Mercatorpleinbuurt

Auteur: Jeanne
Baarsjes, Mercatorplein

Voor de cursusgroep Osdorp van Computerwijk (module Geheugen van West) schreef Jeanne twee verhalen. Vandaag het eerste.

Mercatorplein met de ingang van de Van Spilbergenstraat. De toren werd afgebroken in 1961 en in 1996 herbouwd. wie, wat, wanneer, waar Foto: Beeldbank van het stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 1950-1955

Hier een verhaaltje uit mijn jeugd. Ik kom uit een fijn gezin met vier meisjes en twee jongens en heb een leuke jeugd gehad. Heb veel met mijn ene broer opgetrokken, maar jammer genoeg is hij er niet meer.

In mijn jeugd woonde ik in de Van Spilbergenstraat - een heel fijne buurt - wij hadden achter ons huis, op de Orteliuskade, de landerijen, waar wij ‘s winter gingen schaatsen; de boerenslootjes noemde we die en als we gingen schaatsen dan kwamen we daar altijd samen. Daar had Dirk van de Broek ook een boerderij waar mijn broer in de oorlog melk voor mijn moeder haalde, later had hij z’n eerste winkel op het Mercatorplein.

We hebben in de oorlog zonder licht en zonder warmte gezeten, maar wanneer het te gek werd, mochten we bij een oom en tante in huis, bij de grote winkel van Van Amerongen, op de hoek Jan Evertsenstraat-Krommert. Dat was tof voor ons en wij hebben het daar lekker warm gehad. Mijn oom was wel blij dat mijn pa bij bij hem introk voor als er werd in gebroken, dan kon hij hem roepen, ‘o prima, ik ga mee’ riep mijn vader dan en er was ook een grote herdershond, waar de dieven goed bang voor waren. Maar op een avond, ja hoor, mijn oom riep om hulp, maar ja pa was niet wakker te krijgen, dus ging mijn oom alleen, gelukkig sliep de hond in de winkel en die had de inbrekers al de stuipen op het lijf gejaagd en ze hebben niets meegenomen. Al met al kregen we eten op school en thuis uit de gaarkeuken, wat ik niet lekker vond, maar mijn vader ging de boer op, nam kleding en schoentjes mee van ons en kwam met eten terug, mijn moeder kookte dat dan op een klein potkacheltje, met hout er in.

Klik hier voor alle verhalen van de cursusgroep van Jeanne.

Robert de Jong

Re: van Spilbergenstraat

Ellen:
Omdat ik een dagje naar Amsterdam ga zat ik even op het internet te surfen en kwam deze site tegen. Wat enig!
In 1948 ben ik in de van Spilbergenstraat geboren, in het korte stukje van het poortje naar de Orteliuskade. En ook ik heb fijne herinneringen aan de slootjes, waar we op schaatsten en de boerderij waar ik dahlia s mocht plukken.
Op straat deden wij allerlei spelletjes die nu niet meer gedaan worden. ik denk vanwege het drukke verkeer. We deden pinkelen, tollen, bordje tik, oorlogje verklaren. T.v hadden we natuurlijk niet.
In de zomer natuurlijk naar het Jan van Galenbad en soms naar de Kolenkit om te kijken of er bruidjes waren of dat er een baby werd gedoopt. Dat was zo leuk om te mogen kijken.
Op zondag ging ik dan naar de film vanuit de Speeltuin waar je toen lid van was. Dan keken we naar Laurel en Hardy of Roy Rogers.
Of ik ging naar Sportfondsenbad achter de Jan Evertsenstraat en daarna mocht ik dan bij snackbar Marja een puntzakje friet kopen voor 15 cent. Dat was heel wat.
Tot mijn 24e heb ik er gewoond en mijn oudste zoon is er ook geboren, in 1969.
In 1972 zijn we Amsterdam uitgegaan, maar als ik er kom voelt het nog steeds als thuis komen.

Even ter correctie; de toren aan de kant van de Van Spilbergenstraat is nooit afgebroken geweest. De toren die aan de kant van de Mercatorstraat staat (die uitgerust was met een klok) was bouwvallig en werd in 1961 deels (tot aan de etage waar Huize Bakker zat) afgebroken. De hierboven getoonde afbeelding laat de toren aan de zijde van de Van Spilbergenstraat zien.

hanny

Orteliusstraat/hoek korte van spilbergenstraat

Ben erg benieuwd waar je precies woonde. Zelf heb ik mijn nhele jeugd in en om deze straat gewoond. Ben in 1934 geboren, naar school gegaan op de piet oosterleeschool. Ook schaatsen geleerd op de slootjes etc. etc. Mijn grootouders woonden op de hoek van de korte van spil en de orteliusstraat boven de melkwinkel, eerst Van der Neut,later van Egmond. Getrouwd aldaar, drie zonen gekregen en eveneens in 1972 verhuisd.
Vanaf mijn 6e jaar tot mijn 38e altijd in deze buurt gewoond,
Denk nog altijd met goede herinneringen hieraan terug.