Boekpresentatie van Amsterdams eerste woningwetwoningen

Westerpark, Staatsliedenbuurt

Indringende bewonersportretten in 'Van woning tot wonen'

Van Beuningenstraat toen en nu

Ontroerende beelden, kleurrijke portretten en intieme verhalen van de afgelopen honderd jaar in de Van Beuningenstraat. In het boek 'Van woning tot wonen' is de Amsterdamse journalist en schrijfster Mirjam Brinks erin geslaagd de geschiedenis van de eerste woningwetwoningen van Amsterdam tot leven te brengen. Ze houdt van de stad en woont sinds drie jaar in de wijk Kadoelen. Daarvoor woonde ze in de Pijp en in Oud West. “Ik ben veel verhuisd maar Amsterdam is de stad waar ik het langst woon.”

Henk Banaan

Het boek dat in opdracht van Woningstichting Rochdale werd geschreven, verhaalt van levens van mensen die er de afgelopen honderd jaar hebben gewoond en geleefd. (Oud)bewoners hebben nooit eerder vertoonde privéfoto’s van de beginperiode beschikbaar gesteld voor publicatie. Zo waren daar Age en Grietje Jongsma. Het stel nam in 1909 met drie kinderen hun intrek in dit eerste woningwetcomplex. En Henk Jansen (95), beter bekend als Henk Banaan, die ruim dertig jaar lang iedere dag met zijn fruitkar door de straat liep om groente en fruit te verkopen. Heineken ontvoerder Cor van Hout, geboren en getogen in de Van Beuningenstraat, stal de appels van zijn kar.

Eigenzinnigheid

Het boek verhaalt ook over de eigenzinnigheid van deze straat met een rijke geschiedenis. Voordat de straat in 1985 werd aangelegd, stonden er vooral molens en herbergen. Al snel werd het een wijk van arbeiders en ambtenaren. Het is ook de straat waar Danny de Munk leerde judoën, waar Willeke Alberti haar grootouders opzocht en waar de kraakbeweging haar hoogtijdagen doormaakte. Het pand dat op zondag 3 oktober 1909 officieel werd opgeleverd, is een cultuurhistorisch monument geworden. Hier ligt de basis voor al die tienduizenden woningwetwoningen die later in Nederland zijn gebouwd.

Het eerste exemplaar wordt vrijdag 2 oktober door Evert Bartlema, vestigingsdirecteur van Rochdale, feestelijk overhandigd aan wethouder Dirk de Jager en oud Bewoners.
Voor informatie: Nico de Leeuw, Woningstichting Rochdale, nleeuwde@rochdale.nl

Mirjam Brinks

Mirjam Brinks (1970) is zelfstandig journalist en tekstschrijver. Daarnaast ontwikkelt zij concepten voor boeken en tijdschriften. Voor verschillende kranten en tijdschriften schrijft zij reportages en interviews. Na het afronden van de Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (1997) verhuisde ze naar Amsterdam en werkte zij ruim tien jaar bij dagblad De Telegraaf. Hier specialiseerde zij zich onder meer in financieel/economisch nieuws en gezondheidszorg. Vroeger ben ik met mijn ouders veel verhuisd. Ik voel me hier erg thuis. Ik heb Sam, mijn vriend, hier leren kennen, mijn kinderen zijn hier geboren en het merendeel van mijn vrienden woont in Amsterdam.”

A.v.Santberghen

Re: 100 jaar van beuningen straat.

W.Ravesteijn:
Geachte heer,
Mijn vrouw heb altijd in de van boetselaarstraat gewoond en nu wil ik voor haar dit boek kopen.
Zou u mij misschien kunnen vertellen waar dit mogelijk is.
Bijvoorbaad dank.

W.Ravesteijn

100 jaar van beuningen straat.

Geachte heer,
Bijvoorbaad dank.

wpoppel

Van beuningenstraat Amsterdam

Mijn echtgeoot woonde een tijd lang in de van beuningenstraat. Hem zou ik een plezier willen doen met dit boek. Is het te bestellen??

A.J.Kraaijeveld

van beuningenstraat 100 jaar

ik ben geboren in deze straat in 1948 en ben zeer geintereseerd in deze publiekatie waar misschien ook herkenbare dingen in voorkomen.
Gaarne wil ik van u vernemen hoe ik in het bezit van dit boek kan komen.
bij voorbaat mijn hartelijke dank, en met vriendelijke groeten,