Broedplaats De Vlugt - Patula Berm

Verteller: Patula Berm
Patula Berm, glaskunstenares Foto: oktober 2011

Annick van Ommeren-Marquer:
Kunst is mijn passie, in allerlei vormen, van glas tot schilderij, van brons tot aquarel. In onze buurt is er te weinig aandacht geweest voor kunst de laatste jaren, daarom ben ik blij dat Broedplaats de Vlugt erbij gekomen is en kunstenaars hun meesterwerken kunnen vertonen. Al jaren maak ik foto’s voor het Geheugen van West, een site die de sociale cohesie wil versterken en allerlei activiteiten in de buurt aandacht wilt geven.
Het lijkt mij erg leuk om iedereen van Broedplaats De Vlugt aandacht te geven. Vandaag laat ik Patula Berm aan het woord.

Glazen jurken
"Het idee om een jurk van glas te maken is ontstaan doordat ik vaak zwem en dan zie hoe het water een soort vervormde tweede huid om een lichaam vormt, een momentopname hiervan, een soort bevroren beeld wilde ik in de werkelijkheid maken. Om te groeien naar een groot beeld probeer ik in mijn kleinere werk - verschillende bustiers - zodanig materialen te combineren dat ik uiteindelijk een bepaalde sfeer zie voor een jurk van glas."

"Verder werk ik associatief en intuïtief, zoals bijvoorbeeld het idee om munten te laten oxideren en deze te combineren met glas, is een associatie van een schatkist onder water. In combinatie met een menselijke vorm lijkt het alsof deze zo van de diepzee naar boven komt. Ook maak ik een zo spannend mogelijk beeld door beweging te suggereren: de muntenjurk met het verloop van oude geoxideerde munten naar steeds meer nieuwe en glanzende munten naar boven toe."

"Ik gebruik materialen die elkaar versterken; zoals in de mosselbestekjurk, met de sfeer van de mosselschelp, de parelmoer en de violetachtige kleuren gecombineerd met zilverachtig bestek, dat herinneringen aan eten oproept. En de vorm van de lepels en vorken heeft weer associaties met de mossel en met beelden uit de onderwaterwereld."

"De meeste beelden vertegenwoordigen voor mij vrouwen uit de diepzee, die een heerlijke maaltijd hebben genuttigd en alles met zich meedragen wat ze onderweg op hun reis zijn tegengekomen. In het Oesterbeeld zijn de oesters genuttigd en draagt ze de oesterschelp als haar jurk, de oesterschelpen hebben druppels glas gevangen in hun kommetjes."

Verlichte Pruiken
"Kapsels van door de eeuwen heen zijn een belangrijke bron van inspiratie voor de 'Pruiken'. Historische pruikenplaatjes in combinatie met hedendaagse fantasie vormen een nieuw beeld. Sommige dames droegen een waar bouwwerk op hun hoofd, eigenlijk een sculptuur op zich. Door gesmolten glas te combineren met krulspelden, kralen en permanentwikkels hoop ik een sfeer te creëren die associaties oproept met vervlogen romantische tijden."

Broedplaats De Vlugt, Burgemeester de Vlugtlaan 125, 1063 BJ Amsterdam

Loes Kuijkens