Buurtsuper De Spar

Deze buurtsuper heeft mijn hele jeugd bestaan op de Osdorperban.

Langs de kassa

Mijn hele jeugd betekent zo'n 25 jaar. Een hele generatie dus. De SPAR. Zo'n gezellig supermarktje met vooraan twee kassa's omringt door een heleboel snoep. De Spar werd geleid door de familie Visser waarvan de zoon bij mij op school zat. De dochter des huizes was van mijn grote broers leeftijd en zij kwam op 'wat latere leeftijd' bij ons over de vloer.
Ik kan mij een aantal bezoekjes aan de SPAR goed voor de geest halen. Die ene keer dat mijn moeder maandverband nodig had en ik aanbood (of opdracht kreeg) om dit voor haar te halen. En de bezoekjes dat ik langs de kassa liep met niets om af te rekenen. Onderweg naar huis stak ik dan zonder enige schaamte de snoepjes in mijn mond. Of deze diefstal een oorzaak was weet ik niet maar de SPAR hield op te bestaan.
Meneer Visser had nog niet de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en had een baan gekregen op Westgaarde. Als jeugdige tiener snapte ik die move niet direct. Maar meneer Visser was "kraai" geworden.

Westgaarde

Het was tijdens het afscheid van mijn vader. Een trieste bedoening zoals dit hoort te zijn. Ieder nam afscheid op de eigen manier. Ik had inmiddels afstand genomen van de plek waar mijn vader lag. Genoeg treurnis voor dat moment. Ik hield mijn moeder in de gaten en mijn kleine zusje. Plotseling komt meneer Visser aangelopen. Zijn gezicht in de plooi. Hij vraagt de aandacht van mijn moeder en zegt: "Riet, ik heb het haar van je man even netjes gelegd hoor..."
Deze lief bedoelde actie ging langs mijn moeder heen. Bij mij echter kwam hij binnen.
Als een dolk! 'Wat moet die groenteman aan mijn vader!' moet ik gedacht hebben.
Uiteraard was dit een momentopname maar één om nooit te vergeten.

Eerlijk duurt het langst

In 2008 kwam ik mevrouw Visser tegen op het bruggetje bij het Groenpad. Een alleraardigste begroeting met drie zoenen. "Hallo tante Mien, hoe gaat het met u?" Gek eigenlijk. Vroeger noemde ik haar nooit tante. Ook zoenden we nooit. Lag het aan haar vrolijke karakter? Of lag onze jarenlange geschiedenis hieraan ten grondslag? Het gesprek dat volgde was open en gezellig. Zo gezellig dat ik plotseling de diefstal van snoepjes bij haar opbiechtte. Ze keek mij aan zoals alleen een tante Mien mij aan kon kijken. Me haar kop 'n beetje schuin omhoog. "Hm, wie niet...!". En ze gaf een knipoog.
Zou ze het mij vergeven? Goed, dan vergeef ik de dolksteek van meneer visser ook!

Ad van Deudekom

Maarten Spanjer kwam boodschappen doen.

Ad van Deudekom

Spar Jan van Deudekom overgenomen door Spar Visser

De Spar aan de Retiefstraat 31, zie foto's, werd overgenomen door Visser.

Jan van Deudekom en zijn vrouw Tonnie, verhuisden naar de Petroriustraat. Jan werd vertegenwoordiger bij vleeswarenfabrikant Anton Hunink in Deventer. Het gezin verhuisde in 1959 naar Deventer

Kees

Dubbellikkers

Bij deze spar kon je dubbellikkers (waterijsje met twee stokjes) kopen voor een dubbeltje. Maar ze werden ook wel per halve verkocht voor een stuiver. Het was een relatief kleine supermarkt, en alles stond zo dicht op elkaar dat je er je kont niet kon keren.

Henk Visser

Ome Henk en tante Mien

Tsja... Ome Henk en tante Mien... Ome Henk was een volle neef van mijn vader, die, net als ik en mijn opa, ook Henk heten. Ome Henk had eerst een Sparwinkel in de Retiefstraat in Oost en toen ging hij naar de Osdorperban. Omdat ik in de jaren 50 'loopjongen' was bij de Spar op de Transvaalkade, kwam ik ook vaak bij De Spar, tevens mijn ome Henk en tante Mien, in de Retiefstraat, om bepaalde artikelen even te lenen. Zo ging dat vroeger. Later werd ome Henk 'kraai'. De familie en relatiebanden zijn te zwak en te ver weg, zodat ik nu niet eens weet hoe het met hen gaat. Leven ze nog? En hun kinderen? Ik ken ze helaas niet..

Marianne van den Berg

Snoepjes

Dus ik was niet de enige, ik heb ooit een verkade reep gejat, maar werd betrapt, door de Hr. Visser. Moest mee naar achter en allerlei, achteraf gezien loze dreigementen met politie etc.
Jaren later, werkte ik bij Westgaarde en wie komt daar binnen wandelen, de hr. Visser met een Uitvaartleiderpakkie an(Hij werkte bij de PC trouwens). Hij zegt tegen mij, na zo een jaartje of 30, jouw ken ik, jij heb vroeger bij mij een verkade reep gejat. Hoe is dat mogelijk, nou kan je vertellen, op dat moment schaamde ik mij meer, as die 30 jaar ervoor. We hebben er later ook vreselijk om gelachen.

Zeger de Lange

De buurtsuper De Spar