Terugblik op de Hoofddorppleinbuurt (2)

Hoofddorppleinbuurt

Mijn kleuterschool stond in de Legmeerstraat. De ingang lag in de haakse bocht die de straat maakt. Tegenwoordig is er een moskee en een cultureel centrum in gevestigd.

Legmeerstraat Legmeerstraat gezien vanaf het Legmeerplein. Bouwstijl Roodenburg.

Pal naast de schoolingang was een schoenmakerij; als attractie voor de schooljeugd was eens een kijkdoos tegen het etalageraam geplaatst. Wat daarin te zien was, kan ik me niet meer herinneren, alleen de drommen kinderen die om de beurt een kijkje wilde nemen.
Schuin tegenover de school waren loodsen en bergingen waar o.a. Freek de groenteman zijn lange handkar stalde. Op gezette tijden kwam Freek en manoeuvreerde kunstig zijn éénassige lange kar, volbeladen met groente en fruit, vanuit de Heemstedestraat onze straat in.
In de Stolwijkstraat was maar één winkeltje; kruidenier van Schaik had zijn nering op nummer 1, naast de viswinkel op de hoek. Het was er altijd schemerig binnen. Gezeten op een krukje kwam hij vermoeid overeind als je de winkel binnenkwam; hij moet toen al een oude man geweest zijn. We kochten alleen bij hem als we iets snel nodig hadden of iets vergeten waren. Hij verkocht nog artikelen los, bonen en erwten schepte hij uit houten bakken die langs de wand stonden in bruine papieren puntzakken en op de weegschaal werd de hoeveelheid afgewogen.
Later werd de winkelruimte bij de viswinkel gevoegd, maar jarenlang waren er nog sporen te vinden van de vroegere bestemming.
Een bijzondere verschijning was de ijsbezorger. Aan de overkant van de straat werd eens in de zoveel tijd op een adres een groot blok ijs bezorgd, dat een primitieve dubbelwandige ijskast een tijd van koelte kon voorzien. Met een soort pikhouweel sjouwde een man de ijsklomp op zijn schouder de trap op.
Op zaterdag zagen we de olieman in de straat. Hij had een karretje dat door een nukkig ponypaardje voortgetrokken werd. Aan de achterzijde van het wagentje waren grote koperen kranen en de olieman vulde daar de vierkante hoge petroleumvaten van de huisvrouwen die om de kar dromden. Petroleum was toen nog een gebruikelijke brandstof voor koken en verwarming. Wat de olieman aan andere spullen verkocht, zoals poets- en schoonmaakartikelen, borstels, zeemleren lappen, alles rook naar petroleum.

Hier staan meer verhalen over de Hoofddorppleinbuurt.

Kleuterschool 'Dotterbloem' - Legmeerstraat 79 Legmeerstraat 79 Kleuterschool 'Dotterbloem'.

Betty Teune

Hillegomschool

Ik heb ook op de Hillegomschool gezeten en had als meester dr heer Warger. Kan iemand dat zch nog herinneren?

frans de croon

Re: Re: Hy

Beppie / Lisa Govers- Koelman:
Frans de Croon:Mijn naam is frans de croon, sassenheimstraat 34 Amsterdam, wie kent mij nóch
ik ben Beppie Koelman en had een vriendinnetje die heette. Tiny Douma en die woonde ook in de Sassenheimstraat

