Piraterij

Amsterdam-West

Een aantal maanden geleden kwam ik al zappend terecht op de zender Arte - de Duitse versie, want we hebben het eenvoudige digitale pakket van UPC - en belandde middenin de film Emmanuelle 1.

TV-Sinclair  <p>Foto: van YouTube - <a href="http://www.youtube.com/watch?v=cN6J8AuUqB4">http://www.youtube.com/watch?v=cN6J8AuUqB4</a></p>

TV-Sinclair

Ja, ja, voor de wat oudere lezers onder ons, met een blote zwoel blikkende Sylvia Kristel. Dit type films viel onder de noemer licht erotisch en werd in de periode dat ze uitkwamen (nog) niet op tv vertoond. We hadden, ik praat over circa 1981, ook nog geen SBS6 of Veronica. Wel begon de eerste kabeltelevisie haar intrede te doen, de KTA (KabelTelevisieAmsterdam).

We woonden nog maar net in de Surinamestraat en onze beeldbuis bestond uit een draagbaar oranjekleurig teeveetje, gekregen van opa, wiebelig geplaatst op een van de delen van een mimiset aan het eind van ons bed; allebei ook krijgertjes voor de opbouw van ons nieuwe gezinnetje.

Oranje draagbare tv

Oranje draagbare tv

Meestal keken we in die tijd tot het late journaal als we dat redden, maar werden vaak genoeg om een uur of twee wakker van het sneeuwgeruis van ons toestel.

Tot het moment dat we niet van sneeuwgeruis wakker werden maar na het middernachtelijk uur een bibberige stem met dito beeld een nieuwe zender aankondigde: TV Sinclair (maar het kan ook Edison TV, Einstein of MokumTV zijn geweest). We schoten rechtop in bed. Waar kwam die stem vandaan en wat zou die ons brengen? We werden snel met een antwoord bediend. Een soort vage beelden alsof ik de super 8 opnames van mijn vader zag, met even vage programma’s en films. Films die op – en over ‘het randje’ waren, afgewisseld door reclame voor zaken zoals ‘J.R. aan de Amstel’ (voor al uw tegels) en ‘Bela Meubelen’.
Enfin, we bleven wel wakker bij dit onduidelijke nieuwe fenomeen en realiseerden ons niet dat we de geboorte van AT5 en Salto hadden meegemaakt.

Bekijk meer afbeeldingen

Meubelreclame voor "Oosterpark-meubelen"  <p>Wie, wat, waar, wanneer. Foto: van YouTube - <a href="http://www.youtube.com/watch?v=cN6J8AuUqB4">http://www.youtube.com/watch?v=cN6J8AuUqB4</a></p>

Meubelreclame voor "Oosterpark-meubelen"

Wie, wat, waar, wanneer. Foto: van YouTube - http://www.youtube.com/watch?v=cN6J8AuUqB4

Marcel

Piraten tv

Ik kan me herinneren dat je zelfs programma boekjes kon kopen met wat er kwam op de piratenzenders bij de sigarenzaak...