Vanuit het tropisch paradijs naar het koude kikkerland

Slotermeer, Osdorp

Op 1 september 1963 zijn mijn zus en ik voor studie naar Nederland gekomen. De reis duurde toen tien en een half uur, met een DC 8 longbody, aankomst op het oude Schiphol, nu Schiphol-Oost.

Mijn eerste adres was in Amsterdam-Zuid aan de Gabriël Metsusstraat 6, boven op zolder. De mensen waren toen heel somber gekleed met vrij donkere kleuren; grijs, blauw, zwart en bruin. Dat stak af tegen onze kleurige kledij. De feestdagen in december waren heel erg somber. Nieuwjaar werd ingeluid met kerkklokken en het geloei van de scheepshoorns. Het knallende vuurwerk ontbrak. Op de Antillen gebeurt dat in familieverband en samen met de bevriende buren. Het gemis was zeer groot, des te groter ons verlangen naar het tropisch paradijs.

In 1965 ben ik in Slotermeer gaan wonen aan de Burgemeester Hogguerstraat, alias Burgemeester Hogehuurstraat. Het was toen de duurste flat in die tijd, maar het was een plezierige buurt om te vertoeven.

Mijn werk was in Osdorp, op de Professor Johanna Westerdijk School. Het was een hele leuke school. Jaarlijks organiseerden wij schoolreisjes, soms voor een week maar ook wel een 3-weekse schoolwerkvakantie met de vijfde klas. De grootste boenders waren soms bedplassers' en moesten 's nachts wakker gemaakt worden. Hun slaperige reacties waren heel erg leuk, dat vergeet je nooit meer. De naam Openbare Basisschool Osdorperban is ontstaan tijdens de fusie van de lagere school met de kleuterschool. Toen de school 25 jaar bestond, hebben we een multicultureel feest georganiseerd met een optocht door de buurt, toneel, zang en dans. Iedereen deed mee, zelfs de oma's en opa's.

Reünie van de leerkrachten van de school Foto: collectie Rita Maasdamme

In de middagpauze was het vaak gezellig. De leerkrachten hielden onderlinge tafeltenniswedstrijden. De overzeese gebiedsdelen tegen Nederland of de ene school tegen de andere met volleybal in de gymzaal. De school deed ook mee met schoolvoetbal, zowel jongens- als meisjesvoetbal. Met oud-leerlingen heb ik nog steeds contact. Helaas, de Professor Johanna Westerdijk School bestaat niet meer, maar het zijn hele leuke herinneringen.

Rita was één van de zes cursisten van Carry Burgering en Dick Kersten tijdens de acht lessen in buurthuis Osdorp in januari-maart 2011.
Lees hier de verhalen van die cursusgroep.

Badr Moudou

1984-1992

Leuk initiatief om oude herinneringen levend te houden. Ik herken van de foto's die ik online kan vinden meester Mohammed (Arabische les), Juf Yvon (geen les van gehad), Juf Rita (Handarbeid), meester Theo herken ik wel maar stopte volgens mij al vrij snel vanwege ziekte en heb van hem nooit les gehad. Ook directeur André Mohaboe herken en herriner ik me nog goed. Leuke herinneringen aan de openbare osdorper ban school . Als ik het nu goed begrijp heette de school voor mijn tijd de Johanna Westerdijk school.

Ik ben in Amsterdam oost aan de Wibautstraat/ OLVG geboren en op m'n 4e waren we naar het minder drukke en groenere Osdorp verhuisd. Nu bijna 40 jaar verder woon ik nog steeds in Osdorp met veel plezier.

Zou leuk zijn om van meer schoolgenoten herinneringen te horen en te weten hoe het met jullie is.

Groet, Badr Moudou

Carla van Geijlswijk

Handwerk les juf Rita

Handwerk les had ik van juf Rita vond haar heel aardig totdat ze ooit tegen mij zei breien zal jij nooit leren je kan nog geen sjaal breien , een jaar later heb ik van mijn moeder breien geleerd en zie daar hele truien breide ik voor mijn vader neefjes etc niks mis mee Juf Rita was geen stimulans voor mij jammer

Esther Klerks

Leuk

Ook ik heb op de basis school les van juf Rita gehad van1974 tot 1980 en zij zat achter mijn vodden aan om met schoolvoetbal mee te doen heb het altijd een lieve en leuke juf gevonden.....heb nog steeds leuk contact met haar

Linda Hagemann

Leuk!

Ook ik kreeg les van juf Rita, ik zat op de Westerdijkschool van 1968 tot 1974. Ik heb nog steeds een poeziealbum met een kunstwerkje van haar er in! Leuk om dit te lezen...!

Shelley Meeuwesen

Wat leuk. .. vlgs mij staat Andre Mohaboe ook op de foto en meester Theo??? Toch Joselien. .... Rita was zeker ook mijn favoriete juf toen....

Edwin

Hoi Joseline

Leuk hier iets van jou te lezen, ook ik heb op de westerdijkschool gezeten en woonde in de steelvlietstraat precies tegenover jou.
Weet je al wie ik ben?
Moest de school verlaten omdat ik en Ricardo niet samen mochten zijn, (Teveel rottegeit) dus moest ik op een school in slotermeer verder mijn schooltijd doorbrengen.
Later (Een paar jaar)hebben we elkaar nog eens gezien in de "Straat" man was je toen veranderd tegenover vroeger.
Ik herkende je niet meer, :-)
Ik woon al sinds jaren in het buitenland, maar vind het altijd leuk als ik iets of iemand uit mijn jeugd op deze manier tref.
Laat nog eens een berichtje achter, leuk om wat te lezen van je.
Groetjes.

Edwin

Joseline Ravesteijn

Wat leuk !

Ik heb zes jaar les gehad van Rita op de Westerdijkschool ! Zij was zonder meer mijn favoriete juf !!! Groeten Joseline Ravesteijn (ik heb van 1968 tot 1992 in Osdorp gewoond (Schoonboomstraat). Mooie tijd !!!!