frans de croon

Re: Re: jan baas

Lisa Govers-Koelman:
jan baas:wij kwamen in het jaar 1951 te wonen in de Woubruggestraat nr 3, eerste etage op de hoek van Rietwijkerstraat nr 3 boven de bakker.Ik werkte toen bij het Int transportbedrijf D.P. de Rond, er stond vaak een truck van ons voor de deur. later zijn we naar nr 5 verhuisd omdat daar een slaap kamer meer was,ik veranderde toen van baan en werd Wegenwacht met motor en zijspan. Om tenslotte voor zelf een garagebedrijf te beginnen aan de Sloterkade 170, waar we op nt 186 gingen wonenin 1992 heb ik de zaak verkocht met grote tegenwerking van makelaar Rietveldm thans woon ik in Heiloomijn adres is jabimsn@live.nl
Hallo ik heet Beppie Koelman en wij woonde op de Sloterkade 177 ik was toen 8 jaar mijn zusje Janneke was toen 4 jaar. Ik weet nog dat er een paardensmid was en een bloemenman die op markten stond en zijn vrouw was een beetje scheel en die noemde wij schele Dien en dan was er nog een schildersbedrijf Duinker die hadden een dochter Dieneke en zoon , de zoon had een bloedziekte. Dan was er nog een zaadhandel die van de familie Frewert was en die hadden drie dochters, Marianne, Johanna en Tekla, daarnaast was een sigarenzaak die een dochter hadden Thea van Eden, dat waren mijn vriendinnetjes. Wij balde altijd tegen de muur van de garage en speelde veel in die hoek. Ook was er nog de AEG fabriek waar we altijd met de autoped van de hoogte gingen rijden. Later zijn mijn ouders verhuisd naar de Warmondstraat. Ik heb fijne herinneringen aan deze buurt, jammer genoeg kan ik niemand meer vinden uit die tijd. Leuk je verhaal te lezen veel herkenning en herinneringen .

Lisa Govers-Koelman

Re: jan baas

jan baas:
mijn adres is jabimsn@live.nl

Beppie / Lisa Govers- Koelman

Re: Hy

Frans de Croon:
Mijn naam is frans de croon, sassenheimstraat 34 Amsterdam, wie kent mij nóch

Dirk

Re: Hillegomschool Rietwijkerstraat

De sigarenwinkel heette van Dam.

Lenie Donker

Mevr. Donker

Er wordt geschreven over de Hillegom school, maar ik heb gezeten op de Bennebroek school deze lag achter de Hillegom school de speelplaats zat er tussen. Mijn naam is Lenie Donker. Misschien herkend mij iemand.

J.G. Tersteege

Hillegomschool Rietwijkerstraat

Op deze interessante site staat heel veel ge- en beschreven over de Hoofddorppleinbuurt. Erg leuk. Weinig over de straten daarachter waar ook kenmerkende winkeltjes waren. Misschien dat dit bericht wat losmaakt en meer informatie teweeg brengt. Ons gezin woonde van 1949 tot 1966 op nummer 42 van de Rietwijkerstraat, naast de fietsenmaker op de hoek van de Stolwijkstraat. Als je vanaf de Aalsmeerweg rechts de Rietwijkerstraat in liep had je op de hoek de Italiaanse ijswinkel. Iets verder de zaak van Tulleken en op de hoek van de Stolwijkstraat zoals gezegd de fietsenmaker. Vanuit ons huis rechts richting de Warmondstraat had je een melkboer. Soms riep hij mijn hulp in om de ijzeren kratten terug te brengen naar zijn zaak wanneer hij bezig was met zijn ronde door de buurt. Want mijn vader had een houten karretje gemaakt met oude kinderwagenwielen. Totdat deze het onder het zware gewicht van de kratten begaf en deze werden vervangen door kogellagers. Wat een hels lawaai altijd 's ochtends wanneer de volle ijzeren kratten melk op de stoep werden gekwakt. Op de hoek van de Piet Grijzenbrugstraat zat zijn concurrent, ook een melkzaak. Aan de overzijde op de hoek tegenover de Hillegomschool zat een bakkertje die met zo'n ouderwetse houten kar het brood langs de deur bracht. Later kwam daar, dacht ik, een sigarenwinkel. Daarboven woonde de huismeester van de Hillegomschool. En oh wee, als we voor de school voetbalden kwam hij altijd kwaad naar buiten en stuurde ons weg. Wat al te vaak kwam de vijf-maal-acht langs die hij waarschijnlijk inriep en onze bal confisqeerde. In de loze ruimte die tussen de huizen aan de overkant van onze straat en de Hillegomschool was had de melkboer een spoelruimte waar we vaak stonden te kijken. Vanuit die spoelruimte kon je ook naar de achterkant van de school, het schoolplein. Heel raar eigenlijk. Op het schoolplein was er ook een soort aquarium waar de jaarlijkse schoolfoto's werden genomen, staat mij bij.

