Denkend aan Osdorp 2

Osdorp

Een uitgebreid verhaal - doorspekt met herinneringen - over een wandeling door Osdorp. Dit verhaal zal in delen gepubliceerd worden. Vandaag deel 2.

Schooltandarts ATZ Daar achter die blauwe zonneschermen zat de langgerekte praktijk van al die 'kinderbeulen'.

Osdorp in

Met lijn 1, vanaf het Centraal. De route is nagenoeg ongewijzigd. Voorbij het Surinameplein de Lelylaan: Osdorp in! In onze eerste jaren in Osdorp was er trouwens geen tram, maar alleen bus 23 naar het Haarlemmermeerstation. Halte Meer en Vaart, halte Torenwijk, en dan komt mijn halte, Osdorpplein. De plaats waar vroeger de schooltandarts van het ATZ zat levert nog altijd kramp in mijn buik op.

Ouderlijk huis

Ik neem het witte bruggetje naar het Groenpad. Langs het oude ouderlijk huis van Hilbert Steensma, wiens bijdrage over het leegruimen van het ouderlijk huis mijn kennismaking met deze site was. Blomwijckerpad, met links de Cromme Camp en de Witte Klok. Ik hou rechts aan en ga de Hooge Venne in, tot aan de straat waar ik 11 jaar heb gewoond: de Osdorperban.

Kwak

Vroeger stond hier het beruchte KWAK, ik heb dat zien bouwen in, volgens mij, 1967 of 1968. Wij verzamelden altijd op het hoekje van de Osdorperban en de Hooge Venne; als we met voldoende man waren, gingen we voetballen op het basketbalveldje (met de basketbalpalen als doel) aan de overkant van het kruispunt Osdorperban/Notweg.

Ongeluk

Vlak voor dat kruispunt is een buurjongetje en klas- en leeftijdsgenootje van mij, Frankie, onder een bus gekomen. Hij overleefde, maar is geestelijk nooit ouder geworden van de 4 of 5 jaar die hij was ten tijde van het ongeluk. Zo zwaar gewond was hij. Zijn broertje Robbie zat bij mijn broertje Kees in de klas.

Kinderrijk

Het huizenblok waar wij woonden was van de RK Woningbouwvereniging Dr. Schaepman, en dat betekende dus een uiterst kinderrijke bevolking. Er waren vijf portieken, met acht woningen per portiek, en iedere portiek huisvestte minstens een tiental kinderen, die dan allemaal naar dezelfde school, voetbalclub, judoclub, verkennersgroep, gymclub of dansschool gingen.

Klik hier om alle delen van dit verhaal te lezen.

Ruud Monde

Tandarts Schenk

Ze is inmiddels overleden maar die schooltandarts mevr. Schenk was een verschrikking! Bek open riep zij altijd. Ben jaren lang bang voor de tandarts geweest door haar.

bert klop

cromme camp

en op de Cromme Camp woonde Charles van Commenee, nu wereld beroemd als initiator van sportevenementen. Ik herinner me dat hij ooit een 78 toeren plaat heeft meegenomen naar een feest bij mij thuis. Op de terugweg woei die plaat zo de Sloterplas in. Zn Pa was niet echt blij...