Zomaar een zondag in de vijftiger jaren, deel 1

Auteur: Fons Buis
Spaarndammerbuurt, Amsterdam-West

De monumentale hoofdingang van de RK Maria Magdalenakerk wie, wat, wanneer, waar Foto: circa 1957, Jan Wiebenga Door: Jan van Zijp

De verhalen van Simon Stammis onder de kop Een stem uit het verleden roepen bij mij herinneringen op aan de regelmatige wandelingen met mijn vader op zomerse zondagmiddagen eind jaren 40 en begin jaren 50 van de vorige eeuw.
Dit is deel 1 van 3 delen.

De zondag was een speciale dag in de week. Iedere zondagmorgen gingen wij eerst naar de Maria Magdalenakerk. Moeder meestal al om half acht en mijn vader was een trouwe bezoeker van de zondagse hoogmis om 9 uur. Omdat wij voor de communie nuchter moesten blijven, was er na de hoogmis van 9 uur meestal een gemeenschappelijk ontbijt van de hele familie. Als we uit de kerk kwamen had moeder de tafel gedekt met het zondagse tafellaken (doordeweeks gebruikten wij een zeiltje) met daarop de boterhambordjes en schalen met brood en beleg. Ook was er een verse pot thee. Na het eten werd er eerst koffie gedronken en daarna gingen we, als het goed weer was, meestal een wandeling maken. Er waren verschillende routes denkbaar en meestal gaf vader aan, welke kant we opgingen.

Eén van de routes voerde ons langs de Spaarndammerdijk richting Sloterdijk en dan weer terug. Na het lezen van de verhalen van Simon Stammis en het kijken in de beeldbank van het stadsarchief Amsterdam kan ik de verleiding niet weerstaan een beschrijving te geven van deze wandeling.

Begin van de wandeling

Wij vertrokken van uit de Houtrijkstraat meestal door de Assendelftstraat naar de Zaanstraat en liepen dan langs de spoordijk richting Spaarndammerdijk. Ter hoogte van de onderdoorgang naar het Zaanhof begon een driehoekig stuk land met woeste begroeiing. Aan het eind van de zaanstraat sloegen wij links de Spaarndammerdijk op. Onder aan de dijk voor de spoorwegovergang lagen de door Simon Stammis beschreven aftandse gebouwtjes en loodsen.

Lees hier andere verhalen van Fons Buis.

Lees hier deel 2

fons buis

Suikerfabriek

De winkel op de hoek van de Spaarndammerstraat en het van Noortplein heette Mars. Het was een winkel in huishoudelijke artikelen en speelgoed, ik kocht daar soms de klappertjes voor mijn klappertjespistool.
Het suikerfabriek ken ik alleen van de kant van de van Noortkade. Dat was een vrij sombere kade, echt een industriekade. Aan de andere kant van het suikerfabriek aan de Nova Zemblastraat kwam ik bija nooit. Achteraf lijkt het wel of de Spaarndammerstraat een soort grens vormde, die ik alleen overstak om naar school te gaan.
Van de arbeiders van het suikerfabriek herinner mij alleen als zaterdags om 1 uur de fabriek uit ging een aantal de kroeg op de hoek van de Assendeltstraat/Spaarndammerstraat bezochten, daar 1 of 2 borrels naar bionnen goten om dan naar huis te gaan.
Als lijn 12 daar rond die tijd stopte, liep de hele tram vol en hingen de mannen, die te laat waren, in trossen bij de in- en uitgangen, steunend op treeplanken aan de stangen opzij van ingangen.

Peter van Zwam

mooi verhaal uit de Spaarndammerbuurt

Weer zo`n mooi verhaal uit de verlogen jaren ,
Alleen jammer dat er zo weinig over de suikerfabriek wordt geschreven
waar ik als jochie van 4, 5, na schooltijd , en de eetzaal in de Nova Zembla
straat begin jaren 50 , stroop uit de gele tonnen likte en suiker voor thuis werd meegenomen . Ook de pop achter de etalage ruit op de hoek
van Spaarndammerstraat/ suikerfabriek vergeet je ook nooit, die tikte tegen het raam als je er langs liep ik dacht dat het een soort Blokker was
met huishoudelijke spullen , of een drogisterij dat weet ik na 60 jaar ook niet meer. Tegen sinterklaas kersttijd werd de etalage pop dan een sinterklaas en een kerstman.
Ja dat waren leuke dingen voor de mens !