Buslijn 21

Een klets-en giechelbus

Geuzenveld-Slotermeer

Nog wat herinneringen uit mijn jeugd in Geuzenveld.

Bus 21 in de jaren 60  <p>Foto: Tom Mulder; zie ook <a href="http://www.amsterdamsetrams.nl/lijnen/lijn21.htm">www.amsterdamsetrams.nl/lijn21.htm</a></p>

Bus 21 in de jaren 60

Wie mag op het knopje drukken?
Een belangrijk vervoermiddel was voor ons de bus en wel lijn 21. Als we naar mijn Opa en Oma gingen in Uithoorn begon de reis in deze bus. Als we naar de binnenstad gingen begon de pret dus in de bus. De halte in de Beerenbroekstraat was ons opstappunt. Wij vonden het als kinderen altijd heel leuk in de bus en we hadden altijd wat te kijken en te wijzen. De meest gestelde vraag was of we er al bijna waren. Als Sinterklaas in Nederland was gingen we uiteraard ook met z'n allen naar de stad om naar de mooie etalages te kijken. Het was dan donker en wij vonden het echt heel spannend. Als klap op de vuurpijl kregen we dan een bord patates bij Harkema en die hadden van die overheerlijke zelfgemaakte mayonaise. De Sinterklaaspret begon voor ons al in de bus. We hadden één strijdpunt en dat was wie er op het knopje mocht drukken als we eruit moesten. We stapten altijd uit bij de halte Raadhuisstraat en zo liepen we dan het stadgebeuren in. In mijn pubertijd gingen we met vriendinnen de stad in om te snuffelen op het Waterlooplein en werd de bus een klets-en giechelbus. De terugtocht van al deze reisjes naar de Stad begon bij het beginpunt aan het Centraal Station en dan gingen we als het kon natuurlijk lekker achterin zitten en dan hoefde je niet zo snel op te staan voor iemand. (Dat deed ik trouwens altijd heel trouw.)

Mijn bril aan gort
Toen ik veertien was zag ik niet goed meer op het schoolbord dus moest ik naar de oogarts. Dat was Dr. van Deursen. In mijn herinnering zat deze (aardige) oogdokter ergens achter in Geuzenveld of bij het Confuciusplein in Slotermeer. Ik moest inderdaad aan de bril en mijn moeder en ik gingen op de fiets naar Cornea in Slotermeer voor deze belangrijke aanschaf. Het werd een bruin hoornen geval en ik vond het helemaal geweldig en interessant. Ik zat in Slotermeer op de Maris-Stella U.L.O. en ging altijd op de fiets naar school. Op een dag (ik had mijn bril ongeveer drie weken) was ik vanuit school even naar Plein 40-45 gefietst om een boodschap te doen en ging ik via de rotonde en de Antonie Moddermanstraat weer naar huis. Het regende pijpestelen en ik zag met die bril dus helemaal niets meer. Onder het fietsen deed ik de bril af en wilde hem in mijn jaszak steken. Op de een of andere manier mislukte dat en mijn bril viel op de weg. Ik stapte af en wilde mijn bril pakken. Maar Oh Jee, daar kwam bus 21 aan en ik was niet meer op tijd voor de bril. De bus ging met voor- en achterwielen over mijn bril en toen de bus voorbij was kon ik diverse stukken bril en glas oprapen. Ik kwam drijfnat en jankend thuis en lichtelijk in paniek vertelde ik snikkend dat de bril stuk was en hoe het gebeurd was. De bewijsstukken legde ik op de keukentafel. Ik was zo geschrokken en dacht dat mijn vader heel boos zou zijn . (Ik zag de bui al hangen.) Gelukkig viel het mee en moest ik dus weer met mijn moeder een nieuwe bril kopen.

Klik hier voor alle verhalen van Marie-Anja.

Warme walm

Pieter en Marie-Anja

Moet je voorstellen, dat snufje warme walm wat jullie (in)namen is de voorloper van het hedendaagse snuiven.

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

warme walm van de motor

Hoi Pieter

Die warme walm vond ik heerlijk en ik nam vaak even een snuifje als ik achter de bus stond te wachten als ik op de fiets was. (moet je nu niet meer aan denken)

Groetekes van Marie-Anja

Conny van IJLL (1959)

Bus 21 VOL

Bus 21 reed ook door de Jan van Galenstraat. Doordat hij al een flinke rit achter zich had was de bus vaak vol rond de tijd dat ik naar school toe moest. Voorop het voorruit stond dan het bordje "VOL" iets wat ik niet zo prettig vond. want daardoor kwam ik te laat op school.

