Mijn jeugdherinneringen 9

Staatsliedenbuurt

De schrijver neemt ons in een aantal delen mee naar zijn jeugd in een roemrijke en in latere jaren beruchte buurt. Vandaag deel 9.

Groot feest op 16 oktober 1954

Feest in de buurt
Bij de heropening van de 'Nieuwe' brug op 16 oktober 1954 werden er voor het eerst winkelweken georganiseerd. Al in het begin van die maand werden er witte palen geplaats in de 2e Nassaustraat, de Van Limburg Stirumstraat, op het plein en in een klein gedeelte van de Van der Hoopstraat.
Die palen werden voorzien van slingers feestverlichting, het waren wit-gele lampjes , die een schitterend gezicht gaven als je bij het Interlockhuis of vanaf de nieuwe brug de winkelstraat in keek. Ook hingen er overal grote grijze buitenspeakers die de laatse tophits eruit knalde. Mijn schoolmaatjes en ik hebben wat afgezeten voor het Interlockhuis en wat genoot je ieder jaar in deze winkelweken van de muziek.

She boom, she boom ,lalalalalalala ,she boom, door de Crew Cuts, Seven lonely days, van Bonny Lou, Rock around the clock van Bill Haley, The Platters met The great pretender en niet te vergeten de koning van de jordaan met "Bij ons in de jordaan". Ik weet me nog te herinneren dat je in de etalage's een letter moest opschrijven en daar een zin van moest maken. Je kreeg bij aankoop ook een lootje waar je wat op winnen kon. Ik weet nog dat in een grote glazen stopfles, waar mijn moeder elk jaar boerenjongens in maakte, honderde loten zaten. Of we er ooit iets mee hadden
gewonnen, ik dacht het niet, alleen mijn oudere zus had meer geluk en won eens een enorme taart bij banketbakkerij Beune op de Haarlemmerdijk. Die werd gebracht in een grote platte licht bruine kist. Het zijn die kleine dingen die je nooit vergeet.
Het buurtkrantje De Echo schreef ook eens een puzzle uit. Na een hele dag puzzelen de oplossing ingestuurd en ik kreeg na een paar weken bericht. Zowaar een prijs gewonnen in de winkelweek-puzzle, "een heerlijke rookworst". Moest hem helemaal lopend ophalen in de Amsterdamse Fleetstreet, de Spuistraat.

Later zijn die palen vervangen door feestelijke muurverlichtingen , die wij als opgeschoten jongeren met een katapult wel eens kapot schoten. Ze hingen aan die winkels die aangesloten waren bij de winkeliersvereniging uit de Staatsliedenbuurt.

Er zijn en volgen nog veel meer delen.

Lees hier de eerdere delen en de andere verhalen van Peter van Zwam.

De brug nu Foto: Peter van Zwam

Een echte Amsterdamse brug Foto: Peter van Zwam

Henk Schmidt

Feest

Ja, dat was wat een brug die geopend werd. Er was ook een wedstrijd met de mooiste versierde fiets. Onze vader was nogal handig en maakte voor mijn zus Thea een mooi paard, (foto gemaakt in de Schaepmanstraat), hiermee behaalde zij de eerste prijs. Ook de jeugd operette van Westerkwartier deed voor het feest een duit in het zakje , ik moest mee lopen als kabouter (in het midden) de hennep van de loodgieter voel ik nog kriebelen, terwijl ik al jaren een vaste baard bezit. Nog meer foto's zoeken bij Westerkwartier.

Thea Schmidt Feest opening brug .1e prijs voor Thea. Broer Rudi op de achtergrond

Thea Schmidt Feest opening brug .1e prijs voor Thea. Broer Rudi op de achtergrond Door: Henk Schmidt

Henk Schmidt als kabouter opening brug Operette club van Westerkwartier

Henk Schmidt als kabouter opening brug Operette club van Westerkwartier Door: Henk Schmidt