Rob is geen ‘huiskamermens’

Verteller: Rob Bril
Auteur: José Stolp

Een mistige, koude maandag, geen dag om het leven van daklozen te bejubelen, maar Rob Bril denkt daar anders over.

Rob Bril Foto: José Stolp, 2010

Vrijheid, blijheid

“Sinds het woord ‘dakloos’ is uitgevonden ben ik het, maar ik ben niet dakloos geboren geloof ik. Ik ben zelfs in een huis geboren, in de Kinkerstraat, maar op mijn 13-de ben ik weggelopen, na conflicten met mijn moeder. Ze hield me steeds binnen en dat wilde ik toen al niet.”
Rob heeft een ‘plat Amsterdams’ accent en zegt af en toe vreemde dingen zoals: “Jezus heeft geld nodig of heeft Jezus geen geld nodig?”
Hij heeft een rijke fantasie, dat is duidelijk aan de verhalen die hij vertelt. Hij verdeelt de wereld in ‘huiskamermensen’ en ‘vrije mensen’ zoals hijzelf en hij woont in het ‘Transformatorbosje’ bij Westpoort. Hij is een van de overgeblevene van de groep stadsnomaden die daar woonden.

Schoon

“Douchen daar doe ik niet aan, maar ik verzorg m’n huid wel. Douchen is voor ‘huiskamermensen’. M’n kleding was ik door het aan een paar takken te hangen. Dan wacht ik tot er een flinke regenbui komt, dan is het weer schoon. In Westpoort waar ik woon, is alles wat ik nodig heb. Ik woon daar sinds 2000, een beetje beschut tegen de wind en dat is prettig als het koud is.”

Teveel regels

Rob verplaatst zich op skeelers door de stad en heeft zijn gitaar op zijn rug. Hij is vaak boos vanwege alle regels die er zijn.
“Gitaarspelen op straat kan haast niet meer in de huidige maatschappij, want je krijgt meteen een boete. Je moet overal een vergunning voor hebben.”

Bomen zijn heilig

Rob gaat naar bijna alle Raadsvergaderingen van Stadsdeel West en is daardoor op de hoogte van wat er speelt. Hij trakteert de ambtenaren en andere aanwezigen voor de Raadszaal op zijn gitaarspel. Rob: “Ik hou erg van natuur en ik ben tegen auto’s. Bomen vind ik prachtig en daarom verklaar ik ze heilig. Ik ben ook tegen de bouw van snelwegen en kantoren, omdat daardoor veel mooie, oude bomen zullen sneuvelen.”

Nooit ziek

“Ik krijg leefgeld van een instantie en daarom heb ik ook een ziektekostenverzekering, maar ik moet niets hebben van ziekenhuizen en ik ben gelukkig nooit ziek. Als je in een ziekenhuis komt te liggen, dan wordt je ’s morgens wakker en ben je omgebouwd tot vrouw. Niets voor mij. Verslaafd ben ik niet, al heb ik vroeger wel van alles gebruikt en van alles uitgeprobeerd, maar dat doe ik nu niet meer.”

Dit stukje is een deel van een eerder in de Staatskrant - die verschijnt in het gebied van voormalig Stadsdeel Westerpark - verschenen verhaal.
Lees hier het hele verhaal.

Rob Bril probeert iedereen te vermaken Foto: José Stolp, 2010

Joop

Ballonnetjes

Zag van de week op AT5 die Welten zo schattig ballonnetjes uitdelen in de Jan Evertsenstraat. Toen bekroop mij een toch echt een gevoel van walging en dacht ik, als je er had gestaan met een aantal van je dienders op de dag dat Fred Hund werd vermoord hadden we deze afschuwelijke moordpartij waarschijnlijk niet hoeven meemaken. Dat heet preventief aanwezig zijn heren agenten. Wanner gaan die vet betaalden eens inzien dat je vandaag de dag permanent politieagenten in zo'n winkelstraat moet hebben waar de criminaliteit welig tiert. Met ballonetjes uitdelen kom je er niet en moet je je eigenlijk gewoon schamen.

Joop

Graaiers

Bedankt Jose.
Ik zou mezelf kapot schamen als ik de moed had om 262.841 euro per jaar te incasseren ("verdienen") terwijl er zoveel armoede en ellende in Amsterdam en de wereld is. En dat allemaal onder de noemer; "maar het is een zware baan en een enorme verantwoordelijkheid". Of , "dat je dan zo slim bent om zoveel geld binnen te halen". Het gaat altijd ten koste van anderen, wat de een te veel graait komt de ander te kort. Jouw (geld)vreugde is andermans (geld) ellende en verdriet.
Dan moet de machinist bij mij om de hoek dit ook verdienen want die heeft meer verantwoording dan die Welten, Las laatst dat een anesthesist zo rond de 430.000 euro per jaar "verdiend", waar hebben we het over?
Ja, logisch dat de gezondheidszorg niet meer te betalen is. Aanpakken die graai zooi, zeker in deze moeilijke tijden. Als die Welten op zijn minst de helft
incasseerd, kunnen er weer wat meer agenten de straat op zoals bv in Amsterdam-West. Waar je als juwelier je leven niet meer zeker bent.

José Stolp

Leuke reactie van Joop

Wat een leuke reactie van Joop! Daar had ik niet aan gedacht dat Rob wel iets weg heeft van Swiebertje. Vroeger mijn favoriete serie als kind. Bromsnor die telkens woedend werd op Swieber. Ik zie Welten al achter Rob aan hollen......alias Bromsnor en Rob er snel vandoor. Maar zo zit de wereld niet meer in elkaar er zijn weinig 'landlopers' te bekennen omdat Nederland vol snelwegen en Vinexwijken staat. Er is weinig 'land te lopen' of het moet misschien in het Noorden zijn in Groningen of Friesland. Dit zijn zo wat overwegingen op de vroege morgen.

Joop

Als je maar gelukkig bent , de een met een grote zak geld en de ander met een simpele gitaar.
Schaam je niet Swieber, dat doet die Welten ook niet.
Het is bijna Sinterklaas , eerlijk zullen we alles delen, ik een beetje meer dan jij............

Joop

Swieber

Zou deze Swieber ook bij Burgemeester van der Laan op visite mogen komen en een lekker koekjunnn..... van Saartje krijgen .
Denk het niet. Bromsnor Welten zal er wel weer een stokje voor steken,
die moet zijn zuurverdiende centjes tellen. 262.841 euro per jaar. Tja, het is ongelijk verdeeld in de wereld. Het zal wel nooit veranderen.

Willy & Wouter

Super leuk zo'n vrije vogel

Rob leeft in de stadsnatuur dus een echte vrije stadsvogel! die zingt zoals hij gebekt is met zijn gitaar helemaal leuk. Hij ziet er tevreden uit. En terecht Rob geeft om bomen wat moeten we zonder!! We zouden 't allemaal meer moeten doen... Vrije vogels zijn gelukkig, in 'n kooitje zeker niet maar wel fijn voor Rob is dat hij in de stad de de comfort van de stadswarmte heeft!! Nee, jeloers zijn we niet maar Rob ziet erg content!! daar gaat 't om..
Erg prettig gescheven José en fijn dat je Rob aan ons voorgesteld hebt!

Karin uit Zandvoort