Centrale Markthallen

Op zaterdag 12 september 1934 aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam in gebruik genomen

Eén van de gebouwen bij de opening van de Centrale Markt in 1934 Foto: uit de collectie van Jan Wiebenga, genomen door zijn vader

De markten hebben de afgelopen eeuwen in de stad voor veel overlast gezorgd. Aan het begin van deze eeuw werden de aardappelen, groenten en fruit aan de kade van de Marnixstraat verhandeld. De wederverkopers konden daar bij de grossiers terecht, veelal gevestigd in de kelders van de Marnixstraat, de huisvrouwen bezochten de marktkooplui. Er waren weinig regels en er was nauwelijks toezicht. Door toename van het autoverkeer ontstond zo’n verkeerschaos, dat de gemeente besloot tot verhuizing. In 1934 is de Centrale Markt aan de Jan van Galenstraat geopend.

“Een indrukwekkend mozaïek van groenten en fruit: roodglanzende tomaten, bedauwde druiven, bonen, sla, groene komkommers, blanke prei, aardzwarte schorseneren, uien en aardappelen, wortelen, spruitjes, kortom alle ingrediënten voor een goed Hollands stilleven en een goede Hollandsche maaltijd. Het hemelsche met het aardsche verenigd tot één harmonie”. Zo beschreef dagblad Het Vaderland in ’s-Gravenhage het meesterstuk van de Amato-tentoonstelling, waarmee op zaterdag 12 september 1934 aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam de Centrale Markthallen in gebruik werden genomen. Liefst 200.000 mensen vergaapten zich aan het kunstwerk van groenten en fruit.

“Met één klap was er een einde gekomen aan het kakofonische marktleven aan de Marnixstraat in het hartje van de stad, waar dagelijks schuiten vol aardappelen, fruit en groenten werden aangevoerd van tuinderijen ver buiten de stad. Ossen, schapen, kippen en eenden stonden zij aan zij. Tramlijn 10 worstelde zich met moeite door de kolkende menigte. Handkarren vol groenten kieperden om als ze in de tramrails kwamen”. Aldus de Telegraaf.

Tot in de jaren 70 beschikte het terrein over een eigen spooraansluiting, en ook werd veel groente en fruit per tuindersschuit aangevoerd. Tegenwoordig vindt het vervoer per vrachtwagen plaats, en heet het complex Food Center Amsterdam.

Dat was vorig jaar (2009) dus 75 jaar geleden. Nader bekeken, heb ik van enige festiviteit bij deze mijlpaal weinig gemerkt. De huidige recessie noopt natuurlijk, ook hierbij, tot enige matiging. Van matiging, was bij de opening echter weinig of niets te merken, getuige onderstaande foto’s. Terwijl na de beurskrach van 1929 ook een hevige recessie gaande was, ook in 1934.

Bekijk meer afbeeldingen

Illuminatie van de Centrale Markt in 1934 Foto: uit de collectie van Jan Wiebenga, genomen door zijn vader

Hallen Bioscoop

Tegenover de Marthallen zat heel lang de Hallen Bioscoop, ook wel Hallen Theater genoemd. Op zondagmiddag werden daar meestal cowboy-films vertoond. De term 'western' kenden wij nog niet. Dat was een flinke wandeling vanaf de Fannius Scholtenstraat. maar dat hadden wij er graag voor over. Vanaf het industriegebied achter de Van Hallstraat kon je trouwens te voet een redelijk stuk afsnijden.

Frits

Amato tentoonstelling

Kijk op google onder 'Amato tentoonstelling(en)!'

Ton van Walen

Ra,ra

ik heb 20 jaar tegenover de markthallen gewoond,W.de Zwijgerlaan en daar de diverse branden gezien o.a dat de aardappelloodsen met rieten daken afbranden.Er is lang terug een grote tentoonstelling geweest van ca 10dagen,alles groenten en fruit.De naam was ongeveer TOMATO ,maar ik kan nergens hier iets over terugvinden.Wie kan mij helpen.