Zin in koek

6 Fans

In 2007 dronk Yvette van der Does een maand lang koffie bij voor haar bekende en onbekende buurtbewoners van de Baarsjes. Na ieder bezoek vroeg ze of haar gastvrouw of gastheer een kop op mok wilde doneren aan het koffieconcept. Thuis legde ze het bezoek vast: vandaag weer een Koffieverhaal.

Zin in koek Yvette van der Does, 2007

Op de koffie bij: Marion en Dick
Straat: Cabralstraat
Marion en Dick drinken: Nescafé Goud, zwart, maar tijdens het bezoek drinken we vruchtenthee
Ik neem mee: assorti koekjes van Bakker Dekker

Marion is net wakker als ik om half één arriveer. Haar man, Dick, staat met zijn jas aan naast haar bed, die door de thuiszorg in de woonkamer is gezet. Hij staat op het punt om de hond uit te laten. “Ik ben met tien minuten terug, we hebben geen koffiezetapparaat, dus zet maar water op, Marion wil toch eerst thee”.

Ik hoor licht gesnurk. Marion is weer in slaap gevallen. Ik laat haar slapen en kijk met verbazing rond. De deur van de slaapkamer staat open. Ik zie aluminiumfolie op Dicks bed liggen, overal staan volle asbakken, verder is hier in geen jaren meer schoongemaakt.

“Ik kwam een groepje demonstranten tegen”; zegt Dick bij thuiskomst. “Je herkent ze aan hun haardracht en kleding”. Op het Mercatorplein wordt een antiracisme demonstratie gehouden. Op het Surinameplein staan demonstranten van de Nationalistische Volksbeweging klaar om aan hún optocht (richting Mercatorplein) te beginnen. “Beide zijn extreem, beide zien er hetzelfde uit”, vindt Dick. “Ze komen hier alleen maar om te knokken, de sukkels”.

Vanuit het bed klinkt gemompel. Marion is rechtop gaan zitten. “Ik heb zin in koek”, zegt ze schor. Die ga ik halen (een goed excuus om ook even op het plein te gaan kijken). In de bakkerij zijn ze nog niet bezorgd, er worden over en weer grappen gemaakt over de demonstratie. De gezichten van de moslimburen lijken wat bedrukt, maar ook daar gaat iedereen gewoon door met inkopen doen.

De NVB demonstreert tegen de verplaatsing van een oorlogsmonument in het stadsdeel. Het kruis stond op het plein waar een moskee gaat komen. De Baarsjes gaf het monument tijdelijk een andere bestemming omdat het bouwverkeer in de weg stond. De groep denkt dat het christelijk symbool in werkelijkheid het veld heeft moeten ruimen omdat er veel moslims in het stadsdeel wonen. De verplaatsing zou een teken zijn van de vermeende islamisering.

De gebeurtenissen op straat maken geen indruk op Marion. Zij is alleen in mijn koekjes geïnteresseerd die ze op schoot heeft genomen. Ze schrokt er vier tegelijk naar binnen. Snel vist Dick nog een laatste krakeling uit het pakje.