Paard in de tuin

Auteur: Fons Buis
Spaarndammerbuurt

Wat herinneringen aan de jaren ’50, deel 1

Vader met paard Piet voor de deur van Houtrijkstraat nummer 15 Foto: omstreeks 1930, collectie Fons Buis

Wij woonden in de Houtrijkstraat op nummer 13. In het onderstuk op nummer 15 had mijn vader een kleine eenmanszaak. Hij was grossier in azijn, mosterd, specerijen en aanverwante artikelen. Wij hadden ion de buurt de roepnaam/scheldnaam “mosterdpot”.
De azijn maakte hij zelf, dat wil zeggen hij mengde azijn essence met water en vulde hiermee flessen van een liter. De mosterd kreeg hij in grote vaten aangeleverd en dit deed hij dan in kleine potjes. Ook de specerijen kreeg hij in groot verpakking aangeleverd en hij verpakte die dan in zakjes van 4 of 5 gram. Al dat werk deed hij met de hand.
De producten werden door hem door heel Amsterdam uitgevent bij kleine zelfstandige kruideniers en melkzaken. In de jaren ’50 waren er in Amsterdam nog veel dergelijke kleine winkeltjes te vinden.
Voor het rondbrengen van zijn waren gebruikte hij paard-en-wagen. Zowel het paard als de wagen werden gestald in het zelfde onderstuk op nummer 15 in de Houtrijkstraat. De wagen stond in de werkplaats en voor het paard was een stal gebouwd in de achtertuin. De stal zat wel geheel en al vast aan het onderstuk.
In de eerste jaren na de oorlog (ik ben in 1942 geboren) stonden er naast het paard ook nog een aantal geiten in de stal.

Lees ook deel 2 'Paard in de gang' van dit verhaal.

Bekijk meer afbeeldingen

Een bedrijvig stukje Houtrijkstraat in 1925 Op nummer 11 een melkhandel, op nummer 13 woonden mijn grootouders (opoe staat in de deuropening en opa staat er bij), op nummer 15 was de grossierderij gevestigd (toen van mijn grootvader samen met mijn vader) en op nummer 17 was een melkhandel. Foto: 1925, collectie Fons Buis

Een paar etiketten uit die tijd Foto: Fons Buis

José Stolp

Geschiedenis

Wat leuk om te lezen hoe het vroeger er aan toe ging. Dit zijn de echte stukjes voor het Geheugenvanwest. Ik woon nu in de Polanenstraat al 12,5 jaar en denk er heel vaak aan, hoe de buurt er vroeger uit gezien moet hebben. Heel mooi vind ik ook de etiketten!
Ook dat al het werk nog met de hand gedaan werd en met paard en wagen vervoerd. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. De spullen zullen wel van goede kwaliteit geweest zijn. Beter dan de fabrieksmosterd......