Paasgedoe

Mijn jeugd in Geuzenveld, herinneringen rondom de paasdagen

Palmpasen 1957 met v.l.n.r. Jan, Toos en Frans van Straaten wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Channah van Straaten Door: Jan van Zijp

Ontbijt

Bij ons in Geuzenveld was in de jaren 50-60-70 van de vorige eeuw het Paasfeest een vrolijke boel. Het hele gezin was op zijn paasbest in het nieuw en we gingen allemaal helemaal opgedoft naar de Kerk. Het begon 's morgens al met dat geweldige paasontbijt met een gekookt eitje in een mooie eierdop met een door mijn moeder zelfgemaakte eierwarmer erop. Heerlijke witte broodjes en roomboter. We hadden ook een Palmpaasstok met allerlei lekkers eraan geprikt en bovenop als piek een broodje in de vorm van een haantje. Het was een heel leuk gezicht om de hele buurt met die palmpaasstokken te zien lopen. Het was natuurlijk ook heel fijn dat je dan paasvakantie had en tweede paasdag gingen we altijd naar mijn Oma in Uithoorn. Ik heb ook nog op het latijnse kinderkoor gezeten op de lagere school en dan moest je in de kerk zingen met je nieuwe kleren aan (dat vond ik nog het leukste).

Tandarts

Toen ik twaalf was zat ik in de eerste klas van de Maris Stella Mulo en uiteraard hadden we daar ook paasvakantie. In die vakantie moest ik naar de tandarts. Dat was de heer Bulthuis en ik vermoed dat deze man nog in veler hoofden een aanwezige herinnering is. Ik was ook niet zo happig op het tandartsgebeuren maar ik ging wel altijd trouw. Je had in die tijd geen afsprakengedoe en de mensen met de grootste mond en het meeste duwvermogen waren dus als eerste aan de beurt. Dat alleen al was helemaal niet leuk als je zo weggedrukt werd. Maar goed, eindelijk was ik aan de beurt en bij de balie zeiden ze dat ik te laat was. Dat was dus niet zo want ik moest in de Paasvakantie komen en ik had dus nog paasvakantie. Op de Mulo had je een week langer. Nou ik kon zeggen wat ik wou maar omdat de paasvakantie van de lagere scholen alweer voorbij was mocht ik niet geholpen worden. Ik ben weer afgedropen naar huis en ik hoor mijn moeder nog zuchtend zeggen "Nou dan moet je maar weer opnieuw gesaneerd worden". Dat heeft mijn moeder gelukkig snel voor mij geregeld en kon ik een paar weken later toch naar de tandarts. Maar ik ben nooit vergeten dat ik weer naar huis moest terwijl ik het zo leuk vond dat ik langer vakantie had dan mijn broertjes en zusjes.

Lees hier alle jeugdherinneringen van Marie-Anja.

Bekijk meer afbeeldingen

Het eieren schilderen uit 1963 v.l.n.r Channah, Jan, Toos en Leo. Let vooral ook op de doorgeefkast, het schemerlampje en het plantenhangertje wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Channah van Straaten

Palmpasen

Inderdaad wordt Palmpasen een week voor Pasen gevierd. Het refereert aan de intocht van Jezus in Jeruzalem. Hij werd als een vorst binnengehaald, zittend op een ezel, mensen spreiden kleden (kleren?) op het pad, en hij werd toegewuifd met palmtakken. (Sla je bijbeltje er maar op na!)
Wat ik mij van die Palmpaasstokken herinner is - naast de positieve herinnering van het optuigen van die stokken - de geur van doorboorde rottende sinaasappelen. Die broodhaantjes werden pas oop de dag zelf op de stok geplaatst, en die waren goed te eten!

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

Palm Pasen

Hoi Hanneke

Ja de Palmpaasstokken waren volgens mij ook een week ervoor maar wij hadden de stokken met Pasen nog en liepen er nog mee rond. Ik weet nog dat ik die broodjes heerlijk vond!!!

Groetekes van Marie-Anja

Hanneke

Leuke herinneringen aan Pasen

Hallo Marie-Anja,

Leuk zeg die gezinsherinneringen aan Pasen. Bij ons was het ook altijd zo gezellig. We waren allemaal gek op gekookte eitjes en we kregen er op paaszondag wel twee. Wat een traktatie was dat voor ons.
Stiekem hapjes nemen van dat vieze, door mijn vader vastgelijmde, paashaasje boven op die stok kan ik me nog wel herinneren. Was dat met dies tok niet een week vóór Pasen??? dat kan ik me niet goed herinneren. Bij ons thuis had ook ieder een trommeltje, maar die van mijn broer Ton en mij was altijd leeg en die van mijn zusje Marian was altijd gevuld. En dan gingen we bij haar bedelen om snoepjes.

Leuk verhaal weer.

Groetjes Hanneke

snoeptrommeltje

Hoi Allemaal en Jetty

Oh ja, het vastentrommeltje!!! Heerlijke herinneringen aan het wekenlang elke dag vragen om een snoepje voor in je trommel. Lekkere zuurtjes en bisquitjes. Die bisquitjes waren dan helemaal zacht geworden maar je had zoveel heerlijke gekleurde zuurtjes en toffees. Ik weet nog wel dat ik als kind het vasten heel serieus nam en ik snoepte al die weken niet en dat was voor snoeperd nummer 1 wel een prestatie. De kerk was heel belangrijk in die tijd voor ons gezin en ik herinner me nog die vreselijke kruisgang van Jezus en dan liepen we allemaal met ernstige gezichten achter de pater aan in de kerk. En dan die droevige liederen. Het maakte echt een diepe indruk op mij en ik zorgde wel altijd dat ik gebiecht had voor zo'n gebeurtenis.

jetty temme

paasgedoe

Hé Marie-Anja,

Leuk stukje weer! Dank zij jou zie ik het weer helemaal voor me, palmpaasstokken, nieuwe kleren, geverfde eieren, in mijn beleving altijd een lekker zonnetje (waarschijnlijk de mindere dagen verdrongen). Wat ook weer boven komt drijven is het snoeptrommeltje. Al het tijdens de vastenperiode opgespaarde snoep moest eraan geloven, het lekkerste eerst. Niet alles tegelijk opeten hoor, nee mam (zeg dat maar eens tegen een kind na 40 dagen niet snoepen....). (en die enge tandarts Bulthuis deed goede zaken, daar heb ik ook nog net geen trauma aan overgehouden).

