Kunstmarkt Geuzenveld 1972

Auteur: Fons Wegman

Rond 1970 ontstond het fenomeen Kunstmarkt. Zo ook in Geuzenveld op 9 september 1972.

Kunstmarkt 1972: met linksonder het  Slotermeerse tambour- en majorettencorps Confusius Foto's: collectie Fons Wegman

Kunstmarkt 1972: met linksonder het Slotermeerse tambour- en majorettencorps Confusius Foto's: collectie Fons Wegman

De motieven voor de kunstmarkt voor Geuzenveld waren destijds:
- Geuzenveld verlevendigen;
- Kunst binnen de wijk te halen;
- Informatie te geven over groepen die zich bezig houden met de leefbaarheid van Geuzenveld

Het organisatieteam voor deze inmiddels 2e Geuzenveldse kunstmarkt bestond uit 9 leden en stond onder leiding van de cultureel werkster van ‘Ons huis’: Joke van der Boom. De kunstmarkt werd gehouden onder auspiciën van de Stichting Cultureel Wijkcentrum Geuzenveld. De kosten van ruim 2000 gulden werden voor 50% gesubsidieerd door de afdeling Kunstzaken en 50% door de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Amsterdam.

Voor de opening van deze markt was Pipo de clown gestrikt. Het Slotermeerse tambour- en majorettencorps Confusius trommelde letterlijk de nog niet aanwezige buurtbewoners op om naar het tijdelijk kunstenaarsdomein Grote Geusplein/Ruyghaverstraat te komen. Op de markt stonden 39 beroeps- maar vooral amateurkunstenaars die er tien gulden voor over hadden om een kraam te huren. Hun werkstukken waren divers zoals: aquarellen, sieraden, beeldhouwwerken, zeefdrukken, houtdraaiwerk en bloemcollage.
Geuzenveld vertegenwoordigers waren Rob Gieles, Bart Adrichem, Co Beekvierel, A. Knechtmans, Rinus Pelgrom, Jan Banen, J. Claassen, A.Kooymans, H. Bruynzeel, John Posteman, Wim Buddenberg. T. Sterkenburg en de fotogroep NIVON.

Naast de kraampjes van de kunstenars ook nog kramen waarbij het publiek werd uitgedaagd ook zelf iets aan kunst te doen. Zo mochten de kinderen met klei gaan werken om een kunstwerk te maken dat eventueel als openbaar speeltuig dienst zou kunnen doen. (Is dat ooit gebeurd?) Rond het thema speeltuigen werd ook een discussie opgezet met als doel om aan de hand van de door de kinderen bedachte klei-creaties de toekomstige behoefte van speeltuigen in beeld te krijgen.

Op de markt ook een aantal kramen van groepen die aandacht vroegen voor de leefbaarheid van Geuzenveld. Waar men zich destijds zorgen over maakte was bijvoorbeeld de aanleg van de autoweg over de Abraham Kuiperlaan.
Midden op het Grote Geusplein stond een podium van 64 m2 waar diverse optredens de kunstmarkt een stemmige achtergrond gaven. Optredens waren er ondermeer van Space Seven, het Geuzenveldse mandoline orkest Da Capo, de zangeres Nanda en een Zuid–Amerikaanse dansgroep.

Voor foto’s van deze kunstmarkt zie www.capzles.com. Ik ben benieuwd of er nog mensen zijn die zichzelf op die foto's herkennen.

Kunstmarkt 1972: Nanda, Pipo de clown en Space Seven Foto's: collectie Fons Wegman

Uit De Westerpost september 1972 Krantenartikel: collectie Fons Wegman

Rita van Sterkenburg

T. van Sterkenburg

Ik wist niet dat mijn moeder (Truus van Sterkenburg) ook al in 1972 meedeed aan de kunstmarkt, maar het staat toch echt in de Westerpost, hoewel dan zonder "van"... Ik denk dat ze zelf nog wel foto's heeft van de kunstmarkten de jaren er op. Ik zal de volgende keer eens even de fotodozen tevoorschijn halen als ik bij mijn ouders ben.

