Een heel leven in Amsterdam

Bus 21 in Geuzenveld wie, wat, wanneer, waar Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam Door: Jan van Zijp

Mijn jeugd

Ik ben geboren en heb mijn jeugd doorgebracht in het hartje van Amsterdam. Tot 1956 woonden wij in een voor ons gezin kleine woning in de Haarlemmerhouttuinen. Ook wel ”de moord en brandbuurt” genoemd. Het was er altijd druk op straat. Wat me nog is bijgebleven is het dronkemansgedrag van de buren die onder veel kabaal het sleutelgat weer eens niet konden vinden en de herrie op straat als het Apollotheater uitging.

Eerste bewoning

In 1956 hoorden wij tot de eerste bewoners van de Pieter van der Werfstraat in Geuzenveld. Het verschil was groot. Wat was het rustig! Een ruime 5-kamerwoning, grote badkamer met lavet, twee balkons en een tuin. Alles in de omgeving was nog in aanbouw. In de Sam van Houtenstraat was een noodschool. Meisjes en jongens nog apart. Ook waren het meest broeders en zusters die les gaven. Het kerkelijk leven kwam in de noodkerk al snel op gang. Vooral zondags was het heel druk in de kerk. Later kwam er een prachtige school aan het water, het Koggenschip en ook werd de kerk O.L.V. van Zeven Smarten in gebruik genomen. De verbinding met de binnenstad was er met bus 21. Ook herinner ik me de spitsbus.

De dijk

Voor alle 3 de woonblokken was het uitzicht nog kale grond. In die periode werd daar door de gemeente van alles gestort. De kinderen speelden daar ook en door al die vuiligheid bleek dat niet alleen ik bij de dokter in de wachtkamer zat, maar meerdere moeders . Ook hun kinderen hadden een wormenbesmetting opgelopen. Gelukkig werd alles goed afgedekt en kwam er een dijk voor in de plaats. Een el dorado voor de jeugd.

Winkels

Het beviel ons goed in Geuzenveld. Met de meeste buurtjes hadden we heel goed contact. Waar nodig hielp je elkaar. Met sommigen heb ik nog altijd contact .Er kwamen ook steeds meer winkels. Belangrijk was de kruidenierswinkel van de familie Hoveling in de Ruys de Beerenbrouckstraat. De melkboer kwam nog aan de deur.

De melkboer in de Sam van Houtenstraat wie, wat, wanneer, waar Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam Door: Jan van Zijp

Op de hoek was een haarden- en kachelzaak. De bakker verkocht fabrieksbrood, het zogenaamde King Corn brood. Op het Lambertus Zijlplein begon het ook drukker te worden met een postkantoor en een apotheek en op de hoek een Chinees restaurant. Het is jammer dat veel kleine winkels moesten verdwijnen voor de grote supermarkten Albert Heijn en Dirk van de Broek.

Wat ging de tijd snel

De kinderen waaierden uit. We hadden ruimte genoeg voor de kleinkinderen. Mijn man ging met pensioen en in 1992 zijn wij – mede om gezondheidsredenen – vertrokken naar een aanleunwoning op het 0uwerdingenpad. Het werd een rustige tijd en we genoten er zoveel mogelijk van. Ik ben ook op schildercursus gegaan en ben best trots op de schilderijen die ik gemaakt heb.
Mijn man is in 1995 overleden. Ik mis hem elke dag maar ik ben op mijn manier doorgegaan en niet bij de pakken neer gaan zitten. Volgde een computercursus in het Leo Polakhuis, waar ik sinds 2003 woon. Zodoende kon ik mailen met mijn kleindochter die voor haar studie in Amerika was. Ik heb gelukkig veel interesses.
Nu ik 90 jaar ben en niet meer zo mobiel, doe ik het wat rustiger aan maar blijf op mijn manier bezig. Lees de Volkskrant, luister naar de radio, kijk tv en zit achter mijn computer en doe mee met activiteiten.

Mevrouw Louman-van Dijk wie, wat, wanneer, waar Foto: Anneke van Bentum

Mevrouw Louman-van Dijk wie, wat, wanneer, waar Foto: Anneke van Bentum Door: Jan van Zijp

Ik hoop dat het mij gegeven wordt het nog een poosje vol te houden in Amsterdam West.

Dit verhaal is onderdeel van “Van Schoenendoos naar Internet”.
Meer weten? Klik hier.

Klik hier voor de rubriek waarin alle verhalen van 'Van Schoenendoos tot Internet' komen te staan.

Ed Louman

aanvulling

Helaas is mijn moeder in jan. 2012 overleden. Niet alleen mailde ze op de computer maar skypte ze ook met haar zoon Peter, die nu in Thailand woont. Het gezin bestond uit 9 personen, 3 dochters en 4 jongens. Het was een aardige woning maar had maar een stookplaats in de huiskamer dus in de winter was het vooral in de beneden kamers ijskoud.