janna meijer-evers

de Dotterbloem en de Hillegomschool

Ook ik heb gezeten op de Dotterbloem vanaf 1948 daarna naar de Hillegomschool tot plm. 3e klas.Daarna ging mijn vader heipalen heien op Geuzeveld en waar ik ook moederziel alleen moest wonen zonder mijn vrienden en vriendinnetjes.
Dat snoepwinkeltje herinner ik mij nog heel goed hoor ook de tandarts daarna..
Ik heb nog een mooie foto van de Dotterbloem uit ik denk; 1949/50.
Prachtige tijd.

janna meijer-evers

Re: kleuterschool Legmeerstraat

Rita Austmann:
Ik heb ook op die kleuterschool gezeten vanaf dat ik 4 werd in 1951. Ik herinner mij nog juffrouw Wezemael of Wezemaal en ik herinner mij ook nog dat zij jarig was op 17 mei. Herinnert iemand deze juffrouw? Ik woonde toen aan de Schinkelkade 44 ''' Sinds 2 jaar woon ik in Slotermeer aan het Confuciusplein. Dat plein heeft dan wel een opknapbeurt gehad met een nieuwe voetbalkooi, maar dan heb je het ook meteen gehad. En er is nieuwbouw gekomen maar voor de rest is er totaal niks te beleven. Nog steeds geen supermarkt dat wel de bedoeling was gelijktijdig met de oplevering van de nieuwbouw, maar niemand wil op die hoek een winkel meer gaan beginnen, ook de Lidl niet meer, terwijl die nieuwbouwruimte nu al twee en een half jaar leegstaat. Twee weken terug is dit nog door 33 krakers gekraakt maar gelukkig kwam er veel politie om hun eruit te jagen en er een paar op te pakken.

Frans de Croon

Hy

Rudy

Re:Kleuterschool Legmeerstraat

Rudy:
Ik heb ook op de kleuterschool in de bocht van de legmeerstraat gezeten en natuurlijk matjes vlegten en spelen met boetseerklei en de zandbak. Als ik goed herinner hadden wij juffrouw Harsens en ik zat een tijdje naast Jonny Seur het zoontje van kapper Seur van de Allsmeerweg,leuke herrinneringen.

Rudy

mnr

Frans de Croon

Re: Re: westlandgracht amsterdam 109

Frans de Croon:
marja koppenberg:ik woon nu in limburg ,het is zo leuk om al die verhalen te lezen van vroeger ,ik krijg er kippevel van als ik die verhalen jeetje wat hebben ze alle en goed geheugen ik hoop dat er buurtjekinderen van vroeger er op reageren ik wil ze heel graag weer eens en met ze emailen ik ben van 1941 .

Hallo, Mijn naam is Frans de Croon geb. 1942 en woonachtig sedert lange tijd in Monschau, Duitsland in de mooie Eifel. Geboren in de Sassenheimstraat 34 en in de kleuterschool geweest Legmeerstraat. Heb jaren een mooie jeugd gehad in deze buurt en dat heb ik mijn kinderen in duitsland dit proberen bij te brengen, graag verneem ik enige reakties.
Groetjes,
Frans de Croon

Frans de Croon

Re: Re: Re: Marja Koppenberg

marja koppenberg:
Re: Marja Koppenberg:Beste Marja,Zet je eigen e-mailadres in het bericht, dan kunnen mensen reageren.Voorbeeld: geheugenvanwest@planet.nlDe redactie

Frans de Croon

Re: westlandgracht amsterdam 109

marja koppenberg:

marja koppenberg

Re: Re: Marja Koppenberg

Re: Marja Koppenberg:
Beste Marja,
Zet je eigen e-mailadres in het bericht, dan kunnen mensen reageren.
Voorbeeld: geheugenvanwest@planet.nl
De redactie

Rita Austmann

kleuterschool Legmeerstraat

marja koppenberg

Re: Marja Koppenberg

Beste Marja,
De redactie

jan baas

jan baas

voor die naamborden met Arabische tekens waar Hans Boellaard over schrijft zijn wij in hoofdzaak vertrokken uit Amsterdam !
Niet dat wij een hekel aan die mensen hebben, maar het waren niet onze klanten, altijd afdingen over de prijzen dat zijn wij niet gewend, en zo zijn er wel meerder dingen op te noemen.