Graphic designer Abderrazak Moufid

Verteller: Abderrazak Moufid
1 Fan

Wie werken er in Broedplaats De Vlugt? Shirley Brandeis van De Westerpost ging langs bij Abderrazak Moufid die – volgens zijn visitekaartje – Audio Visueel Producer is.

Abderrazak Moufid aan het werk in De Vlugt Foto: Shirley Brandeis, november 2011

Van je hobby je beroep maken
Het is niet voor veel mensen weggelegd. Maar Abderrazak Moufid is zo'n bofkont. Als puber werkte hij zijn eerste ideetjes uit op de groenkleurige schermen van zijn IBM-computer. “Het simpele programmeerwerk,” noemt hij het. De computer ontwikkelde zich en zo ook Moufid, die aan de slag ging met geluid en kleur en al snel onder de knie kreeg hoe je de animaties in computerspellen kon veranderen. Na de studie bouwkunde, waarbij vooral zijn oog voor detail hoge cijfers opleverde, volgde het Grafisch Lyceum. Moufid: “Ik was op de Open Dag en zag daar dingen waar ik al jaren mee bezig was!” Het werd de studierichting Multimedia en na zijn afstuderen in 2000, in een tijd waar de bergen nog van goud waren op internetgebied, kon hij internationaal aan de slag en reisde hij voor zijn werk onder andere naar Jamaica, Italie en Finland.

Mooie ruimte
Nu heeft hij kantoorruimte in De Vlugt. Hij deelt hij zijn werkplek – een bureau met imposante computerschermen – met onder andere een fotograaf, een tekstschrijver en een acteur. “Het is een mooie ruimte en goed beveiligd. En vol met mensen die in hetzelfde vakgebied zitten. Dat leidt tot mooie samenwerkingen.” De onderlinge synergie is groot. Moufid maakte een film voor poppenspelercollega Wim Kerkhove, terwijl tekstschrijver Dorendel Overmars op haar beurt Moufid de teksten voor een van zijn producties leverde.

Trots
De stap om voor zichzelf te beginnen kwam nadat hij een contractverlenging weigerde. “Ik was toe aan een andere uitdaging. Ik wilde iets om echt trots op te zijn.” En dat kon hij het beste door zijn eigen opdrachtgevers uit te kiezen – SBS6, UPC en Nutricia zijn enkele van de bekende namen in zijn portfolio – en zijn eigen richting te bepalen: het produceren van verschillende audiovisuele projecten. Hij maakt grafische 'dingen' oftewel animaties voor op een scherm, zoals een computer, tv of mobiel en groter: een videowall of bioscoopscherm. Moufid legt het zo uit: “Sqrean is het eindresultaat van een grafisch product gemaakt voor een daadwerkelijk scherm, event, mobieltje of andere grafische scherm toepassingen.” Klaar voor de 21e eeuw. “Ik ben het papier voorbij.”

Wat audiovisuele projecten zijn, laat Moufid zien op zijn website: http://www.sqrean.nl.