Dubbelportret (3)

Vol verwachting klopt ons hart ... Sinterklaas 1957

Deze keer twee heel verschillende tijdsbeelden geschetst door de dames Van Gelder en Carpentier.
Met z'n allen TV kijken eind jaren 50 en oude ambachten herleven in 2008.

TV kijken bij tante Thea en oom Dries

In het begin van het televisietijdperk was het heel gewoon dat de kinderen van kennissen kwamen kijken naar de kinderprogramma’s op televisie. En in de Dolhaantjesstraat gold dat natuurlijk voor alle kinderen uit de buurt, elke woensdag- en zaterdagmiddag.
Mevrouw Van Gelder straalt nu nog bij de leuke herinneringen aan de kinderen die binnen trippelden, gauw hun schoentjes uitdeden en voor de TV gingen zitten in afwachting van weer een spannend verhaal. Wat heeft ze genoten van die kindergezichtjes destijds en eigenlijk kwam die eerste TV in de buurt door het advies van hun huisarts toen tante Thea tijdelijk aan huis gekluisterd was. Ook vaders en moeders kwamen TV kijken, bij de sportwedstrijden, het skispringen en bij trouwerijen natuurlijk. Voor gewone koffiekransjes had mevrouw Van Gelder geen tijd maar met deze nieuwe buren, die allemaal dolgelukkig waren met hun eengezinswoningen met tuin, was het heel gewoon om samen allerlei dingen te doen. Zoals ook badminton op straat tot het donker werd, terwijl de kinderen voor het raam toekeken. Er heerste gemeenschapszin in die buurt waar ze wel zo’n 46 jaar hebben gewoond. Ook Sinterklaas werd met elkaar gevierd, daarvan getuigt nog een foto met schoentjes die de kinderen hadden mogen zetten.

Dokters Tunteler en Meeuwissen

Beide dames - ze hebben het steeds over die gezellige saamhorigheid in hun oude buurtje - hadden dezelfde huisarts, dokter Tunteler. "Een jonge boerenzoon met een ‘melkbekje’ en een schat van een man die altijd tijd nam voor zijn patiënten." Hij werd opgevolgd door dokter Meeuwissen die samen met de heer Carpentier nog de voetbalclub ASV heeft opgericht.

Oude Ambachten

Mevrouw Carpentier heeft jaren bij de Drie Suisses gewerkt, een wolwinkel die onder meer wollen garens van heel goede kwaliteit verkocht. Nog steeds kun je voelen of een bolletje wol een echt Drie Suisses is, daar heb je geen wikkel voor nodig.
Zij is nog steeds gesteld op kwaliteit en vakmanschap. Daarom ook neemt ze deel aan het project ‘Oude Ambachten’, opgezet door mensen van Nieuw Vredenburg om basisscholieren samen met ouderen kennis te laten maken met allerlei ambachten. Daarbij vormen ouderen samen met een basisscholier een team. Vrijdag ’s morgens krijgen ze theorie en ’s middags volgt de praktijk en worden er vragen gesteld. De oudere helpt daarbij zijn of haar scholier (van acht of negen jaar) en de maandag daarop wordt het vragenlijstje uitgewerkt.
Mevrouw Carpentier vertelt over de vele vragen over hout en houtbewerking en een andere keer hebben ze de Diamantbeurs bezocht. Heel interessant allemaal en best vermoeiend. Zij vond het heel leuk dat sinds kort ook de kinderen meedoen met de lunch, samen met de ouderen. Vroeger namen ze hun broodtrommeltje mee en nu smikkelen ze samen van lekkere broodjes en een mandarijn!

Lees ook deel 1 en deel 2 van dit dubbelportret.

Gepubliceerd: 22 maart 2008