Niet één school van steen

Verteller: Rob Vierveijzer

Rob Vierveijzer (1946) zit werkelijk waar vol met de mooiste herinneringen aan Slotermeer. Misschien had hij wel de gelukkigste jeugd van alle kinderen uit de nieuwe Westelijke Tuinsteden.

Rob Vierveijzer Jacob van Maerlandstraat Zicht op Jacob van Maerlandstraat, eind jaren vijftig.

“Ik ben nog wel eens door Slotermeer gereden met de auto. Onherkenbaar veranderd!” Eén blik op de oude foto’s van Rob Vierveijzer die hij heeft meegenomen vanuit zijn huidige woonplaats Wognum verklaren zijn oprechte verbazing en lichte verontwaardiging. Wat een ruimte en wat een rust gaan er uit van deze beelden.
“We hebben nog op straat gebadmintond, gewoon een touwtje tussen twee lantaarnpalen spannen en klaar was Kees. Er waren zo weinig auto’s in de buurt dat we maar zelden opzij hoefden voor passerend verkeer. Of we schaatsten op het grasveld voor de huizen. In de strenge winter van 1963 — je weet wel, die van Reinier Paping — lieten de ouders een dun laagje water op het veld lopen, dat dan de dag er op een prachtige ijsvloer opleverde. ’s Avonds gingen we dan met keteltjes kokend water de boel egaliseren. De buurman had daar voor een enorme lamp op het ijs gericht. De ouderen schaatsten trouwens helemaal naar Haarlem.”

Rob Vierveijzer is tijdens ons gesprek niet meer te stoppen. Zijn hoofd zit vol met verhalen over hoe hij opgroeide in de Jacob van Maerlantstraat in Slotermeer. Als jongetje van acht kwam hij met zijn ouders vanuit Bos en Lommer naar het nieuwe Westen en vond hij daar waarlijk het paradijs. Als kind kon je het niet beter treffen.
“Het was een homogene groep buurtbewoners, de sociale controle was groot. Er werd op elkaars kinderen gepast. Toch was het geen volksbuurt in de klassieke zin van het woord. Men liet elkaar ook met rust. Verderop, ja daar was het anders, daar op de hoek van de Burgemeester van Leeuwenlaan en de Antoni Moddemanstraat. Je zag daar regelmatig mensen die gebogen over straat liepen, turend naar de grond. Bleek dat ze weggegooide sigarettenpeuken verzamelden en die oprookten. Er deden ook verhalen de ronde dat die mensen in de strenge winter van ’63 al hun deuren hadden opgestookt, zou koud was het.”

Alle romantische verhalen ten spijt, moet Rob aan de andere kant toegeven dat het in Nieuw West natuurlijk ook nog wel eens behelpen was. “Alles was nieuw, alles was tijdelijk en er werd constant maar gewerkt en gebouwd aan van alles en nog wat. Ik heb mijn hele schooltijd in noodgebouwen vertoefd. Niet één van die scholen was van steen. Het was allemaal koud, tochtig en krakkemikkig.”
Gelukkig heeft Rob er geen zichtbare schade aan over gehouden.

Reactie op 26-1-2006

Hoi Rob,
Leuk om ons op deze manier terug te zien, 'de initiatiefnemers van de reunie'.
Ik vind eigenlijk dat het tijd is voor een volgende reunie, 11 jaar na dato.
Wie neemt nu het initiatief?
Groetjes,
Anneke Baauw.

Bekijk meer afbeeldingen

Rob Vierveijzer Huurovereenkomst Huurovereenkomst voor de woning aan de Jacob van Maerlantstraat, 1954. De huurovereenkomst van de familie Vierveijzer voor de woning aan de Jacob van Maerlantstraat in Slotermeer.

Rob Vierveijzer Reunie Westerpost Artikel in de Westerpost over een georganiseerde reunie van mensen uit de Jacob van Maerlantstraat. 1995.

Rob Vierveijzer anno 2004 Rob Vierveijzer, Wognum 2004

Rob Vierveijzer Scholenbrand Scholenbrand bij de Jacob van Maerlantstraat, begin jaren zestig.

Re: Re: Vraagje aan Rob

Rob Vierveijzer:
Bep:Rob, heb jij niet gewoond in Osdorp, bij de Maria Montessoristraat om de hoek?Ik heb wel enkele jaren (1977 tot 1983) gewoond aan de Wolbrantskerkweg

Rob,

Het is echt een klein wereldje. Ik heb jarenlang samengewerkt met jouw broer Ruud bij de RPS en later de Postbank. Ik ben nog wel eens bij jullie thuis geweest in Geuzenveld/Slotermeer om met Ruud te gaan vissen. Op een gegeven moment is hij getrouwd en verhuisd naar Bovenkarspel (of Hoogkarspel). In 1995 kwam hij in het ziekenhuis terecht. Ik ben op de hoogte van de afloop.
Ik heb helaas zelf geen foto's van Ruud, maar kan wel eens navraag doen bij oud-collega's.

Rob Vierveijzer

Re: Jacob van Maerlantstraat (1e foto).

Kees.:
Ik moet me wel heel sterk vergissen of dit is de
Du Perronstraat.

Nee dit was het pleinttje tussen de beide woningcomplexen Jacob van Maerlantstraat .
Het meije is mijn zus.

Rob Vierveijzer

Re: Vraagje aan Rob

Bep:
Rob, heb jij niet gewoond in Osdorp, bij de Maria Montessoristraat om de hoek?

Ik heb wel enkele jaren (1977 tot 1983) gewoond aan de Wolbrantskerkweg

lilly

Zomaar een kijkje

Hi
Een goededag ik kwam hier zomaar en zag de straat waar ik nu al 10 jaar woon en op nummer 14-1 JvM straat leuk om te zien hoe het vroeger was nu alleen veel overlast maar wel heerlijk wonen onze buuf is pas naar een aanleunwoning ja zij kon mij vertellen over vroeger hoe goed het met de buren ging op elkaars kinderen passen en over de omgeving.alleen me toegang tot de tuin is er niet jammer genoeg....groetjes lilly

Kees.

Jacob van Maerlantstraat (1e foto).