Wij gingen naar de hemel

Verteller: Kitty Bijlhout
Auteur: Riet Konijn
Geuzenveld, Amsterdam

In 1972 dacht ik, als meisje van acht jaar, dat ik samen met mijn drie jaar jongere zusje naar de hemel ging. Wij gingen per vliegtuig naar Nederland vanuit Suriname.

De aankomst op schiphol Op de eerste rij links onze moeder, rechts een oudere kennis onder wiens hoede wij de vliegreis naar de Hemel maakten.

“Mijn moeder was al in Nederland en mijn oudere zusje en ik kwamen in onze mooie kleren in mei 1972 op Schiphol aan. Wij wisten niets van Nederland en dachten dat het in de Hemel lag, omdat we met het vliegtuig de lucht in gingen en de Hemel lag in de lucht, dus ...
Na een hele lange vlucht - toen van 12 uur - kwamen we dan eindelijk op Schiphol aan. Dat was nog een kleine luchthaven. Daar was onze moeder; wat waren we blij haar weer te zien, maar ook wat een witte mensen. In Suriname waren er ook wel enkelen, maar hier was iedereen wit. De eerste tijd was wel een enorme overgang, het was zo koud, al die dikke kleren en alles moest in huis gebeuren. Iedereen sprak zo snel dat we ze nauwelijks konden begrijpen. Het was allemaal zo anders.”

Kitty: “In Suriname werd het heel snel donker, maar hier in mei en later in de zomer duren de avonden heel erg lang. Het slapen was dan ook erg moeilijk in het begin. Op school in Geuzenveld was het ook niet gemakkelijk, toch was iedereen heel aardig voor ons en maakte graag een praatje. Boodschappen doen in de supermarkt was een feest, het leek wel Luilekkerland, wat een overvloed. Iedereen gebruikte een winkelwagentje en wij deden er ook van alles in, omdat we dachten dat het gratis was … We kwamen er wel snel achter dat dit niet zo was."

"We maakten de eerste tijd wel meer ongelooflijke dingen mee zoals al die duiven op de Dam, alle dieren in huis, maar gelukkig geen slangen ... en een echte douche. Moesten we er wel zorgen dat we voldoende muntjes voor de elektriciteitsmeter hadden, anders kregen we echt een koude douche. De beginjaren in een ander nieuw land leek wel een sprookje. In de winter als het sneeuwde dachten we dat er schaafijs uit de lucht kwam. Nu weten we dat er geen sprookjes bestaan, maar de begintijd in Nederland zullen we nooit vergeten.”

Kitty is een van de vele Surinaamse vrouwen die op dinsdagavond in het activiteitencentrum België in Nieuw-Sloten bij elkaar komen.

Klik hier voor de rubriek waarin alle verhalen op deze website van 'Van Schoenendoos tot Internet' staan.

Meer weten over “Van Schoenendoos naar Internet”, klik hier.

Catherine Bijlhout

Lia Dinkgreve

Dag Lia

leuk je reactie te lezen.

Je kunt mij bereiken op 0615855414

gr kitty

Lia van Roosmalen-Dinkgreve

Ik heb mijn lieve surinaamse vriendinnetje teruggevonden!!!

Lieve Kitty,

Ik was mijn lijst met contactpersonen aan het doorlopen in verband met de Kerst- en Nieuwjaarskaarten en toen kwam jouw naam langs scrollen.

Het is echt al ontzettend lang geleden dat we elkaar gesproken hebben en ik weet niet meer hoe het gekomen is dat het contact opnieuw verwaterd is.

Ik wil het contact héél graag herstellen en stuurde een e-mail naar 'cmb-selectie@live.nl' maar die is niet meer in gebruik...

Ik dacht ik googel op internet of ik iets kan vinden en "JA" daar stond je op de foto precies zoals ik je heb leren kennen op het Koggeschip.

Wat een heerlijk verhaal. Zo heb je het aan mij nooit verteld of misschien ook wel.. ik was toen ook nog een kind.

Hoe is het met je? De kids zijn ondertussen volwassen geworden. Misschien ben je zelfs al oma? Hoe is het met je zusje Debby en je moeder.

Laat je alsjeblieft wat horen?

Met vriendelijke groet,