Op nummer 87 zat in de vijftiger jaren de ijssalon van Jelle, een naam die bij mij veel herinneringen oproept. In die jaren was het een echte ijswinkel, betrekkelijk klein. Kwam je binnen dan stond er recht voor je de toonbank bijna van wand tot wand. In de toonbank waren twee ijsmachines gebouwd en vol bewondering keek ik toe als er toevallig ijs gemaakt werd.
Was het ijs klaar dan werd dat met grote houten spanen uit de machinebak gehaald en in de toonbank in grote bakken gedaan. Daar was veel kracht voor nodig.
Uit de bakken werd dan het ijs geschept om een ijs je te maken. Het was geen ijssalon, want je kon er amper zitten om een ijsje te eten. Ook vulde Jelle de bakken van een ijskar-bakfiets waarmee iemand ijs ging uitventen.
Als mijn vader een goede bui had werd ik wel eens op een ijsje getrakteerd. ’s Avonds laat nam hij na de hond te hebben uitgelaten voor mijn moeder een slagroomwafel mee. In de vijftiger jaren waren dat naast wat snoep de enige producten die er verkocht werden.
Tegen de 60-er jaren veranderde het assortiment langzamerhand van dat van een ijssalon naar cafetaria. Nog steeds werd er ijs gemaakt, maar langzamerhand werd het assortiment uitgebreid met patat-frites, slaatjes, bamiballen, nasischijven, triosticks en dergelijke. Het meeste van eigen fabricaat en van goede kwaliteit.
Nadat ik in 1963 was getrouwd maakten wij op zondagavond wel gebruik van hun diensten. Het uitkiezen van het juiste moment was wel erg belangrijk, want kwam je rond 6 uur in de winkel dan stond er veel klanten wel 4 of 5 rijen dik voor de toonbank. Ondanks de snelheid van handelen kon het soms wel lang duren en zo tegen 7 uur werden de meeste mannen onrustig, omdat zij ‘sport in beeld’ dreigden te missen.
Na onze verhuizing uit Amsterdam naar Beets in 1970 was ijssalon Jelle een vast bezoekadres als we eens in Amsterdam waren. Gebruikte veel snackbars inmiddels voorgebakken patat, Jelle volharde in het zelf snijden, voorbakken en afbakken van zijn patat frites. Terwijl ik dit schrijf loopt me alsnog het water in de mond.