Ramadan

Verteller: Mohammed
6 Fans

Vier jaar geleden dronk Yvette van der Does een maand lang koffie bij voor haar bekende en onbekende buurtbewoners van de Baarsjes. Na ieder bezoek vroeg ze of haar gastvrouw of gastheer een kop op mok wilde doneren aan het koffieconcept. Thuis legde ze het bezoek vast: vandaag weer een Koffieverhaal uit 2007.

Koffiehuis Massawa op de hoek van de Chasséstraat en de Baarsjesweg Foto: Google-Maps 2011

Op de koffie bij: Mohammed
Straat: Chasséstraat
Beroep: Eigenaar Coffeeshop Massawa
Ik krijg van het huis: Koffie verkeerd (alle bezoekers drinken hier koffie verkeerd, dus krijg ik het ook, maar hij maakt net zo makkelijk een nieuwe als ik het wil, maar ik drink het netjes op).
Drinkt: Niks, want hij is aan het vasten voor Ramadan

Omdat het hard regent schuil ik bij de ingang van Coffeeshop Massawa. “Hallo”:hoor ik vanuit de shop. Ik kijk om een hoek en zie een man zitten, die vrolijk naar mij lacht. Ik vraag of ik bij hem koffie mag drinken. Dat vindt hij goed.

De coffeeshop is open maar volledig uitgestorven. Dat is niet zo vreemd, het is namelijk een coffeeshop waar veel Marokkaanse jongens en mannen komen. Het is midden in de Ramadan dus dan wordt er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten en gedronken, en blijkbaar dus ook niet gerookt. Ik vraag of hij het niet vervelend vindt als ik pontificaal tegenover hem koffie ga zitten drinken. “Nee hoor, daar heb ik helemaal geen last van, trouwens iedereen heeft zo zijn eigen gebruiken en dat respecteer ik”.

We gaan op een bank bij het raam zitten. Gaat het goed met vasten?: vraag ik. “Ik zat vannacht tot drie uur televisie te kijken. Ik ging daarna naar bed maar kon niet slapen. Ik ben toen maar weer uit bed gestapt en heb een glas melk gedronken en nog een klein hapje gegeten, ik ben vergeten om vroeg op te staan”:zegt Mohammed. “Meestal eet ik nog wat om vijf uur ’s ochtends”. Gisteravond twijfelde hij of hij buiten de deur ging eten of bij familie. Uiteindelijk was hij rond vijf uur thuis en is toch maar gaan koken. “Als je uit eten gaat, kun je na de maaltijd niet zomaar lekker op een bank liggen”.

De eerste dagen van de Ramadan hebben de meeste Moslims het moeilijk. Het lichaam is dan nog niet aan het vasten gewent. Mohammed heeft er helemaal geen moeite mee. “Ik ga ook niet de hele dag zitten, want dan word je duizelig en moe, je kunt het beste gewoon door blijven werken”.

Lees hier alles over het Koffiehuis van De Baarsjes en de Koffieverhalen.