Wolven in Slotermeer

Auteur: Loesje
7 Fans

s’ Nachts kon je ze horen huilen. We woonden destijds met drie kinderen langs de Burgemeester Venning Meinezlaan waar vogelopvang 'De Zwaan' gevestigd was. Het waren geen wilde honden, maar echte wolven die er kennelijk tijdelijk een thuis hadden gevonden

Wolven in Slotermeer wie, wat, wanneer, waar ‘Verkeersveiligheid voor kinderen was ook in 1959 al een heet hangijzer, getuige deze foto van klaar-overs die deze kinderen veilig naar de overkant van de Burgemeester de Vlugtlaan loodsen. Wie kon toen bevroeden dat kinderen jaren later banger zouden zijn voor een stelletje wolven dan voor het drukke verkeer in Geuzenveld Slotermeer?’

Op geplaatste afstand, gingen we ze dan ook regelmatig bewonderen. Ze liepen continu heen en weer langs het traliewerk. Zou het wel sterk genoeg zijn? “Ze willen er vast uit”, zei mijn zoon dan die het maar zielig vond en niet meer zo vaak ging tennissen. Er was een provisorisch tennisveldje, ter plekke, waar de twee wolven uitzicht op hadden.
Op een ochtend, politie volop in de straat nabij 'De Zwaan', kregen we te horen dat er eentje was ontsnapt. Nou, géén van de kinderen durfde de straat op, laat staan naar school (destijds jaren ’80 Brugemeester de Fockschool). Onze kat begreep al helemaal niet waarom hij geen rondje tuin mocht. De hele buurt werd afgezet, een helikopter zocht mee, pas de volgende dag werd de wolf ‘ingerekend’ en kon de buurt weer veilig de straat op. Natuurlijk wilde iedereen zeker weten dat er twee wolven rondliepen in de kooi en zo trok 'De Zwaan' veel belangstelling, hopelijk ook donaties. Uiteindelijk bleek dat de jongeren, die daar kwamen tennissen, op de zenuwen van die wolven te werken, althans zo werd mij verteld. Wat er van ze geworden is, weet ik eigenlijk niet, plotseling waren ze weg. Mijn zoon kon hun gehuil perfect nadoen en kon zo nogal eens de schrik aanjagen bij buurtgenoten om in het donker langs hun deur te lopen en het wolfgehuil imiteren.
Nu, zovele jaren later, kinderen allen het huis uit, kat overleden, hoor ik met grote regelmaat een helikopter overgaan. Nu gaat het over ernstigere dingen, zoals overvallers en dergelijke waar ze naar op zoek zijn. Daar was die wolf niets bij wat het huidige gevaar betreft.

Dirk

Aanvulling

Ik weet niet of de wolf 2x is ontsnapt, maar ik heb dit ook meegemaakt. Het was echter tussen 1992 en 1995 want toen woonde ik in de 'Amstelbierflat' (zo genoemd vanwege de reclame op het dak) aan de Harry Koningsbergerstraat. Toen ik mijn fiets neerzette bij de flat stond ik oog in oog met de wolf. Die was duidelijk banger voor mij dan ik voor hem. Hij was als welp meegenomen uit Roemenië hoorde ik en jongens hadden het hek bij de Zwaan kapot gemaakt om een tennisbal te pakken. Zo was het beest ontsnapt en het duurde inderdaad een nacht voordat hij met een gericht schot verdoofd werd. Een politieauto reed hem vervolgens aan omdat het beest zich niet zomaar gewonnen gaf. Volgens mij overleefde hij het wel en trok het beest inderdaad veel bekijks na afloop. Ik hoorde ook dat de wolven rond De Zwaan liepen omdat daar ook exotische dieren werden opgevangen die op Schiphol in beslag waren genomen. Daar was belangstelling voor in het criminele circuit. Ik weet sinds die keer dat de angst voor wolven schroomlijk overdreven is...

Linda

1 wolf in de jaren 90

ik kan mij herinneren dat er eind jaren 90 een wolf in een omheining liep op diezelfde plek. Zichtbaar vanaf burgermeester de vlugtlaan.