Kom ‘Het Wilde Westen’ bekijken!

Verteller: Piet de Bake

Zaterdag 11 december gratis vertoning documentaire over Het Landje

Piet de Bake op Het Landje (in warmere tijden) Foto: Shirley Brandeis

De kroon op het werk is er: een documentaire over bouwspeelplaats Het Landje in het Rembrandtpark, gemaakt door documentairemaakster Susan Koenen. De film – met Het Wilde Westen als titel – ging in november tijdens het internationale documentairefestival (IDFA) in première. Piet de Bake, de ‘burgemeester’ van Het Landje, haalde de documentaire naar de wijk. Zaterdag 11 december om half drie is iedereen welkom om samen de film te bekijken. Op Het Landje.

Een heel verhaal

Drie weken bracht Susan Koenen op Het Landje door afgelopen zomer. Vier kinderen werden van dichtbij met de camera gevolgd. De Bake is blij - na al veel publiciteit in verschillende kranten voor de unieke plek in Nieuw-West - dat er nu eindelijk een documentaire over Het Landje is gemaakt. “De film geeft een goed beeld van wat er op Het Landje gebeurt. Mensen denken soms dat we hier maar wat aanrommelen. Dat er alleen hutten worden gebouwd. Maar er is zoveel meer en dat zie je nu. Je ziet hoe wij hier met de kinderen omgaan, hoort over wat er bij de kinderen thuis ook speelt. Er zit een heel verhaal achter.”

Verjaardag

Op zondag 21 november ging Het Wilde Westen in première tijdens het IDFA in Tuschinski, waarbij de makers (naast Koenen ook producenten Appel en Honigmann) én De Bake met de kinderen en het team van Het Landje op het podium een applaus in ontvangst mochten nemen. Daags erna, tijdens de vertoning in bioscoop De Munt, werd De Bake ook nog eens door de zaal toegezongen vanwege zijn zestigste verjaardag. “Een mooiere verjaardag kun je toch niet bedenken!” En nog meer goed nieuws: de film werd vierde bij de publieksprijs voor Nederlandse documentaires.

Vertrouwen

De Bake: “Susan was hier jaren geleden al een keer geweest toen ze een documentaire over Slotervaart maakte. Ze gaf aan graag ooit nog over Het Landje een film te willen maken. Om iedereen te laten zien dat dit een bijzondere bouwspeelplaats is. Een plek waar kinderen hun hut bouwen, pony rijden en aandacht krijgen van de medewerkers, veelal vroegere Landje-gangers. Een ogenschijnlijk paradijs is het, waar ook gestolen, gevochten en gepest wordt. Maar waar iedereen graag is. Dat merk ik vooral doordat de kinderen als volwassenen terugkomen. Dan vertellen ze me dat ze gaan trouwen, over hun werk of ze komen met hun eigen kinderen.” Impuls, waar Het Landje onder valt, gaf de producenten de vrije hand om (in samenwerking met de Humanistische Omroep de film ‘Het Wilde Westen’ te maken. De Bake: “Het is knap hoe Susan Koenen het vertrouwen van de kinderen die ze volgde heeft weten te winnen. Dat ze met hen echt in gesprek is gekomen. Het is een mooie, waarheidsgetrouwe en ook leuke film geworden. Dat merkte ik tijdens de première aan de reacties uit de zaal.”

Het Wilde Westen (52 minuten) wordt zaterdag 11 december om 14.30 vertoond op Het Landje in het Rembrandtpark. Iedereen is welkom. Toegang is gratis, warme chocolademelk ook. Voor meer informatie: 020-6183604.

Hard werken aan de mooiste hut Foto: Shirley Brandeis