Fietsend door de Staatsliedenbuurt (1)

Amsterdam-West, Oud-West

Herinneringen van circa 60 jaar geleden met recente foto’s.

Het door ons genoemde ‘Kippenbruggetje’ over de Kostverlorenvaart (links) en (rechts) de Kattensloot, resp. van de Wittenkade naar de Jacob Catskade Foto: Jan Wiebenga, augustus 2010

Op de Wittenkade tussen het Kippenbruggetje en de brug bij de Van Limburg Stirumstraat ben ik eens door of van het ijs van de Kostverlorenvaart gezakt. Het dooide en er dreven grote ijsschotsen. Dat was dus heel aantrekkelijk om van schots naar schots te springen. Natuurlijk ging het ook wel eens fout en gleed je van de ijsschots het water in. Na enige moeite kon ik weer op een schots klimmen en naar de kadekant komen. Drijfnat thuisgekomen werd er door mij een onduidelijk verhaal gehouden wat duidelijk moest maken dat het eigenlijk niet mijn schuld was? Ik zou een poging hebben gedaan iemand te redden!

Een slooppand? in de Fannius Scholtenstraat nr. 72 (links) en nr. 70 het hoekpand. Tussen Van Beuningenstraat en Van Hogendorpstraat. Foto: Jan Wiebenga, augustus 2010

In 1934 op nummer 74 twee hoog (op de foto reeds gesloopt) woonde mijn overgrootmoeder van vaderskant in bij mijn grootouders, mijn vader en zijn broer woonden ook nog thuis. Dus vijf volwassen mensen in zo’n kippenhokje, met alleen koud water en zonder douchruimte. Het is jammer dat ik net te laat was om een foto van het bewuste pand (74) te maken. Ik mocht op nummer 72 niet naar binnen, te gevaarlijk werd er gezegd. Nu, maart 2011 staat dit huis er nog.

Wordt vervolgd.

J.L.Baas

jan baas

mijn vader Klaas Baas was heier en heeft meegewerkt om het kippenbruggetje tot stand te brengen, daar dichtbij op de Wittekade nr 186 woonde mijn broer Albert Baas, hij was eerst tramconducteur op lijn 5, daarna bestuurder, en tenslotte buschauffeur

Theo Bakker

Re: IJsschotsen

Han vd Schaaff:
Op dit stukje De Wittenkade waren altijd ijsschotsen als het gevroren had.
Dit kwam door rederij Boekel, die hadden een werf aan de overkant van de kade, en zij moesten er altijd door met een ijsbreker, zodat er altijd een "bootje van Boekel" door kon voor reparatie of zo. Tussen de van Limburg Stirumstr. en de Haarlemmerweg was het ijs dan wel heel, zodat je daar wel kon schaatsen.

Weet je ook nog wanneer de werf verdween en de kade doorgetrokken werd?

Han vd Schaaff