Gerard Broodbakker

Re: Pieter v.d. Werfsraat.

Gerard Broodbakker.:
Ik ben in 1961 geboren in de Pieter v.d.Werfstraat 12

De namen Van de Berg of Broodbakker Visser van de Hegel, Kiiburg je wat
ik ben 50 jaar geworden Dit is wat ik me kan herring op de dijk
(almering Zusser Riet kleuter School ( Hout )
speelde altijd op de dijk met mijn broer en Zus.

Helaas is de oude buurman en buurvrouw overleden ( Dick van de berg )

Driessen A.H.

Anja Brands.:
Ik ben in 1960 geboren in de Pieter v.d.Werfstraat ,kan me niet heel veelherrinneren want toen ik 4 jaar was zijn we naar osdorp verhuisd.U zal zich waarschijnlijk ons gezin wel herrinneren ,mijn vader was bakker en we hadden 8 kinderen waar ik de jongste van ben.7 meiden en een jongen.Mijn ouders leven helaas niet meer ,mijn vader was van 1917 en mijn moeder van 1925 .Ik zag in de westerpost een artikel staan van deze site en omdat ik gek ben op verhalen van vroeger en oude fotos was ik nieuwsgierig en zag uw verhaal over geuzenveld.Geweldig dat u een computercursus heeft gedaan en dat ik u een mailtje kan sturen.

Wij zijn in in 1956/1957 komen wonen in Geuzenveld. Ik heb gewoon op nummer 21 2hoog. In deze periode was bijvoorbeeld geen brug bij de Alberdagracht en in de winter moesten wij op handen en voeten over een tijdelijke dam om van de burgemeester Colijnstraat richting Sam van Houtenstraat te komen. Op het terrein van het voormalige CBR hebben wij veel fikkie gestookt. In de zomermaanden was een kinderzomerkamp op een kaal terrein tussen de Jacob C.-straat en de Pieter Postsingel.
De Haarlermerweg was van oorsprong een 3-baansweg tussen A'dam-H'weg en Haarlem. Op deze weg gebeurde veel ongelukken. Zo kan ik mijn herinneren dat op de hoogte van geuzenveld aan de H'weg een bushalte was langs het water. Op dat punt heeft de bus het wachthokje geramd waarbij verscheidene mensen om het leven zijn gekomen.

Marianne

een heel leven in amsterdam

Wat een leuk verhaal is dat vooral om dat voor mij zo herkenbaar is omdat we in die periode in de collijnstraat woonden en nu wonen wij op de vroegere dijk waar mevr.Louman in haar verhaal over vertelt.Vanaf nu is de laatste fase van de stadsvernieuwing ingegaan.Met lichte heimwee denk ik nu weleens terug aan de begin periode toen wij als jong gezin hier kwamen wonen.

Corry Janmaat

Geuzenveld.

Ik was zo aan het neuzen op deze site,en
zag dit verhaal van U over geuzenveld.
Als kind ben ik geboren in het hartje amsterdam.
Hebben jaren met mijn ouders broers en zus op
de nieuwe zijds kolk gewoond.
Toen kwam geuzenveld in aanbouw en zijn we er
naar verhuisd.
Er moest nog veel gedaan worden,overal was het
komen van nieuwe bewooners.
Wij hebben in de kenau simons hasselaar straat gewoond
in een beneden huis.
Nu woon ik in slotervaart na dat ik zelf eerst ook
nog in geuzenveld gewoond hebt.
Maar er is inmiddels erg veel veranderd.
Verders mijn petje af voor U,en wens U nog veel
computer plezier.

Anja Brands.

Pieter v.d. Werfsraat.

Ik ben in 1960 geboren in de Pieter v.d.Werfstraat ,kan me niet heel veel
herrinneren want toen ik 4 jaar was zijn we naar osdorp verhuisd.
7 meiden en een jongen.
Mijn ouders leven helaas niet meer ,mijn vader was van 1917 en mijn moeder van 1925 .
verhaal over geuzenveld.
Geweldig dat u een computercursus heeft gedaan en dat ik u een mailtje
kan sturen.

An van Batum

Computer

Mevrouw Louman van Dijk
Ik vind u een voorbeeld, voor wat veel ouderen zouden moeten doen, computeren. Op die manier blijf je midden in het leven staan.
Ik geef zelf computerles en zie elke keer weer hoe "oudere"enthousiast worden hoe verder ze met de lessen komen hoe meer ze willen weten.
U bent daar een mooi voorbeeld van, ik wens u nog een lang computerleven
An van Batum