Kapsalon Schnür (1)

Verteller: André Schnür
Staatsliedenbuurt

Wereldberoemd in de Staatsliedenbuurt

Kapsalon Schnür in de Van Hogendorpstraat 92 Foto: José Stolp, 2010

Nog net als vroeger

Eenenveertig jaar geleden op 26 november 1969 opende André Schnür zijn kapsalon in de Van Hogendorpstraat 92. Hij was 19 jaar, kwam van de kappersvakschool en had er genoeg van om bij een baas te werken. Hij wilde zelfstandige zijn. Nu is hij 60 en zit na al die jaren nog steeds op deze locatie in de Van Hogendorpstraat.
André’s motto schijnt ‘een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’ te zijn, want de grappen en anekdotes vliegen om je oren tijdens het gesprek. André Schnür is een rasechte Amsterdammer. Zijn overgrootvader was een Duitser, wat aan de naam Schnür te horen is.
In de vier decennia dat André de kapsalon beheerd, is het interieur onveranderd. Het is nu weer helemaal in de mode en zou zo als ‘vintage’ bestempeld kunnen worden. Om die reden wordt de kapsalon wel eens aan het blad Vogue verhuurd voor een fotoreportage. Ook op de bovenetage, waar André woont, worden wel eens foto’s gemaakt voor diverse tijdschriften.

Knippen, kappen en grappen maken

Het is dinsdag en dat is behalve zondag de dag waarop de kapsalon gesloten is. We kunnen dus rustig praten en André steekt van wal, onder het genot van een onafscheidelijke vriend, z’n pilsje.
André: ‘Ik was vroeger alleen dameskapper want aan de overkant van de straat zat een herenkapper en we hadden afgesproken dat ik alleen dames zou knippen en hij alleen heren. Maar het werk liep terug en de eigenaar van de salon is bij het GVB gaan werken en sindsdien ben ik dames- en herenkapper. Ik knip iedereen, ook kinderen. Die leidt ik af met een Donald Duck en voor ze er erg in hebben is hun haar eraf.
De prijzen zijn enorm veranderd want in 1966 toen ik mijn opleiding had afgerond kostte knippen 2,50 gulden. Daar heb je nu nog niet eens een kam voor bij wijze van spreken.

Dit is het eerste van twee delen. Link naar deel 2

Dit stukje is in de Staatskrant/buurtkrant verschenen september 2010. Deze krant verschijnt gratis in het verspreidingsgebied van voormalig Stadsdeel Westerpark.

Nog net als 41 jaar geleden Foto: José Stolp, 2010

André (rechts) in z'n jonge jaren Foto: José Stolp, 2010 (uit de etalage van kapsalon Schnür)

roel

Kapper Schnur

Bijna alle buurtwinkeltjes zijn er verdwenen , zo zat er vroeger een een schoenmakertje, een poellier, een slager groentewinkel en een islamitische slagerij , bij André kwamen veel oude vrouwen voor hun krullen. hij was mijn buurman cq verhuurder want Andre had ook nog wat panden in de van hogendorpstraat in zijn bezit.

P.M. VAN ZWAM

Kapper schnur