Hanneke

Bus 21 ja en later voor mij bus 21 of....tram 13

Dat kan ik me inderdaad nog heel goed herinneren. De brievenbus aan de voorkant. Wie mocht er op het knopje drukken... Later toen we verhuisd waren naar een grotere woning in Slotermeer, achter de Burg. Vluchtlaan, gingen we altijd op een strategisch punt staan, zodat we of bus 21 of tram 13 konden nemen. Leuk stukje weer Marie-Anja. Jij rakelt dingen op die heeeeeeel ver weg zijn gezakt en die zonder jouw stukjes zeker niet meer naar boven waren gekomen. Ik zeg: VOORAL DOORGAAN!!!!!

En dan de brievenbus aan de voorkant van de bus... altijd een billenkrampend moment als je van je moeder een brief of ander postgebeuren in die bus moest gooien.... heeft de chauffeur me wel gezien... rijdt hij niet weg met mij vastgeplakt op de bumper ervoor....en die warme walm van de motor. Het was voor mij ... snel voor de bus springen... post erin en struikelvallend over de stoeprand weer naar veilig gebied...
Nee, hoewel ik de bus een prachtig vervoersmiddel vond... daar had ik wel eens enge dromen over...
Nu alleen nog maar prettige herinneringen.

Bus 21

Hoi Okko

Ik vond bus 21 een hele mooie bus toen hij blauw was en als kind vond ik het zelfs al leuk om bij de halte te staan omdat we altijd tegelspelletjes verzonnen. De beslagen ramen werden altijd volgetekend met allerlei bloemen en beestjes en niet te vergeten onze namen. Ik hoor mijn moeder nog zeggen "gekken en dwazen schrijven hun namen op deuren en glazen".

Bij de Wiltzanglaan ergens op een hoek was een drogist met een hele volle etalage. Het ronde schooltje daar in de buurt vond ik ook altijd zo leuk om naar te kijken.

Bus 21

Wat hebben we hier vaak gebruik van gemaakt. Het was vrijwel de enige manier om vanuit de stad in Geuzenveld te komen en andersom natuurlijk. Ik heb het nu over buslijn 21. Het alternatief was lopen, de auto nemen als je die had of fietsen. Mijn ouders, ikzelf en zelfs mijn tantes, ooms, oma en opa namen buslijn 21 als ze bij ons in Geuzenveld op bezoek kwamen. Zij kwamen met de trein vanuit Rotterdam en namen bus 21 vanaf het CS en stapten uit in de Aalbersestraat, hoek Strackestraat. Ik ben vaak mee geweest om ze op te halen van het station of om ze weg te brengen natuurlijk en kan mij de route van de bus nog zo voor de geest halen. Aalbersestraat, Ruys de Beerenbrouckstraat langs het CBR, Anthony Moddermanstraat, Burg. De Vlugtlaan, Burg. Vening Meineszlaan, Wiltzanghlaan, Bos en Lommerweg langs de Pniëlkerk, Admiraal de Ruijterweg, enz. enz.
Begin/eindhalte
Ik had een oudtante wonen in de Nolensstraat. Zij keek vanuit haar kamer zo op de begin/eindhalte van bus 21, de zogenaamde keerlus. Wat vond ik het vroeger mooi om naar de aankomende en vertrekkende bussen te kijken. In de beginjaren van Geuzenveld waren dit natuurlijk de oude blauwe bussen met de brievenbus voorop, zoals afgebeeld in het stukje van Marie-Anja en later kwamen natuurlijk de bekende rode bussen. De blauwe bussen waren nog voorzien van een handgeschakelde versnellingsbak en koppeling, wat de chauffeur natuurlijk best een hoop extra werk opleverde.
Spugen
Ik herinner mij een tochtje in een warme en volle bus 21 met beslagen ramen. Ik was denk ik een jaar of zeven en moest staan in de bus want ouderen mochten zitten in die tijd. Er hingen bordjes in de bus met opschriften zoals: ‘Opstaan voor iemand, misstaat niemand’ of ‘Voor de streep geen staanplaats’ of ‘niet spreken met de bestuurder tijdens de rit’. Geldt dit vandaag de dag nog?
Ik werd misselijk en zei dit tegen mijn moeder. Zij antwoordde ‘ diep zuchten dan gaat het wel weer over’. Meestal was dit zo maar nu niet. Ik werd steeds misselijker en opeens moest ik spugen. Wat ik mij nog voor de geest kan halen is een voor mij zittende man in pak die quasi onverschillig door het beslagen raam naar buiten keek en mijn moeder die met een zakdoekje de broek van de man probeerde schoon te maken, wat volgens mij dus niet lukte. Hoe het verder afgelopen is weet ik niet meer. Ik zal dit nog eens navragen.