0 aan toe. En pesten bestond toen ook al wel , ik denk dan aan Menno Bom die ik later op de middelbare school nog eens heb teruggepakt.

Rob van Rossum

L.F.Hissink:

Groet, Rob

L.F.Hissink

Henri DunantSchool

Truus Korthuis

Henri Dunantschool

Carla Scholten-de Groot

terugblik

Wat leuk om deze foto's te zien. wat kan er in 50 jaar toch een hoop veranderen. De foto's kan ik nu mooi invoegen in mijn stamboomproject.