Groetjes,
Jetty

Tijdsbeeld

Hoi dames,

Die foto's zijn door mijn moeder gemaakt: die uit 1957 met zo'n boxje dat zij op haar 14e verjaardag gekregen had, en die andere met een eenvoudig camera'tje waar je wel mee kon flitsen.
Ja, dat gordijn, dat was toen hartstikke moderen! Nu moet je er toch niet meer aan denken.....

Groeten van Channah

foto's

Hoi Channah

Hele leuke foto's en de vitrage voor de deur hadden wij ook zo hangen. Inderdaad een mooi tijdsbeeld.

Wilma

Foto's

Wat een mooie foto's!
Valt me op dat ze zo duidelijk en helder zijn, zeker voor die tijd.
Geeft een mooi tijdsbeeld weer.

Mooie kleurtjes

Hoi Marie-Anja,

Wij aten die beschilderde eieren gewoon. Zelfs mijn vader, zij het onder protest. :-)
Ja, die wikkeltjes van de paaseitjes in die mooie kleurtjes. Stiekem probeer ik ze er nog steeds heel af te krijgen.

Ik stuur de foto's naar de redactie!

Groeten van Channah

Redactie: de prachtige foto's zijn toegevoegd. Bedankt!

foto's

Hoi Channah

Natuurlijk vind ik het prima hoor dat jouw foto's bij dit stukje komen. Dat ist hardstikke leuk juist omdat ik zelf geen foto's heb van het paasgebeuren.
Het eieren schilderen vond ik trouwens ook leuk om te doen maar ik geloofde mijn moeder niet toen ze zei dat je die eieren dus niet meer op kon eten en mijn broer Hendrik-Jan en mijn persoontje waren toch te nieuwsgierig en hebben ons eitje toen gepeld en geproefd en ja het was heel erg vies!!! Gelukkig waren er ook altijd chocolade eitjes en daarvan bewaarden we altijd die mooie wikkeltjes.

Foto's

Ha, die Wilma!

Ja, we hebben altijd wel erg gelachen tuis. Niet alleen met Pasen. Ik kan me ook nog goed herinneren dat mijn moeder op zondag eerst naar de kerk ging, en mijn vader een aantal missen later. In de tijd dat mijn moeder in de kerk was stofzuigde mijn vader het huis en zong daarbij het Latijnse Credo, alleen op andere teksten, en die waren niet altijd even netjes. Tot grote vreugde van ons natuurlijk. ;-)
Als mijn moeder thuiskwam werd er ontbeten, en dan hield mijn vader vaak een donderpreek, met de beschuitbus als microfoon. :D

Marie-Anja, als jij het niet erg vindt dat mijn foto's bij jouw stukje komen wil ik ze best voor plaatsing naar de redactie sturen.

Groeten van Channah

Wilma

Pasen

Hallo,

Marie-Anja, ik heb weer genoten van je verhaal. Allemaal zo herkenbaar!
Maar ook Channah complimenten voor je reactie en herinneringen.
Voelde hem al aankomen maar moest erg lachen om dat stinkende ei.
En.....je hebt foto's uit die tijd!
Wil je die niet met ons delen.

Allebei hartelijke groeten,

Wilma

Channah

Drie ei is een paasei!

Hoi Marie-Anja,

Herkenbaar weer! Ook wij maakten Palmpaasstokken. Ik heb foto's van mijn zusje en oudste twee broertjes daarvan van voor 1957, nog in de eerste Hugo de Grootstraat dus. Na de Hoogmis was die Palmpaasoptocht, althans in parochie Nicolaas en Barbara (De Liefde) aan de Bilderdijkstraat, waar wij toen onder hoorden.
Daarna kreeg je de Heilige Week, met Witte donderdag, en Goede Vrijdag, waar op school veel aandacht aan besteed werd, en waarin je vaak in de kerk zat.
Op Paaszaterdag kookte mijn moeder een enorme hoeveelheid eieren- één ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei - voor ons grote gezin, die wij 's avonds mochten beschilderen. Daar heb ik foto's van uit de Jelte Eelsmastraat. Die werden dan in eierdopjes, maar ook in beschilderde rondjes van WC-rollen tentoongesteld op het dressoir. De volgende dag verstopten mijn ouders de eieren, en moesten wij zoeken. Naarmate wij ouder werden werden mijn ouders vindingrijker in het verstoppen, en werd het zoeken steeds moeilijker. Ik kan me nog goed herinneren dat in een bepaald jaar één ei niet meer teruggevonden werd, ook niet door de verstoppers. Totdat het een paar weken daarna begon te stinken in huis: een ei verstopt onder een lampekapje van een kroonluchter... Pa van Straaten in de bocht! :-)
Mijn vader hield helemaal niet van die beschilderde eieren: al die verf die dan toch met het pellen ook op zijn ei kwam. Toen wij ouder waren maakten we daarom altijd speciaal een geheel zwart geschilderd ei voor hem, met de tekst 'Pa' erop. :-) Daar zag hij de humor wel van in.

Groeten van Channah