Fred

Joop Jansen

Goed om te horen dat Joop nog aktief is in de muziek ondanks zijn toch al respectabele leeftijd.
Ik heb hem ooit zien spelen op de Dam met zijn band The Flintstones, verder had ik een periode dat ik, bij wijze van spreken, vaker in zijn winkel in de Witte de Withstraat te vinden was dan op andere lokaties waar ik verwacht werd. Ken nog steeds zijn tel.nr van de winkel in de W.de With uit mijn hoofd ,020- 163480. Het tel.nr van mijn werk kende ik niet maar van The Sound Shop des te beter. Dat zegt wel genoeg lijkt mij.
Heb de winkel vanaf het begin opgebouwd zien worden en er kwamen vaak popies zoals George Baker of IJf Blokker en vele anderen en Joop was atijd aan de sjouw met zijn instrumenten en was een harde werker. In de sixtees en seventees was ik een goede klant daar. En ik herinner me de medewerkers van het eerste uur zoals Fred, Loek v.d. Pavert en Snorremans (hallo,hallo, hlo,hlo,hlo.........) en nog een die tot het laatst in de W.de With stond, zijn naam is me helaas even ontschoten.
Doe Joop maar de groeten van mij en dat akkefietje met die zangzuiltjes heb ik hem al lang vergeven (hij mij niet, hhhhhh...)

H van Dijk

Re: Sound Shop

Fred:
Hoi Okko,De Sound Shop in de Witte de Withstraat is er al een aantal jaren niet meer.Op een gegeven moment had Joop Jansen, de eigenaar, 2 winkels; 1 in de Witte de Withstraat en 1 in Amstelveen. Die in Amstelveen is er nog voor zover ik weet. Ik dacht dat die laatste door zijn zoon wordt gerund.

Zijn zoon helpt regelmatig mee, maar Joop is nog steeds de eigenaar en laat zijn gezicht vrijwel dagelijks zien. Hij is inmiddels 77 en speelt ook nog in diverse bandjes!

Fred

Beste Fons, we hebben het er samen al eerder over gehad welke foto's van Space 7 nou bij welke kunstmarkt horen en kwamen er toen niet goed uit, ik zie nu , na enig onderzoek, dat de foto's die van Nanda en onze band gemaakt zijn helaas niet in de kunstmarkt van 1972 maar in die van 1973 thuis horen.

Fons

Re: De microfoonstandaard "van" PIPO

Fred:
Die microfoonstandaard met hengel waar PIPO achter staat , daar zit nog een heel verhaal aan vast.
Buiten het feit dat ik hem dus die bewuste kunstmarktdag voor PIPO heb gebruikt en ik hem van het begin tot aan het eind van Space 7 heb gehad, heeft deze standaard ook een gigantische fik doorstaan in 1968 toen onze hele installatie en die van andere bands in vlammen opging in een opslagloods aan de Haarlemmerweg 502.
Op Zaterdagavond 16 Maart 1968 ging zoals gezegd de hele boel in de hens en op Zondag ochtend kon ik de nog rokende resten bekijken van wat ooit Steenhouwerij "vergeet mij niet"was. Het was een grote troostelose boel. Her en der zag je nog wat verkoolde resten van versterkers en gitaren en daartussen lag de zwartgeblakerde (PIPO) microfoonstandaard met hengel. Ik kon het niet over mijn hart verkijgen om hem weg te gooien en heb hem meegenomen naar huis, schoongemaakt, voorzover dat ging, het chroom was natuurlijk ook aangetast en de voet van de standaard heb ik kaalgeschuurd en opnieuw van een laag zwarte verf voorzien. Verder bij de Sound Shop nieuwe plastic onderdeeltjes gekocht en hij heeft vanaf die dag weer trouw dienstgedaan tijdens repetities en optredens van Space 7. Hij staat hier 1 meter van me vandaan als een soort van relikwie en als symbool van een prachtige maar ook turbulente tijd. Het is overigens, op een fotoalbum na,het enige wat ik nog uit mijn bandtijd heb overgehouden. En nu de tissues.............

Prachtige anecdote Fred.

Fred

De microfoonstandaard "van" PIPO

Fred

Sound Shop

Hoi Okko,

De Sound Shop in de Witte de Withstraat is er al een aantal jaren niet meer.
Ik dacht dat die laatste door zijn zoon wordt gerund.

Okko Steensma

Sound Shop

Dank je Fred,

De Sound Shop, nu weet ik het weer. Ik heb daar begin jaren 70 mijn eerste en laatste drumstel gekocht. Ik kon niet meer op de naam van die zaak komen maar nu weet ik het weer. Bestaat de Sound shop nog?

Fred

Kunstmarkt

Mooie bijdrage Fons!
Het was een mooie en leuke dag van wat ik me er van herinner. Geuzenveld op zijn best zullen we maar zeggen.
Die geluidinstallatie voor PIPO had ik gehuurd bij de Sound Shop in de Witte de Withstraat.
Reactie van PIPO na afloop; bedankt Fred, het geluid was uitstekend!