De ruige speelplek

Wie gooide het verst stenen naar de overkant van het water?

De ruige speelplek toen. Met storttrechters en boten wie, wat, wanneer, waar Fragment foto Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 1936

In de Volkskrant las ik laatst een stuk over ‘het nieuwe buitenspelen’. Geen schommels meer, zandbakken of wipkippen. Het toverwoord lijkt ‘adventure’ te worden.
Niet alleen in Utrecht (zoals wordt vermeld) verscheen een dergelijke plek. Ook in mijn oude woonwijk ontdekte ik er een aan de Willem de Zwijgerlaan/hoek Jan van Galenstraat.

Er is nu een hoop zand gestort wie, wat, wanneer, waar Foto: Ruud van Koert, 31 juli 2010

Er is nu een hoop zand gestort wie, wat, wanneer, waar Foto: Ruud van Koert, 31 juli 2010 Door: Ruud van Koert

Een ruige speelplek. Slingertouwen, schuilhutten, piratenschepen, tunnels, bergen zand. Kortom, een militair oefenterrein in zakformaat; apenspel.

Ooit bestond het gebied uit niet meer dan een kale kade tegenover de Markthallen, waar boten konden aanleggen, een enorme trechter met een baal steengruis eronder en op de kop een heuvel waar je ’s winters machtig vanaf kon sleeën (mits sneeuw natuurlijk).
De ruige speelplek nu wie, wat, wanneer, waar Foto: Ruud van Koert, 31 juli 2010

We hadden een authentieke speeltuin in de buurt (zie ‘Sportpark de Ruyter’), dus spelen langs de Willem de Zwijgerlaan was vooral ontdekken; op avontuur. Wie durfde het langst onder de trechter te blijven staan? Wie gooide het verst stenen naar de overkant van het water? Een litteken aan de binnenkant van mijn rechterhand herinnert nog aan een mislukte worp met een te scherpe steen. Met uit mijn hand gutsend bloed renden mijn vrienden en ik naar de weg. Nog nooit zijn we zo blij geweest dat er net een politiewagen langsreed.

In de loop der jaren verschenen langs de kade meer woonboten en de trechter verdween. De heuvel bleef de heuvel met banken bovenop. Een hangplek op niveau met uitzicht op het kruispunt en het voormalige Hallentheater.

De pas aangelegde speelplek met de Rustende Tuinder op de voorgrond wie, wat, wanneer, waar Foto: Ruud van Koert, 31 juli 2010

Nu is er dus een nieuw speelterrein gecreëerd waar kinderen hun creativiteit en sportiviteit kunnen uitleven. Een speelspektakel. Even samen met anderen de stress van het huidige kind-zijn van je af kunnen gooien. Met trots lees ik dat het terrein in 2008 is ontworpen samen met de kinderen van de Narcis Queridoschool! Míjn vroegere school.
Even denk ik erover om door de tunnel te kruipen, maar ik beheers me.

Het ontwerp wie, wat, wanneer, waar Foto: Ruud van Koert, 31 juli 2010

De tunnel wie, wat, wanneer, waar Foto: Ruud van Koert, 31 juli 2010

frits

de oude stortplaats

ik woonde hier net achter op een woonark.

mijn ouders waren 1 van de eerste die daar een ark/woonboot hadden.

mooie tijd gehad, mis het geklots van het water en kwakende eenden nog elke morgen.

Woonboot De Boei willem de zwijgerlaan  t/o 229 (Later nr 260)

Woonboot De Boei willem de zwijgerlaan t/o 229 (Later nr 260)

lollytai

Who is the Designer of the project?

Thank you for posting this information. It is very helpful.
I am doing research on children's playgrounds in NL.
I was wondering if you know who is the designer on this project?
Thank you for your help.

(Redactie: Wie weet de naam van de ontwerper van deze ruige speelplek?
This playground is in 2008 designed by de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam with help of the students/children of the Narcis Queridoschool.)

Fred Fontijn (fred@fontijn.nl)

Speelplek

Hallo Ruud,
Naar aanleiding van jouw verhalen, gokte ik er op dat je misschien wel bij Henk in de klas had gezeten. Nu lees ik dat dit niet veel had gescheeld.
Met plezier heb ik jouw stuk gelezen over de nieuwe speelplek aan de Willem de Zwijgerlaan. Voor ons hadden ze alleen maar zandtrechters en de 'Laantjes'. Al vermaakten we ons daar ook prima. Zonder jouw foto's te kort te doen, vond ik die oude van 1936 wel heel bijzonder. Zelfs de molen van de Haarlemmerweg (?) is daarop te zien, er stonden toen nog geen huizen tussen.
Ik ga wel door met schrijven en reageren, jij ook?